Muhabbet kuşu vik vik ses çıkarıyor

Sarı cesur

Yeni Üye
Merhabalar. Kuşum 7 yaşında ve erkek. Vitamin olarak gervitw ve bt amin forte veriyorum. Öncelerde havada 3-4 tur atan kuşum zorlanmaya başladı. Bununla birlikte bir yere konmada zorluk çeker ve konacakken viyik viyik ses çıkartır oldu. Sonrasında artık dengeyi sağlayamayıp düşmeleri başladı. İştahı enerjisi yerinde ama son bir aydır geceleri vik vik , tık tık diye ses çıkarmaları başladı ve artık sabahları da o sesi çıkarıyor(acı çeker gibi özellikle geceleri daha yoğun oluyor). Nefesiyle beraber bütün vücudu oynuyor. Veterinere götüreceğim ama sizin de görüşlerinizi almak isterim. Sesi video olarak yüklüyorum.
Sesi sona alırsanız duyuluyor

Sizin kuş kilolu dışkılarda çok sıkıntı gözükmüyor düzgün. Aşırı kilodan dolayı olabilir hep bu şekilde toplumuydu.

Hayır değildi. 38-39 gramdı. 46 gramı görünce ben de şaşırdım. Fazla kilo nefes alma sıkıntısı yapar mı? Hapşuruken bile viyik gibi ses çıkartıyor. Elime aldığımda eskiden kızarken farklı bir ses çıkarırdı şimdi acı çeker gibi ses çıkarıyor.

Fazla kilo birçok sıkıntıya davet çıkarır. Solunumu elbette önemli derecede etkiler. Bu sorun sadrçece aşırı yağlanmadan dolayı demekte zor. Dışkı resmini paylaşın genel hareketlerini ve programınızı bizimle paylaşın. Ne veriyosunuz nasıl bir beslenme düzeni var vs.

Evet kuş biraz kilolu görünüyor. Fazla kilo solunumda güçlük yaşatır ancak bu daha çok uçuş sonraları olur. Kafeste hareketsiz dururken bu sesler çıkıyorsa öncelikle CRD den şüphenilir. Bakteriyel enfeksiyonlardan yani. Tedavisi doksisiklin, tylosin, yada tilmikosin etken maddeli antibiyotikler ile yapılır.

Tabi solunum sorunu sadece bakteriyel enfeksiyonlardan da kaynaklanmaz. Hava kesesi akarları, iyot eksikliğine bağlı tiroid büyümesi, aspergillosis gibi mantar hastalığı yada trichomoniasis hastalığından kaynaklanabilir.

Kısaca kuşlardaki solunum problemi bir çok farklı hastalığın semptomu olabiliyor. Nokta atışı tedavi yapmak biraz zor. Bu hastalıkları tek tek eleme yöntemine gitmekten başka çare yok.

Fazla kilo birçok sıkıntıya davet çıkarır. Solunumu elbette önemli derecede etkiler. Bu sorun sadrçece aşırı yağlanmadan dolayı demekte zor. Dışkı resmini paylaşın genel hareketlerini ve programınızı bizimle paylaşın. Ne veriyosunuz nasıl bir beslenme düzeni var vs.
Dışkı resmi: https://hizliresim.com/2c14dfc

Gardenmix muhabbet kuşu yemi
Ara sıra dal darı
Arada meyve (elma havuç salatalık gibi)
Mineral blok
Gardenmix grit kuş kumu
Her gün suyu değişiyor.
Gervitw ve bt amin forte haftada bir iki veriyorduk bir süre ara verdik bittiği için tekrar aldım.
Öncelerde bu kadar viyik viyik ses çıkarmadığı için solunumu rahatlasın diye röhnfried atemfrei verdik 4 kere (birkaç gün arayla)

Uçamama problemi yaklaşık 8-9 ay önce başladı. Önceleri havada 3-4 tur atarken yorulmaya ve konmada zorluk çekmeleri başladı. Şimdilerde ise çok kısa mesafe uçabiliyor, nefes nefese kalıyor ve o değişik sesi çıkartıyor. Çok uçmak istediğinde düşüyor.
Hapşırma sesi de değişti.

Neşesi yerinde, şu an tüy dökümü bitti yeni tüyleri çıkıyor.
Kalp atışı çok belli oluyor özellikle kuyruk kısmına doğru bu benim dikkatimi çekiyor.

Evet kuş biraz kilolu görünüyor. Fazla kilo solunumda güçlük yaşatır ancak bu daha çok uçuş sonraları olur. Kafeste hareketsiz dururken bu sesler çıkıyorsa öncelikle CRD den şüphenilir. Bakteriyel enfeksiyonlardan yani. Tedavisi doksisiklin, tylosin, yada tilmikosin etken maddeli antibiyotikler ile yapılır.

Tabi solunum sorunu sadece bakteriyel enfeksiyonlardan da kaynaklanmaz. Hava kesesi akarları, iyot eksikliğine bağlı tiroid büyümesi, aspergillosis gibi mantar hastalığı yada trichomoniasis hastalığından kaynaklanabilir.

Kısaca kuşlardaki solunum problemi bir çok farklı hastalığın semptomu olabiliyor. Nokta atışı tedavi yapmak biraz zor. Bu hastalıkları tek tek eleme yöntemine gitmekten başka çare yok.
Tek tek eleme yöntemi dediğiniz ilaç tedavilerini denemek mi?

Son düzenleme:
Tek tek eleme yöntemi dediğiniz ilaç tedavilerini denemek mi?

Evet her hastalık için ilaç kullanmaktan bahsediyorum. Her ne kadar ilk tercih edilen bakteriyel enfeksiyonlar için kullanılan doksisiklin ilacı olsada bu her zaman işe yaramıyor.

Üstteki mesajda yazdığım gibi birçok hastalık kuşlarda solunum sorununa sebep olduğu için hangi ilacın kuşu tedavi edileceğini bilemiyoruz.

Bazen sadece basit bir iyot takviyesiyle kuş düzelebilirken bazen de diğer hastalıklarda kullanılan ilaçlardan biri sorunu çözüyor...

Sizin kuşta ilk denenmesi gereken iyot takviyesi eczaneden iyot lügol solisyon alıp kullanmanızı öneririm yarım suluğa 1 damla şeklinde.

Yine de veterinere götürmeli miyim yoksa bunu deneyip düzelmezse mi götüreyim? Bir de iyot eksikliği neden olur bir şeyi eksik mi veriyorum?
İyot mutlaka deneyin başka bir rahatsızlığı varsa bile iyot takviye etmek D vitamini takviye etmek gibidir. Sağlıklı kuşa bile takviye edilebilir.
Bana kalırsa veterinere gitmeniz şart değil.

Sizin kuşta ilk denenmesi gereken iyot takviyesi eczaneden iyot lügol solisyon alıp kullanmanızı öneririm yarım suluğa 1 damla şeklinde.
Bunu ne kadar süre devam ettirmeliyim ve kaç günde bir vermeliyim?

Bir de bunu kullanınca kilo verir mi yoksa ekstra bir şey yapmalı mıyım?

Son düzenleme:
Bunu ne kadar süre devam ettirmeliyim ve kaç günde bir vermeliyim?

Bir de bunu kullanınca kilo verir mi yoksa ekstra bir şey yapmalı mıyım?
Hocam şuan kuşa sadece basitçe iyot takviyesi yapıyoruz. Kiloya etkisi olmaz. 2-3 gün verip gelişmeleri yazın hatta her gün gelişmeleri yazın ona göre yol çizeriz.

Merhabalar. Kuşum 7 yaşında ve erkek. Vitamin olarak gervitw ve bt amin forte veriyorum. Öncelerde havada 3-4 tur atan kuşum zorlanmaya başladı. Bununla birlikte bir yere konmada zorluk çeker ve konacakken viyik viyik ses çıkartır oldu. Sonrasında artık dengeyi sağlayamayıp düşmeleri başladı. İştahı enerjisi yerinde ama son bir aydır geceleri vik vik , tık tık diye ses çıkarmaları başladı ve artık sabahları da o sesi çıkarıyor(acı çeker gibi özellikle geceleri daha yoğun oluyor). Nefesiyle beraber bütün vücudu oynuyor. Veterinere götüreceğim ama sizin de görüşlerinizi almak isterim. Sesi video olarak yüklüyorum.
Sesi sona alırsanız duyuluyor
merhaba bende aynı sorunları yaşadım kuşum sizinki gibi kiloluydu kullanamadığım ilaç kalmadı nefes sorunu için hatta daha da kötü oldu ama Selçuk beyin iyot desteği verin demesi ile eczaneden iyot aldım 5 gün suyuna iyot verdim ve mucizevi şekilde geçti

Geri