Kuşum yem yemiyor.

dost

Yeni Üye
Yaklaşık 2 hafta önce kuşum hasta oldu. Vücudu soğuktu, kusuyordu, çok ıslak dışkı yapıyordu (hatta bazen sadece sıvı yapıyordu) ve yem yemiyordu. Kuşum ceviz çok çok sever, en azından bir şey yemesi için ceviz veriyordum, ondan da az bir şey yiyordu. Vücudunun soğuk kalması dışında hepsi geçmişti ama 2-3 gündür (ayakları normalde 40°C olurdu aşağı yukarı) normale nazaran biraz daha soğuk ama ısındı. Şimdi asıl konuya geçeyim;
Hastalığından sonra yem yedirmeye çalıştığımda yemini parçalayamıyor, ağzına alıp çıkarıyordu. Mecbur ceviz verdim. Bu süreçte neredeyse her gün yarım ceviz yedi. 1 hafta kadar önce bir kaba yem döktüm, yarım tatlı kaşığı kadar yemi normal şekilde yedi. Daha sonra yemedi. Ballı kraker vermezdim, mecbur verdim 4 gün kadar önce. İlk verdiğim sefer çok yedi. Sonralarda fark ettim ki parçalıyor, yemin içindekini dışarı çıkarıyor, kabuğu da atıyordu. Çok azını gerçekten yiyordu. Ne yapabilirim bilmiyorum. Normalde bir yemlik dolusu yemini 1 haftada bitirirdi. 5 yaşında şu an. Tekrardan nasıl yem yemeye başlayabilir, bu süreçte alternatif olarak kuşun da severek yiyeceği şeyler nelerdir? Akıl verirseniz memnun olurum.
kuşun yarım saat önce yaptığı dışkısı
kuşun resmi
kuşun resmi

Hocam madem haftalardır böyle neden şimdiye kadar yazmadınız. Hemen yarım suluğa nohut tanesi kadar karbonat katıp o sudan birkaç damla içirin. Ve sulukta kaldın içerse içsin. En kısa sürede eczaneden mikostatin alıp gelir gelmez bir damla ağzına damlatın suyuna da yarım suluğa 6 damla katarak verin. Çok geç kalmışsınız ama belki kurtarırız.

G
Hocam madem haftalardır böyle neden şimdiye kadar yazmadınız. Hemen yarım suluğa nohut tanesi kadar karbonat katıp o sudan birkaç damla içirin. Ve sulukta kaldın içerse içsin. En kısa sürede eczaneden mikostatin alıp gelir gelmez bir damla ağzına damlatın suyuna da yarım suluğa 6 damla katarak verin. Çok geç kalmışsınız ama belki kurtarırız.
Geç kalmışsınız derken, kuş yiyor fakat yem yemiyor. Enerjisi yerinde. Onun dışında yaşı genç olmadığı ve ortam serin olduğundan ötürü çok uyuduğunu düşünmüştüm. Vücut soğukluğu da dediğim gibi ortamın soğukluğundandır diyordum. Bulunduğu oda 23°C ort. Biz bile üşüyoruz çünkü. Yemi dışında çok güzel yiyor

Kuşunun enerjisi nasıl yerinde? Attığın fotoğrafta kuş hiç de enerjik gibi görünmüyor. Biz attığın görüntülere göre konuşuyoruz.
Attığın dışkı da açlık dışkısı gibi. Bahsettiğiniz belirtiler ise hastalık belirtisidir zaten. Kusma,ishal,yem yememe falan..
Ya buradaki tedavi önerisine uyun ya da kanatlı veterinerine götürün.
Durumun ciddiyetinin farkında değilsin sanırım.

Kuşunun enerjisi nasıl yerinde? Attığın fotoğrafta kuş hiç de enerjik gibi görünmüyor. Biz attığın görüntülere göre konuşuyoruz.
Attığın dışkı da açlık dışkısı gibi. Bahsettiğiniz belirtiler ise hastalık belirtisidir zaten. Kusma,ishal,yem yememe falan..
Ya buradaki tedavi önerisine uyun ya da kanatlı veterinerine götürün.
Durumun ciddiyetinin farkında değilsin sanırım.
Attığım fotoğrafta kuşu uyutuyordum. Dışkısı da dediğiniz gibi, açlık dışkısı. O da yem yememesinden kaynaklı. Yem yemediği için alternatif olarak kuşun severek yiyeceği türden gıdalar da az olduğundan doğal olarak tabii ki eskisi kadar yemiyor. Konuşmamı umarım küstahça veya tenkit mahiyetinde bulmuyorsunuzdur. Yalnızca ihtiyacının dışında veya fazla tedavi uygulamak istemiyorum. Bu yüzden daha fazla bilgi vermeye çalışıyorum. Az sonra bir dışkı fotoğrafı yükleyeceğim

kısa bir süre önce yaptığı dışkısı
genel olarak böyle oluyor dışkısı. nadiren ıslak yapıyor. nasıl yeme tekrardan alıştırabilirim ve bu süreçte alternatif olarak, besin değeri yüksek olup da kuşun ihtiyaçlarını karşılayacak besinler nelerdir?
bir de dediğim gibi, bulunduğu ortam soğuk. o yüzden genelde peteğin üstünde oluyor. peteğin üstünde olunca hayvan bizden çok daha sıcak oluyor. biz bile üşüyoruz maalesef. geceleri de yuvası sıcak olsun, üşümesin diye farklı şeyler uyguluyorum

Attığım fotoğrafta kuşu uyutuyordum. Dışkısı da dediğiniz gibi, açlık dışkısı. O da yem yememesinden kaynaklı. Yem yemediği için alternatif olarak kuşun severek yiyeceği türden gıdalar da az olduğundan doğal olarak tabii ki eskisi kadar yemiyor. Konuşmamı umarım küstahça veya tenkit mahiyetinde bulmuyorsunuzdur. Yalnızca ihtiyacının dışında veya fazla tedavi uygulamak istemiyorum. Bu yüzden daha fazla bilgi vermeye çalışıyorum. Az sonra bir dışkı fotoğrafı yükleyeceğim

Kuş hasta yüksek ihtimalle. Vakit kaybederek hata yapıyorsun. İshal+kusma birçok hastalıkta görülür. Zaten size ihtiyacının dışında ilaç kullan diyen yok fakat şunu bilmeniz gerekir ki biz uzaktan tetkik,tahlil yapmıyoruz zaten yapamayız. Daha net sonuç için elbette tetkik,tahlil yapılmalıdır. İmkanın varsa götür ve kursağından dışkılarından örnek aldırıp incelettir. Candida çıkarsa eczaneden mikostatin al ve yukarıda Selçuk beyin dediği ölçüde kullan.

Kuş hasta yüksek ihtimalle. Vakit kaybederek hata yapıyorsun. İshal+kusma birçok hastalıkta görülür. Zaten size ihtiyacının dışında ilaç kullan diyen yok fakat şunu bilmeniz gerekir ki biz uzaktan tetkik,tahlil yapmıyoruz zaten yapamayız. Daha net sonuç için elbette tetkik,tahlil yapılmalıdır. İmkanın varsa götür ve kursağından dışkılarından örnek aldırıp incelettir. Candida çıkarsa eczaneden mikostatin al ve yukarıda Selçuk beyin dediği ölçüde kullan.
az önce çektiğim video
gagasındaki az önce yediği ceviz
diretiyor gibi görünmemim sebebi veterinere götür(t)mek istesem kimse götürmez. bu sebeple. enerisini de bu videodan görebilirsiniz

tekrar okuyunca fark ettim. hayvan şu an kusmuyor. 2 hafta önce kusmuştu. o zaman hastaydı, daha sonra iyileşti ama yem haricinde nerdeyse her şeyi yiyor, yalnızca yem yemiyor. hatta bunu "yem yemeyi unuttu sanırım" diye yorumlamıştım ilk

Kuşun tohum kıramayacak seviyeye gelmesi normal olamaz. Mutlaka bir sıkıntısı var. Kuş videodaki hale gelmiş siz hala gereksiz tedaviden bahsediyorsunuz. Aşırı korumacılık çok tehlikeli yapmayın bunu. Biz ne sizi ne kuşunuzu tanırız ki size veya ona düşmenlığımız olsun. Forumu inceleyin aşırı korumacılık yapanları görün. Beni çok ilgilendiren birşey değil sizin kuşunuzun durumu ama üzülüyorum hasta canlı görünce. Tercih sizin ama kuş çok hasta emin olun ve bayağı ilerlemiş hastalığı. Yine de tercih sizin tabi.

az önce çektiğim video
gagasındaki az önce yediği ceviz
diretiyor gibi görünmemim sebebi veterinere götür(t)mek istesem kimse götürmez. bu sebeple. enerisini de bu videodan görebilirsiniz

Bu mu enerjik? Pek enerjik gibi değil.
Kusma geçiçi bir sebepten ötürü ise kesilmesi normal fakat geçici bir sebep de olmayabilir.
Siz size kuşunuz çok iyi dememizi mi bekliyorsunuz? Çünkü enerjik diye ısrar ediyorsunuz ama attığınız görsellerde enerjik bir kuş göremiyorum. Ayrıca kuşun duruşu da farklı,kanatlar tuhaf görünüyor.
Kuşunuzun güncel dışkılarını paylaşın, kafes tabanına beyaz peçete serin kuş üzerine 6-7 tane dışkı yapsın buraya foto atın net olsun.
Ağzının içini kontrol edin peynirimsi pamuk gibi lezyonlar var mı kötü koku var mı kontrol edin. Hassas teraziniz varsa kuşun kaç gram olduğunu ölçün buraya yazın.
Teraziniz yoksa kuşu elinize alın ve göğüs kısmındaki tüyleri üfleyip göğüs kemiğini kontrol edin,bıçak gibi bariz ele geliyor ise çıkkın görünüyor ise,kemiğin sağ ve sol yanlarındaki etlerde erime varsa belirtin.
Son attığınız dışkı ise normal. Islak olması normal zaten,kuşlar idrar yaparlar idrarları berrak olur. Ama ishal varsa belirtin ishal birçok hastalıklarda sonuç olarak ortaya çıkabiliyor belirti olarak.
Kuşunuza verdiğiniz yem nedir açık mı kapalı paket mi markası nedir?

Bize güvenmiyorsanız burda vakit öldürmeyin. Sorumluluk size ait sonuçta.
Forumu da meşgul etmeyin lütfen.

Bu mu enerjik? Pek enerjik gibi değil.
Kusma geçiçi bir sebepten ötürü ise kesilmesi normal fakat geçici bir sebep de olmayabilir.
Siz size kuşunuz çok iyi dememizi mi bekliyorsunuz? Çünkü enerjik diye ısrar ediyorsunuz ama attığınız görsellerde enerjik bir kuş göremiyorum. Ayrıca kuşun duruşu da farklı,kanatlar tuhaf görünüyor.
Kuşunuzun güncel dışkılarını paylaşın, kafes tabanına beyaz peçete serin kuş üzerine 6-7 tane dışkı yapsın buraya foto atın net olsun.
Ağzının içini kontrol edin peynirimsi pamuk gibi lezyonlar var mı kötü koku var mı kontrol edin. Hassas teraziniz varsa kuşun kaç gram olduğunu ölçün buraya yazın.
Teraziniz yoksa kuşu elinize alın ve göğüs kısmındaki tüyleri üfleyip göğüs kemiğini kontrol edin,bıçak gibi bariz ele geliyor ise çıkkın görünüyor ise,kemiğin sağ ve sol yanlarındaki etlerde erime varsa belirtin.
Son attığınız dışkı ise normal. Islak olması normal zaten,kuşlar idrar yaparlar idrarları berrak olur. Ama ishal varsa belirtin ishal birçok hastalıklarda sonuç olarak ortaya çıkabiliyor belirti olarak.
Kuşunuza verdiğiniz yem nedir açık mı kapalı paket mi markası nedir?
-Uykusundan uyandırdığım için olabilir fakat bu kuş ilk geldiğinden beri yani 5 yıldır ortalama enerjisi böyle.
-kuşa iyi demenizi beklemiyorum, yalnızca gıda tavsiyesinde bulunup tekrar yeme nasıl alıştırabilirim, bunu öğrenmek istiyorum. Bir de günde saatlerce hayvanla uğraştığım ve çokça da gözlemlediğim için rahatsızlandığında genelde hemen fark ediyorum.
-kanatlarının tuhaf olması da şundan ötürü; bu kuş uçamıyor. Bu da bebekliğinden beri böyle. Bir yakınımız, kanatlarının orantılı olmadığından ötürü uçamadığını söylemişti, bi nevi engelli yani.
-bu gece altına peçete koyarım.
-lezyonlar var mı dediniz, dikkat etmeye çalışıcam ama koku gelmiyor.
-ağırlığı 37,5-37.7 gram
-dediğiniz şekilde erimeye rastlamadım, keskinlik de hissetmedim.
-hayır ishal yok, yalnızca dediğiniz açlık dışkısını yapıyor bazen.
-kuşa kesinlikle kapalı yem veriyorum. Yemi buzdolabında saklıyorum. Yem konusunda çok dikkatliyim. Yemliğin dibinde yem bırakmam, biten yemin üstünü doldurmam. Bir şekilde döngü halinde bitiriyoruz yemi.

Amacım forumu meşgul etmek de değil. Rica etsem Selçuk bey, mikostatin dediğiniz ilaç tam olarak neye yarıyor, içeriği nedir, detay verebilir misiniz?

Bir de bakınız lütfen yukarıda ilk mesajda yazdım aslında. Kuş yemi parçalayamayacak kadar rahatsız değil; parçalıyor ama yemi ve kabuğu dışarı atıyor. Çok azını normal şekilde yiyor

Yuvasını henüz temizlememiş olsaydım parçaladığı yemlerin çokluğunu paylaşırdım.

Hasta olduğu için veya yeminiz bozuk bayat ise yemiyor olabilir.
Kuşun diğer açılardan da videosunu paylaşın güncel.
Kusuyordu demiştiniz kötü koku var mıydı salya köpük var mıydı kusmuğunda? Dışkısında sindirilmemiş yemler var mıydı eskiden?

Yakın zamanda yem değişikliği yaptınız mı?

-Uykusundan uyandırdığım için olabilir fakat bu kuş ilk geldiğinden beri yani 5 yıldır ortalama enerjisi böyle.
-kuşa iyi demenizi beklemiyorum, yalnızca gıda tavsiyesinde bulunup tekrar yeme nasıl alıştırabilirim, bunu öğrenmek istiyorum. Bir de günde saatlerce hayvanla uğraştığım ve çokça da gözlemlediğim için rahatsızlandığında genelde hemen fark ediyorum.
-kanatlarının tuhaf olması da şundan ötürü; bu kuş uçamıyor. Bu da bebekliğinden beri böyle. Bir yakınımız, kanatlarının orantılı olmadığından ötürü uçamadığını söylemişti, bi nevi engelli yani.
-bu gece altına peçete koyarım.
-lezyonlar var mı dediniz, dikkat etmeye çalışıcam ama koku gelmiyor.
-ağırlığı 37,5-37.7 gram
-dediğiniz şekilde erimeye rastlamadım, keskinlik de hissetmedim.
-hayır ishal yok, yalnızca dediğiniz açlık dışkısını yapıyor bazen.
-kuşa kesinlikle kapalı yem veriyorum. Yemi buzdolabında saklıyorum. Yem konusunda çok dikkatliyim. Yemliğin dibinde yem bırakmam, biten yemin üstünü doldurmam. Bir şekilde döngü halinde bitiriyoruz yemi.
Ben bunca yıldır kuş besledim. Yüzlerce kuşun hastalığıyla bir şekilde uğraştım. Bir kuşun yeme alışkanlığını yitirmesine hayatımda hiç rastlamadım. Eğer kuş hasta değil bundan eminim diyorsanız normal yemi dışında birşey vermeyin yiyecektir en geç 6 saat sonra. Yemeye başlarsa haklısınız. Başlamazsa kuş hasta demektir. Ceviz çok vermeyin toksik etki yapar buda ek bilgi. Belkide çok ceviz vermeniz kuşta dengesizliğe neden olmuş olabilir. Tekrar bir video paylaşır mısınız tünekteyken görelim kuşu

Geri