Saygıdeğer site üyeleri, ishalle defalarca mücadele vermiş bir hayvansever olarak en ağırını çok değerli ustalarımız Orkun Gören ve Ruhi Saruhan sayesinde yendik. Her bilginin sonunda isimlerini anma gereği duyacağımdan şimdiden onlara teşekkür ediyorum. PAylaştığım bilgiler çoğunlukla onlaradn öğrendiğim bilgilerdir.
Bir yolculuk sonrası stres (yer,yem ve su değişikliği) nedeniyle başlayan inatçı bir ishale yakalandı kuşum ve bu durum 4 ay sürdü. Başlangıçta tavsiye üzerine 7 gün Ercefuryl kullandım fakat tam düzeldi derken tedavi bitimine yakın ishal tekrar başladı. Daha sonra veterinerin önerisiyle patates-pirinç ve araştırmalarım sonucu aspur diyetine başladım. Kuşum aspuru sevmedi, pirinç lapası suyu ve patates haşlaması ise yine 1-2 gün düzeltti ve diyet bitimine yakın ishal tekrar başladı. Aynı veteriner artık ilaç kullanmaya karar verdi ve Geosol kullandık. Geosol de aynı şekilde kısa bir düzelme sonrası etki etmedi. Bu sırada bir kuşçudan Limon&Sirke ürününü öğrendim. Sirkeyi verir vermez ishal normale döndü. 10 gün kullandım, sirkeyi kestikten sonra tekrar kabus başladı. Uyumadım. Sabahlara kadar tezleri, makaleleri, araştırmaları ve deneyleri okudum. Veterinerlik Fakültesine götürdüm. 4 ayrı laboratuvarda 5 ayrı dışkı tahlili yapıldı ve hepsi temiz çıktı. Sonunda bir veteriner durumun iç mantar olabileceğine kanaat getirdi ve Mikostatin kullanmaya başladık. Yine düzelir gibi oldu fakat sonuç yine aynıydı. Daha sonra başta bahsettiğim değerli ustalardan biriyle görüşme imkanı buldum. Kuşumun ishalinde yaklaşık 80. güne gelmiştik. Haftalarca süren bir ishalin muhakkak beraberinde KURUMA denilen illeti getireceğini ondan öğrendim. 8 gün boyu Biteral 250 mg tablet (1/6) uyguladık, amacımız ishalden önce megabakteriyi alt etmekti. Bu süreçte ishalde de ciddi bir düzelme oldu. Fakat tekrar aynı son.. En azından kurumadan kurtardık. Stresle başlayan bu ishal, fırsatçı bir mikrorganizmanın vücudunda bir takım ciddi bozukluklara yol açtığı kesin olmakla birlikte bakteri mi, mantar mı yoksa virüs mü anlamakta zorlandık. (Virüslerin maalesef tedavisi yok).Ama sirke önemli bir ipucuydu, muhtemelen inatçı bir mantar kuşuma musallat oldu ve tahlillerin yardımı olmadan da çözemiyorduk. Tahliller de hep temiz çıkıyordu. İyi bir veteriner," tahlillere inanmayın, ben temiz çıkmayan bir tahlil görmedim" dedi. Bu işi herkes yapamıyor çünkü. SON OLARAK;
BURAYI LÜTFEN DİKKATLE OKUYUN;
Gerçekten usta bir isim çözümü bulunmayan ishaller için Belçikalı bir ustadan edindiği bilgiyi benimle paylaştı. Biliyorum okuyunca bana çok kızacaksınız ama kuşumun öylece ölmesini izlemek yerine elimde kalan son yöntem buydu ve denedim. Sizi kızdırmadan önce açıklamasını yapayım. Kuşumun ilacının adı Sodyum Hipoklorit. Kuş hastalıklarına neden olan tüm bakteri, mantar ve protozonlar üzerinde çok etkili. DOZAJ ÇOK ÖNEMLİ! Bana bu yöntemi söyleyen usta "eczanelerde Sodyum Hipoklorit aramayın, bulamazsınız" dedi. "Sodyum Hipoklorit dediğim; saf, sabunsuz ve parfümsüz çamaşır suyudur.". Kuşa çamaşır suyu verilmez diyecekler lütfen Dom...os ürünlerinin arka etiketlerinde Etkili Olduğu Mikroorganizmalar bölümünü dikkatle okusun. Deneyin demiyorum, aklınızda bulunsun. Kuşa verebileceğiniz ürünler markası kaliteli olmayan, parfümsüz ve sabunsuz ürünler. İçeriğinde sadece Sodyum Hipoklorit yazmalı. Genelde büyük marketlerin adını taşıyan, y,ne bu marketlerin sattığı çamaşır suları aradığımız niteliklere sahip. Ben Mi...s'un ürününü kullandım.100 cc suluğa normal bir şırıngayla, enjekte etmeden, 4 damla sodyum hipoklorit. İshali kesildikten sonra 2 gün daha devam edilecek. 1 gün temiz su, 2 gün probiyotik(ŞART), 2 gün vitamin kullanmalısınız. Ama Önce veteriner. Ama bu yöntemin çözüm bulunumadığı durumlarda ne kadar işe yaradığını ben gördüm. Bizim içtiğimiz damacana sularda ve çeşme sularında da sodyum hipoklorit kullanılıyor.
Bİlgiyi kendime saklayarak çare bulunabilecek durumlardaki kuşların ölümüne ve sahiplerinin yaşayacağı sıkıntıya göz yummamak adına, tepkilerinizi şimdiden göğüsleyerek yazdım. Benim için çok zor bir süreçti, minik dostumu kaybetmemek için gerçekten çok uykusuz bir yaz geçirdim. Ama değdi. Gerçekten değdi. Kuşa çamaşır suyunu lıkır lıkır içirin demiyorum, suyuna 4 damla koyun, tabii denemek isterseniz. Sabunlu ve parfümlü olanları zehirler, onlardan uzak durun. Paylaştığım için bana kızacak olan dostlarımı iyi anlıyorum fakat öbür türlü vicdanım rahat etmeyecekti. Dilerim kuşlarınız hiç hastalanmaz ve bunlara ihtiyaç duymazsınız. Herkese minik dostlarıyla sağlık ve huzur dolu günler diliyorum.
*Probiyotik de, Biteral de, sodyum hipoklorit de kaynatılmş içme suyuna verilmeli. Su normal ısıya döndükten sonra tabii, ne soğuk ne sıcak olmalı.
*İshal olan kuşa vitamin verilmez, mantar üremesine yol açar. Vitamin; ilaçtan ve probiyotikten sonra verilir.
*Her durumda antibiyotik kullanmayın. Eğer ishal mantar kaynaklı ise antifungal yerine antibiyotik vererek kuşa mantar yüklemesi yapmış olursunuz. Antibiyotik mantardan yapılır.
*Hemen ilaca ya da sirke gibi şeylere başvurmak yerine, patates-pirinç-aspur diyeti uygulayın. Olmazsa ilaca başvurun.
*Üşütme kaynaklı ishallerde önce üşütme tedavi edilmelidir.
*Kuşunuz strese neden olacak koşullara maruz kalacaksa (yer,yem, su değişikliği) suyuna Sera Diropur koyarak ya da bu neden oluşan basit ishali başlıngıcında yakalarsanız yine aynı ürünle durumu kolaylıkla çözebilirsiniz. Doğal bir üründür, Avidiare ise ilaçtır.
*Oksitetrasiklin içeren ishal ilaçları kullanırken kafeste kalsiyum kaynağı bulundurmayın. Oksitetrasiklin kalsiyuma tutunarak vücuttan atılır ve etkisni göremezsiniz. Tedavi gecikir ve hastalık ilerler.