Bağırsakları doğrudan etkilemeyen bir şey ishal yapmaz. Uzun süren ishal, böbrek sorunlarına yol açar. Böbreklerde oluşan parazit veya bakteriler, bağırsaklara sirayet ederse ishal oluşabilir. Yani böbrek rahatsızlığı kendi başına ishale sebep olmaz. Dediğiniz gibi, doğru bilgilendirmek lazım.
Süleyman Bey, kendinizde zaten diyorsunuz ki; bağırsaklara intikal ederse. Yani sebep sadece bağırsak enfeksiyonu değildir. Ayrıca ilk yorumunuzda da özellikle şu cümleyi kullandınız " İshalde ,antibiyotik bağırsak enfeksiyonuna bağlı ishal görülürse kullanılır"
Ben, size; ishalde antibiyotik kullanımı sadece bağırsak enfeksiyonuna göre değildir diyorum. İshalin tek nedeni ne böbrektir, ne bağırsaktır bunlar ayrı ayrı sebepler olabilir diyorum örnekleri çoğaltıyorum. Diyorum ki; tümörler, a vitamini eksikliği ve zehirlenmeler, böbrek yetmezliği vb, ve dolayısı ile antibiyotik bağırsaklara da etki etse dahi, ishalde sadece bağırsak enfesiyonuna bağlı kullanılmaz. Çünkü ishal tek başına bağırsak enfeksiyonu içeren bir hastalık olmayabiliyor çoğu zaman. İshalde tek bir nedene bağlı antibiyotik kullanımı olur diyemeyiz.
Verdiğim örneklerden bazılarını inceleyelim, kalanını siz araştırıp öğrenebilirsiniz.
Tümörler: Tek bir nedene bağlı değildir çoğunlukla, nedenler sürüsü de doğurur bir tek neden de doğrur ve sonuç birçok tepki olabilir. Misal: İshal.
A vitamini eksikliği: Bilmeliyiz ki bir belirtisi de kuşlarımınızın yüzdeki leke, yara vb oluşumlardır. Dolayısı ile oradan kapılan bir mikrop, solunumdan tutun sindirime kadar etki eder ve sonuç birçok tepki olabilir. Bunlardan biri: İshal.
Ek olarak ilk yorumumda söyleme gereksinimi duymadığım gut hastalığının da birkaç tepkiden bazısı olan ishali de doğurabileceğini söylemeliyim. Bilindiği üzere ürik asit böbrekler yoluyla atılıyor, böbreklerden gelen dışkıda ürat zaten. Enfeksiyon nedenlerden biri olabileceği gibi, hareketsizlik, iştahsızlık dolayısı hastalığa en büyük sebep yanlış beslenme sonucu fazla proteindir ve sindirim muhakkak etkilenir.
Bu sefer sanırım yeterli bir açıklama olmuştur, cümlelerimi olabildiğince açık kullanmaya gayret ettim. Daha nasıl anlatabileceğimi bilmiyorum, bu son açıklamamdır. Hepimize iyi forumlar dilerim.