Merhaba bird lower,
Hayır sirke kullanımı konusunda makale yok, ancak sirkenin kullanılmasının tehlikeli veya zararlı olacağına dair de makale yok bildiğim kadarıyla. Sadece 10 yılların getirdiği tecrübe var. Daha önce kuş besleyenler 10 yıllar hatta 100 yıllardır kullanmışlar. Bu güne kadar da kullanılagelmiş bir uygulama. Eski insanlar yanılmış olabilirler mi tabiki evet hatta insanlar hala yanılıyor olabilirler ama daha yüksek ihtimal şu ki ; sirke kuşlar için olumsuz bir sonuç doğurmayacaktır. Öyle olsa mutlaka uygulamaya karşı çıkanlar olurdu. Birkaç olumsuz görüş var ama onlar çok azınlıkta.
Sonuçta sirkenin anti bakteriyel özelliği olduğu kesin. Hatta temizlikte bile kullanılıyor dezenfektan olarak. Mesela Küflenmiş 2 parça ekmeğin birine su diğerine sirke dökün 1 gün sonra gözlemleyin ve sonucu görün.
Sirke candida gibi mantar hastalıklarını önlemede hatta tedavisinde bile etkilidir. Bu konuda kesine yakın konuşabilirim çünkü bizzat deneyimledim. Bu yöntemle birçok kursak mantarı olmuş yavruyu ve yetişkin kuşu tedavi etmişliğim vardır. Hem kendi kuşlarımı ve hem de başkalarının kuşlarını. Ama iç parazit ve bakteriyel hastalıklar konusunda emin değilim. İnsanlar bile sirkeyi iç parazite önlem amaçlı kullanmaktalar. Kuşlarda İç parazit için sirke öneren veterinerler de var. Ama bu konunun ispatı zor ancak bilimsel bir çalışma yapılmalı. Çünkü parazitleri bitirip bitirmediğini hatta etki edip etmediğini veterinerlerde dahil olmak üzere deneyimleme şansımız yok.
Bakteriyel hastalıklara gelince tabiki bakteriyel hastalıkların bir çoğunu önlemez veya tedavi etmez. Hatta belki de hiçbirini önlemez. Ama belli aralıklarla kullanıp da hastalık ihtimalinin azaldığını deneyimleyen bende dahil çokça kuş besleyen var. Dikkat ederseniz, konu sahibi arkadaşa sirkeyi önerdikten sonra dışkı kontrolü yapmasını rica ettim. Mesela bu bile bir deneyim olacaktı benim ve diğer arkadaşlar için. Sonuçta veterinerler dahil kimse kuş hastalıkları konusunda her şeyi bilmiyor. Dolayısıyla da en kısa sürede nilverm başlamasını önerdim. Sirkenin çözüm olmama ihtimaline binaen.
Siz konuyla alakalı okuduğunuz makaleyi bizlerle paylaşırsanız sevinirim. Çünkü bilgi paylaşıldıkça güzelleşir pratikleşir. Konumuz ; karatay hocayla diğer doktorların bilimsel kavgasına benzedi. Karatay hoca mı haklı yoksa karşı fikirde olanlar mı ? Bilemiyoruz... Deneyimlemek gerek. İki tarafında mantığa oturabilecek iddiaları var. Yıllarca yumurta kolestrol sebebi dendi şimdiyse günde en az 2 tane yenmeli deniyor doktorlar tarafından. Sirke konusunda da siz mi haklısınız ben mi…. deneyimlemek, araştırmak gerek. Aslında haklı haksız yoktur doğruyu bulmak vardır. Bu konuda bana göre olay şudur : ‘’ İlacı zehirden ayıran şey dozudur’’ doz konusu aşılmadığı taktirde sirkenin zarar vereceğini sanmıyorum. Suluğa dozundan fazla katılması, sirkenin asidik yapısı sebebiyle hassas olan kursağa zarar verme ihtimali vardır. Ama kuşun ağzına seyreltmeden damlatıp bir sorun yaşamayanları da biliyorum.
Bu konu bu kadar yazmamı gerektirecek bir konu değil. Ama siz eğerki ; ''Selçuk bey şu veteriner bu konuda şöyle diyor, filan bilimsel makalede sirke konusunda şunları söylüyor. Buna rağmen kullanılmalı mı sizce'' şeklinde tepki verseydiniz üstünde durmaya gerek olmadan o bağlamda konuşurduk bir ihtimal ikna olup size teşekkür de ederdim. Ama ‘’o konuda makale var mı’’ ‘’ Ben kullanılmaması gerektiğini biliyorum’’ şeklinde üst perdeden girdiğiniz ve sanki ben temelsiz bir tavsiyede bulunduğum algısı oluşturduğunuz için açıklama gereği duydum. Sizin kullanılmaması gerektiğinden nasıl emin olduğunuzu da merak ediyorum gerçekten. Çünkü ben hayata dair hiç bir bilgimden tam emin olmadım hiç bir zaman. Emin olma gerekçenizi yazın ki bende hataysa eğer hatamdan dönmüş olup size teşekkür edeyim.
Ayrıca uyarınız çok güzel, ama uslüp biraz farklı olabilirdi. Amaç yapıcı eleştirilerle doğruya bir adım daha yaklaşmak değil midir ? Sizin de desteğinizle konuyu daha derin araştırmış olacağım.
Sirke konusunda makale yok demeniz için detaylı araştırma yapmanız ve kesin delilleriniz olmalı yaptınız mı?
Sirke vermeyi önermeyen zararlı olduğunu söylen kişiler var siz görmediyseniz bilemem.
Bu konu elbette önemli, sonuçta amaç doğruyu öğrenmek. Kişisel bir mevzu olarak algılamayın lütfen.
Konuyla ilgili paylaşıma gelirsek;
"Elma Sirkesi, papağanların (muhabbet kuşları da papağandır) gastrointestinal sisteminde, yani sindirim sisteminde asitleştirici bir özelliğe sahiptir. Geçmişte bu özelliğin kuşların sindirim sistemindeki maya ve bakteri üremesini durdurduğu düşünülürdü. Özellikle kuşların sindirim sistemi hastalıklarının en önemli nedeni olan Macrorhabdus Ornithogaster adlı bu maya türüne çare olduğu düşünülüyordu ancak 2005 yılında "Exotic Avian Physician Prof. Dr. David Phalen" bu maya türünün ve benzerlerinin sadece asidik ortamda üreyebildiğini ortaya çıkardı."
Türkiye'deki bir kanatlı kliniğinin sosyal medya hesabında paylaşılmış.
+
"Bu konu bu kadar yazmamı gerektirecek bir konu değil. Ama siz eğerki ; ''Selçuk bey şu veteriner bu konuda şöyle diyor, filan bilimsel makalede sirke konusunda şunları söylüyor. Buna rağmen kullanılmalı mı sizce'' şeklinde tepki verseydiniz üstünde durmaya gerek olmadan o bağlamda konuşurduk bir ihtimal ikna olup size teşekkür de ederdim" demişsiniz.
"Buna rağmen kullanılmalı mı sizce" böyle bir soruyu niye size sorayım ki? Küçümsemek olarak yanlış anlaşılmasın.Eğer kanatlı veterineriyseniz bu konuda uzman hekimseniz çalışmalar yapıyorsanız böyle bir soruyu o zaman size sorabilirim ancak.
Aksi halde kişisel deneyimler, kişisel düşünceler beni ilgilendirmiyor.
Dediklerim yanlış anlaşılmasın, konuşuyoruz sadece. Amaç doğru bilgiyi bulmak.