SALMONELLA TEDAVİSİ
Salmonella, Enterobacteriaceae familyasına bağlı gram negatif bakterilerdir. Gram negatif çomak şeklinde, sporsuz, çoğu
peritrik flagellaları ile hareketli, fakültatif anaerob, katalaz pozitif ve oksidaz negatif özellikte bakterilerdir.Bakteriyel bir hastalıktır. Tehlikeli ve tedavi edilmezse hayvanı kısa sürede ölüme götürebilecek bir hastalıktır. Salmonella, sinir sistemine etki edebilir hastalık ilerlerse hayvan kör kalabilir. Bundan dolayı erken teşhis çok önemlidir.
Kafes temizliğine çok önem vermek gerek. Salmonella olan kuş Dışkısı ile asla temas etmemeli, hergün kafesi temizlenmelidir. Dışkı ile temas ederse hastalık tekrarlayacaktır. Yaptığımız yumurta mamalarına yumurta kabuklarını eklemeden önce belli bir ısıda pişirmek gerekiyor. Salmonella 60°C de 1-6 dakika içerisinde ölür.
BELİRTİLER
Ayak ve kanat tutulması (ayak ve kanat tutulması, yine e-coli gibi bakteriyel hastalıklarda görülebiliyor)
Hayvanın, kafasını kontrol edememesi, sallaması.
Dışkıda koku ( Dışkıda koku bakteriyel bir hastalık olan e-coli de de görülebiliyor)
Denge kaybı
Çok su içme (e-coli ve iç mantar hastalıklarında da görülebiliyor)
Yeşilimsi akışkan dışkı. Kesin tanı için dışkı tahlili şart!
TEDAVİ
Salmonella zor geçen bir hastalıktır, bu nedenle birden fazla kez ilaç kullanımı gerekebilir. İlaç kullanımı sırasında ilaçla birlikte sinir sistemine iyi geleceği için b vitamini birlikte kullanılabilir. Tedavide florokinolon grubu antibiyotikler (enrofloksasin, siprofloksasin), amoksisilin, kloramfenikol, kolistin sülfat, trimetoprim, neomisin gibi etken maddeli ilaçlar kullanılır.
TEDAVİDE KULLANILAN İLAÇLAR
Baytril, cipro, largopen, nifuramycin, salmomix, caremycin, kolimin, pantrim wsp, enrocure gibi ilaçlar kullanılır.
İlaç kullanımı sırasında kafeste, gaga taşı, kalamar kemiği, kum, mineral blok varsa kaldırılmalıdır. İlaçtan sonra 2 ya da 3 gün probiyotik takviyesi yapılmalıdır.