Öncelikle belirteyim özel nedenlerden dolayı artık petshoplara gitmiyorum ama daha önce evimde akvaryum hobisini çılgınlaşmış bıyutlarda yaşadığım için petshoplardan çıkmıyordum istanbul anadolu yakasındaki toptancılar dahil neredeyse tüm büyük petshoplar beni tanır.
Dediklerinizde haklısınız petshopların çoğunda görüntü aynı. Acak işini gerçekten düzgün yapan petshoplar da var. Bu tamamen hayvan sevgisi ile alakalı. Ben kuş beslemeye yeni başladım ve dediğim gibi kuşu da petshoptan almadım, gitmiyorum. Önceki tecrübelerime dayanarak akvaryum üzerinden yola çıkacak olursam İşine aşık hayvanlara tapan anadolu yakasında akvaryumcu sıralayacak olursam kadıköydeki akvaryumist i ilk sıraya koyarım. Ardından Ces ve maltepe pet i koyabilirim. Son 2 yılda açılan varsa bilmiyorum.
Müşterisi çok, sirkülasyonu fazla olan bu petshoplardan bahsedecek olursam, Bu adamlar bahsettiğiniz gibi 1 kafese 10 kuş koyuyorlar ve koyacaklardırda. Aynı şey balıklar için de geçerli. Bir akvaryumda çok sayıda balığı bulundurmak zorundalar.
Her perşembe toptancıdan balık alınırdı balıklar gelir ve 1 hafta içerisinde çoğu satılırdı. Aynı şey kuşlar içinde de geçerli olsa gerek. Biraz da ülke şartları ile alakalı bir durum. Malum bu adamlar kira ödüyor. Dükkanlarda sınırlı yerleri var. Emin olun ki %90 ı ellerinde olsa kafes başına 1-2 kuştan fazla koymazlar. Ama yer sıkıntısı, geçim sıkıntısı ıvırı zıvırı derken 1 kafeste yada akvaryumda o kafes veya akvaryumun kaldıracağı sayıdan fazla balık/kuş oluyor. Önemli nokta hasta balık/kuşun tespiti ile birlikte anında diğerlerinden ayrılması. Zaiat oluyor malesef evet bu da can taşıyan herşey için geçerli. Kesinlikle petshopları kör gibi savunmak için yazmadım bunları. İşini çok kötü yapanları da gördüm yediği tasa edercesine... Ama hakkı ile yapanlarda durum bundan ibaret.... Toptancıya hayatta müşterisi ile gitmezler çünkü toptancıda ithalatçıdaki fiyatlar çok uygundur müşteri görsün istemezler. Ama ben her yere girip çıkıyordum onlarla
İçlerinde çok fazla bulunduğum için tecrübe ve gözlemlerim ile sabittir.