Mine hanım kuş astım atakları geçiriyor olabilir. Dediğim astım ilacını kullanın. Su içmiyorsa eczaneden damlalık alın suyu ağzına damlatın belli aralıklarla.
Ümit bey dün sabah ve öğlen ısrarla kuşumu mama ile besledik ve toparlansın, su içsin diye bekledik. burun deliğini de açtık ,kuşçu astım ilacından da verdi ama zavallı kuş yaklaşık 10 dakikada bir korkunç krizler geçirdi. çok bağırdı çırpındı. malesef dün akşamüstü kaybettim yavrucuğumu.
Bu Krizler bir acayipti kuşun bedeni boynu ters dönüyordu çok yoruldu. Sanki astım değil başka bir derdi vardı, etinden et kopuyor gibi bağırıyordu. Salmonella da da krizler geçirdi ama daha hafif istem dışı titrmeler şeklinde ve kısa süreliydi. Dün kuşçu karnında tahminen karaciğer dediği yerde şişlik var dedi. ateşi çıktı bir ara, sirkeli su ile serinletmeye çalıştık falan...
Çok çok üzgünüm ağlamaktan ağzım yüzüm yamuldu. Çok çekti yavrucak. Geçen hafta kuşçu bana ' bu kuş yaşamaz, çok çektirme kuşa uyutalım kuşu '' dediğinde kabul mü etseydim diye de düşündüm hep. Tabi bu çok kötü bir şey gibi geliyor insana ama kuşa dünyanın ilacını verdim, acı çekmeye devam etti sürekli. Eskiden tavuklarımız vardı. Kanadı veya ayağı yaralansa dedem hemen keserdi. Can çekiştirmek daha günah derdi.
Bilmiyorum işte .. Allak bullak durumdayım.
Daha öncede 4 kuş baktım. Fransız tüy dökümü olan çok hasta bir kuşa bile yıllarca baktım. Son kuşuma 5 yıl baktım çok sağlıklıydı ama 3 saat içinde sessizce öldü. Bu kuşun yaşam mücadelesi ve böyle bir ölüm beni çok yıktı, darma duman etti. Neyse, güzel oğlum melek oldu.
Bir daha kuş falan almayacağım. Aslında bu zavallı kuşları çoğumuz kendi eğlencemiz için alıyoruz. Konuşmayı öğrensin ele gelsin diye eş de almıyoruz. Hastalansalar ne yapacağımızı da bilmiyoruz. Cahil ötesi insanlarınız ve doğada kalabalık sürüler halinde yaşayan kuşları alıp eziyet ediyoruz.
Bu yüzden rant oluşmuş ... Bir sürü kuş üreticisi gezdim, çok pis hatta izbe, rutubetli bodrum katlarda bu kuşları üretiyorlar. Zavallı kuşları satmak için yarış ediyorlar. Biz de, çoğumuz evdeki çocuğa oyuncak olsun diye yada evde ses olsun diye alıyoruz. Geçen hafta bir kuşçuda gördüm daha yeni yeme düşmüş kuşların, aşırı pis suluğuna Vitaform koymuş.Hani sizin kuşa vermeyin çünkü o vitaminin içinde yüksek antibiyotik var dediğinizden... Hemde su bayağı koyu turuncuydu... Muhtemelen satana kadar hastalanıp ölmesin diye..
Bu forumu daha önce bulsaydım belki herşey daha farklı olurdu. Kuşumu ilk aldığımda, durgun olduğunu görüp, İstanbul da ki Florya ya veterinere götürüdüm. Belki tedavisi daha bilinçli olurdu.
Bu forumda Yardımcı olan herkese, özellikle size çok teşekkür ederim Ümit Bey..