Yasin Sucu
Yeni Üye
Bana güvenmek zorunda değilsiniz ki.. Ama sonuçta doğru ve olumlu bir tedavi başlamışız. O kadar anlatmama rağmen internette okuduklarınız üzerine kuruma teşhisi koymuşsunuz ve benden onay bekliyorsunuz. Kuş megabakter değil. Göğüs zayıflaması mevcut hastalığından ve ilaç göğsünü yağla veya kasla doldurmaz. Zamana ihtiyacı var. Mantar bittikten 15 gün kadar sonra göğsü de düzelecek. Ağza damlatmayı kesebilirsiniz artık. Suya katmaya devam.
Hocam merhabalar. Ben @wonderlive34'ün ağabeyiyim. Kendisi yaşça biraz küçük ve kuş konusunda aşırı hassas olduğu için durumu tam anlatamamış. Ben size anlatayım.
Yaklaşık 3-4 ay önce kuşta hırıltı ve kuyruk atması başladı. İlk başta pek önemsemedik. 1,5-2 hafta sonrasında, özellikle geceleri kuştan evi inletecek şekilde inleme sesleri çıkmaya başladı. Ciyaklama viyaklama şeklinde. Zor nefes alıyordu. Sonrasında birkaç gün içinde kuş tepki veremeyecek duruma geldi. Bende kuşu alıp İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'ne götürdüm. Orada ilk başta bir makinenin içine koyup 2-3 saat oksijen verdiler. Sonrasında alıp muayene ettiler. Muayeneden sonra Baytril adlı bir ilaçla Serum Fizyolojik isimli bir damla yazdılar. Baytril'i, 100cc bir suya 4cc koyun dediler ve her gün suyunu değiştirin dediler. Damlayı da günde 1 kere damlatın dediler. Bu tedaviyi 10-15 gün uyguladık ve kuş düzeldi. Hırıltı ve kuyruk atması kayboldu. Neşesi yerine geldi. Bizde Baytril'i ve damlayı bıraktık. Her şey güzel giderken 2 hafta sonra kuşta hafiften tekrardan hırıltı ve kuyruk atması başladı. Bizde tekrardan Baytril ve damlaya başladık ama bu sefer fayda vermedi. Sonrasında burnunun tıkalı olabileceğini düşünerek 2 gün boyunca günde 1 kere olmak üzere burun deliklerine 1'er damla tuzlu su damlattık. 2. gün tuzlu su damlattıktan hemen sonra kuş sürekli hızlı bir şekilde hapşırmaya başladı ve o esnada 2 adet yem çıktı ağzından ya da burnundan. (Neresinden çıktığını göremedik.) Ondan sonra kuştaki hırıltı ve kuyruk atması kesildi ama 1 hafta sonra tekrardan başladı. Sonrasında tekrardan Baytril ve buruna tuzlu su denemesi yaptık ama başarılı olamadık. Ardından internette yaptığımız araştırmalara göre astım olabileceğini düşünerek, çeşitli muhabbet kuşu forumlarından birkaç arkadaşın önceden yapmış olduğu tavsiyelere göre önce AVIASTIM kullandık. Fayda göremeyince 1 hafta ara verip azeltin etken maddeli AZOMAX'a başladık. O da fayda vermeyince tekrardan 1 hafta ara verip bu sefer DELTACORTRIL isimli ilaca başladık. O da pek fayda vermeyince tekrar 1 hafta ara verip en son TETRADOX isimli ilaca başladık. O da fayda etmeyince benim birader kuşun burnuna OTRIVINE isimli burun damlasını damlatmış. (Ne amaçla damlattığını bilmiyorum.) Zaten damlayı damlattıktan sonra kuş bu hale geldi. Damlayı damlatmadan önce bu kadar kötü değildi. Islık çalınca öterdi, insan görünce kapıya atlardı, dışarı çıkmak isterdi, omuza çıkıp oyun oynardı, gözleri açıktı. Sadece zor nefes almanın verdiği halsizlik vardı. Onun dışında bir şey yoktu. Damladan sonra bu kadar kötüleşti. (Damladan sonra sizin tavsiyeniz üzere Flagly kullanmaya başladık.) O attığı videolarda biraz hareketli görülüyor ama normalde öyle değil. Elimizle biraz uğraştıktan sonra biraz canlanıyor ki videoda biraz hareketli görülmesinin sebebi de öncesinde biraz uğraştığımız için. Onun dışında dışarıdan müdahale edilmediği ya da yüksek ses çıkarmadığımız sürece gözleri sürekli kapalı gibi. Kendini kaşıması, hapşırması, kusacak gibi hareket yapması ve yem - su içmesi dışında pek fazla hareket etmiyor. Tünekte sakince duruyor. Ellediğimizde de çok uğraşmadığımız sürece pek fazla tepki vermiyor gibi. Ama arada sırada ıslık çalınca tepki verdiği ve kafesin kapısına çıktığı oluyor ancak gözleri neredeyse tamamen kapalı şekilde. Göğüsteki kemik ise sivri değil de bir pipet yüzeyi şeklinde ele geliyor. Ve kuşta aşırı şekilde bir zayıflama oldu tüm bu süreçte. Şuan kuş 1 yaş civarlarında ve önceden bayağı büyüktü. Şuanda boyu kuyruğu saymazsak işaret parmağı boyunda. Buna göre bize bilgi verebilirseniz çok memnun olurum. Biraderimin eksik anlatımı için onun adına özür dilerim.
Yasin Sucu