Sizce pelet veya rasyon yeme geçilmeli mi

• Olabilir emin değilim

Kullanılan: 0 0.0%
  • Hayır gerek yok

• Hayır asla geçilmemeli

• Kullanılan toplam oy
    5
KUŞLARIM RASYON - PELET YEMİYOR TOHUMLARA SALDIRIYOR BU TOHUMLARIN DAHA DOĞAL DAHA SAĞLIKLI OLDUĞU ANLAMINA GELMEZ Mİ ?

Tabiki kesinlikle hayır !, kuşların pelet yemleri tercih etmeyip tohumları seçmesi, tohumların onlar için daha sağlıklı veya daha besleyici olduğu anlamına gelmez. Bunun birkaç nedeni var:i : şöyle ki ;

1. Doğal Seçim Davranışı

• Kuşlar yüksek yağlı ve nişastalı tohumları içgüdüsel olarak daha lezzetli bulur çünkü doğada çok fazla uçmak zorunda oldukları için enerji içeriği yoğun olan gıdalar doğada hayatta kalmakarı için avantaj sağlar. Ancak kafes şartlarında bu tam zıttır. Fazla enerji almaları problemdir. Ama onlar kafeste olduklarının farkında değillerdir.

2. Pelet- Ekstruder yemlerin İçeriği ve Alışkanlıkları

• Pelet yemler, genellikle vitamin, mineral ve amino asitler açısından daha dengelidir ve tek tip olduğu için seçici yeme davranışlarını engeller.
  • Kuşlar alışkın olmadıkları için pelet yemleri reddedebilir veya bu yemler onlara pek cazip gelmeyebilir.

3. Tohum Ağırlıklı Beslenmenin Riskleri

• Besin eksiklikleri: Sadece tohumlarla beslenen kuşlarda A vitamini, kalsiyum ve esansiyel amino asit eksiklikleri yaygın görülmektedir.
  • Yağ oranı yüksek: Ay çekirdeği, darı gibi tohumlar yüksek yağ içerir, bu da obezite ve karaciğer yağlanmasına neden olabilir.

Sonuç

Kuşların tohumları tercih etmesi, bunların daha doğal, sağlıklı veya faydalı olduğu anlamına gelmez. Pelet yemler dengeli besin içerdiği için ideal bir temel diyet olabilir, ancak çeşitli tohumlar, taze sebzeler ve destekleyici besinler ile birlikte sunulmasında tabiki sakınca yoktur. Eğer kuşunuz pelet yemlere alışmadıysa, yavaşça karıştırarak ve lezzetini artırarak (örneğin hafifçe nemlendirerek) alıştırılabilir.
Alıştırma önerileri yazısını yazma hususunu kabul ederse şayet ; BeatuBird hocama bırakıyorum.
Unutmazsam yazarım 😄

Pelet yemine kuşları alıştırmak bazen sabır gerektirir çünkü bazı kuşlar, özellikle taze yemeye alışkınlarsa, peletleri başlangıçta reddedebilirler. İşte pelet yeme alıştırmak için bazı taktikler:

1. Karıştırarak Başlayın: Başlangıçta, peletleri kuşun alışık olduğu tohum veya diğer yiyeceklerle karıştırın. Zamanla, pelet oranını artırarak tamamen pelete geçiş yapabilirsiniz.

2. Peletleri Islatın: Peletleri biraz ılık suyla ıslatıp, daha yumuşak ve kolay yenebilir hale getirebilirsiniz. Bu, kuşunuzun peletleri daha kolay kabul etmesine yardımcı olabilir.

3. Yavaş Geçiş Yapın: Tohum veya meyve gibi alışık olduğu yiyecekleri bir süre daha vermeye devam edin, ancak peletleri de yavaşça dahil edin. Ani bir değişiklik yapmak yerine, kuşun alışmasına zaman tanıyın.

4. Pozitif Pekiştirme: Kuşunuz pelet yemeye başladığında, onu ödüllendirin. Bu, peletleri yemekle ilişkilendireceği pozitif bir deneyim yaratır.

Sabırlı Olun: Kuşunuzun yeni yem alışkanlıklarına alışması zaman alabilir. Onları zorlamadan, ancak pes etmeyerek sürece devam edin.

Her kuş farklıdır, bu yüzden hangisinin işe yaradığını görmek için birkaç farklı yöntemi denemeniz faydalı olabilir.

Ayrıca pelet yemi temiz bir yüzeye biraz dökerek parmağınız ile masaya vurur gibi kuşun dikkatini oraya çekmeye çalışabilirsiniz. Hatta ordan alıp alıp pelet yem yiyormuş gibi yapmanız da onu yemeye teşvik edebilir.

Eğer kuşunuz mutfakta yemek yemeyi seviyorsa bu işlemi orda yapabilirsiniz. Sanki kendiniz yemek yiyormuş gibi davranıp ona kandırmaca yapabilir ve pelete ilgi duymasını sağlayabilirsiniz.

Rasyon yem alicam da, organik asit diye mantar onleyici bir urunleri var, önlem amacli kullanilmasi gereken birsey mi almali miyim sizce

Rasyon yem alicam da, organik asit diye mantar onleyici bir urunleri var, önlem amacli kullanilmasi gereken birsey mi almali miyim sizce
Aslında alınabilir ama şart da değil. Organik asit iyi gelir kuşlara.

Konuyla bağlantılı olarak araştırma sonucu karşıma çıkan şu önemli yazıyı da paylaşmak isterim.

Tohumlardaki Besin Eksiklikleri
Aşağıdaki besinler, kuşlara yaygın olarak verilen tohumlarda düşüktür veya yoktur:

Vitaminler – kolin, niasin, pantotenik asit, riboflavin (B2), siyanocobalamin (B12), biyotin, D3, E, K ve folik asit
Karaciğerde A vitaminine dönüştürülen vitamin öncüleri – b karoten
Mineraller – kalsiyum, sodyum, fosfor (tahıllarda ve bitki ürünlerinde sindirilemeyen fitatlara% 70 bağlanmıştır)
Eser mineral – selenyum, demir, bakır, çinko, manganez, iyot, krom, vanadyum, bizmut, kalay, bor
Pigmentler – klorofil, cantaksantin
Amino asitler – lizin, metiyonin
Hem çözünür hem de çözünmez lif – (mukopolisakkarit)
Omega 3 Yağ Asitleri
* (Harrison, G ve ark., Klinik Kuş Tıbbı, Spix Yayınları, 2006)

Konuyla bağlantılı olarak araştırma sonucu karşıma çıkan şu önemli yazıyı da paylaşmak isterim.

Aşağıdaki besinler, kuşlara yaygın olarak verilen tohumlarda düşüktür veya yoktur:

Vitaminler – kolin, niasin, pantotenik asit, riboflavin (B2), siyanocobalamin (B12), biyotin, D3, E, K ve folik asit
Mineraller – kalsiyum, sodyum, fosfor (tahıllarda ve bitki ürünlerinde sindirilemeyen fitatlara% 70 bağlanmıştır)
Eser mineral – selenyum, demir, bakır, çinko, manganez, iyot, krom, vanadyum, bizmut, kalay, bor
Omega 3 Yağ Asitleri

Katkınız için teşekkürler. Sadece doğal beslemek yeter diyenlere ışık tutacaktır. Emeğinize sağlık..

Paylaşımınız çok faydalı bilgiler içeriyor,teşekkürler.
Evde tek kuş baktığım için bana pelet yem daha mantıklı gibi geldi ama rasyon yemde de de aklım kaldı.
Bu yemlerden anladığım kadarıyla dışarıdan daha az takviye yapmamız gerekecek,yanlış mı anlamışım?
Bu yemlerden kullandığımızda ne takviyeler kullanmalıyız?Kullanmakta olur mu?

Paylaşımınız çok faydalı bilgiler içeriyor,teşekkürler.
Evde tek kuş baktığım için bana pelet yem daha mantıklı gibi geldi ama rasyon yemde de de aklım kaldı.
Bu yemlerden anladığım kadarıyla dışarıdan daha az takviye yapmamız gerekecek,yanlış mı anlamışım?
Bu yemlerden kullandığımızda ne takviyeler kullanmalıyız?Kullanmakta olur mu?
Teorik olarak kullanılmasa da olur deniyor ama ben yine de kullanıyorum. %20-30 oranında tohum karışımı. Haftada 2 kez haşlanmış yumurta, haftada 3 kez probiyotik ve haftada 2 kez çeyrek oranda ( yani haftada 10 damla önerilen multi vitaminden 3 damla katarak ) multi vitamin de kullanıyorum.
Ayrıca çimlenmiş buğday ve çimlenmiş tohumlarda veriyorum haftada 2-3 kez. Bu arada ben rasyon kullanıyorum.

Teorik olarak kullanılmasa da olur deniyor ama ben yine de kullanıyorum. %20-30 oranında tohum karışımı. Haftada 2 kez haşlanmış yumurta, haftada 3 kez probiyotik ve haftada 2 kez çeyrek oranda ( yani haftada 10 damla önerilen multi vitaminden 3 damla katarak ) multi vitamin de kullanıyorum.
Ayrıca çimlenmiş buğday ve çimlenmiş tohumlarda veriyorum haftada 2-3 kez. Bu arada ben rasyon kullanıyorum.
MaşaAllah ne güzel bakıyorsunuz.Buralardaki petshoplarda bu yemlerden yok.İnternetten bir araştırayım.Tavsiye edeceğiniz alışveriş yapabileceğimiz bir site var mı?

Selçuk Bey, cimlendirme yaparken püf noktalar neler, mantar oluşmamasi icin organik asit kullanilir mi cimlendirmede ya da ne kullanilir mantar icin.Haftada 2 kez multivitamin demissiniz peki b vitaminini nasil kullaniyosunuz

Omega 3 Yağ Asitleri

Tesekkur ederiz

Selçuk Bey, cimlendirme yaparken püf noktalar neler, mantar oluşmamasi icin organik asit kullanilir mi cimlendirmede ya da ne kullanilir mantar icin.Haftada 2 kez multivitamin demissiniz peki b vitaminini nasil kullaniyosunuz
Multi vitamin zaten B kompleks içeriyor. Çimlendirme konusunda yıllardır birşey kullanmadan yaptım mantar da olmadı hiç. Yeterki fazla suda bekletmeyin ve arada su değişmeyi ve o esnada tohumu sügeçle durulamayı ihmal etmeyin.
Bekletme kısmında ise tohumları genişçe serip havadar olmasına dikkat edilipsadece nemli kalması sağlanırsa mantar falan oluşmuyor. Zaten vermeden önce koklarsınız küf kokusu yoksa sorun da yoktur 👍
Yada vermeden önce 10 dk kadar sirkeli suda bekletebilirsiniz. Sonra durulayıp verirsiniz. Ki ben onu da yapmıyorum.

Multi vitamin zaten B kompleks içeriyor. Çimlendirme konusunda yıllardır birşey kullanmadan yaptım mantar da olmadı hiç. Yeterki fazla suda bekletmeyin ve arada su değişmeyi ve o esnada tohumu sügeçle durulamayı ihmal etmeyin.
Bekletme kısmında ise tohumları genişçe serip havadar olmasına dikkat edilipsadece nemli kalması sağlanırsa mantar falan oluşmuyor. Zaten vermeden önce koklarsınız küf kokusu yoksa sorun da yoktur 👍
Yada vermeden önce 10 dk kadar sirkeli suda bekletebilirsiniz. Sonra durulayıp verirsiniz. Ki ben onu da yapmıyorum.
12 saat su da tutup ara ara suyu degistirerek, sonra susuz beklemeye geçsek uygun mu

12 saat su da tutup ara ara suyu degistirerek, sonra susuz beklemeye geçsek uygun mu
Kışın 10 saat yazın 6 saat suda kalsa yeter. 2-3 defa auyu değişmek her değişirken süzgeç yardımıyla durulamak yeterli olur. Bekleme aşamasında geniş serip nemli tutmak önemli. Nenli derken hafif nem kastediyorum. Tohumlardan bazıları filiz patlatıp kimileri patlatmamışken verirsiniz.

Geri