Slm arkadaşlar konu biraz dağılmış ama bende fikrimi yazmak istiyorum. Tabiki bütün hastalıklar laboratuvar ortamında dışkı incelemesi yapılarak anlaşılır. Kesin teşhis için dışkının ve kursak sıvısının mikroskopta incelenmesi ve hastalık etkeni neyse ona yönelik ilaç tedavisi uygulanması gerekir.
@eyunal arkadaşımızın dediği gibi dışkıya bakarak kimse dışkının içinde bakterimi, mantarmı, parazitmi olduğunu göremez. Bu ancak mikroskopta görünür. Fakat dışkının rengi şekli kıvamı hastalıklar hakkında büyük ölçüde fikir verir. Tabiki hastalığı anlamada diğer belirtilerinde rolü var.
@Şanti kuşunda ilk başta koksidiyoz varmış açık ve net. Boşuna koksidiyoz tedavisi görmemiş. Ama şöyle birşey de var, antibiyotik tedavisi gören kuşlarda mantar çoğalabilir. Bu her zaman olmasada kuştan kuşa bu durum görülür. Senin kuşunda da tamda bu olmuş yani ilaçtan sonra mantar yükselmiş.
@Recai beyin tekrar koksidiyoz tedavisi önermesi yanlış olmuş. Bu durumda mantar ilacı kullanılsaydı eğer 3-4 güne düzelirdi kuş. Ancak tekrar antibiyotik kullanıldığı için 5-7 gün mantar tedavisi görmesi gerekiyor.
Mantar demişken götürdüğün veterinerin dediği megabakterden bahsetmiyorum. Tabi buda bir ihtimal ama bir kuşta megabakter olduğu kuşun göğüs kemiğine bakarak anlaşılmaz. Kuşun zayıflaması yani ''kuruması'' megabakter olduğunu göstermez kesinlikle! Kuruma denilen ''kuşun zayıflaması'' her hastalıkta görülür, sadece mantar yada megabakterde değil ecolide salmonellada koksidiyozda hatta iç parazitte dahi kuruma görülebilir. Kısaca kuruma bir hastalık değildir, ''herhangi bir hastalığa'' bağlı kuşun zayıflamasıdır.
Tekrar konumuza dönücek olursam, kuşuna 6 tane ne olduğu belirsiz ilaç vericeğine bir tane mantar ilacı kullansan daha iyi olur. Forumda bir çok bilgi var bununla ilgili.