Şimdi şöyle bişey var, İlaç bitene kadar kullan demiş ya bana fazla gibi geldi. Ama tabi ne ilacı verdiğini dozajını veteriner bilir. Ve sabah akşam ağzına 3 damla da fazla bence ama inşaallah fazla gelmez.
Bir kaç bir şeyleri karıştırdı dedin, muhtemelen antifungal verdi (mantar için) ama içine vitamin veya başka bir ilaç (metronidazol veya ornidazol) karıştırmış olabilir. Tahmin ettiğim gibi bu ilaçları karıştırmış ise sorun yok, bunlar kombine kullanılabilir. Hatta bu gibi durumlarda kullanılmasıda gerekir.
Kuruma konusuna gelicek olursak. Kuşun zayıf olması kuruma olduğunu göstermez. Ancak çok yiyor ama hiç kilo alamıyorsa hatta zayıflıyorsa, bu durumda mantar hastalığından şüphelenebiliriz. Ancak mantarında çeşitleri vardır. Üstte yazdığım gibi bir megabakter vardır zor tedavi edilir. Normal mantar ilaçlarıyla tedavisi mümkün değildir (flucan, mikostatin gibi). Hatta kurumadan ölen kuşların çoğu megabakter kaynaklıdır genelde. Birde candida mantarı gibi kolay tedavi edileni vardır. Bilinen antifungal ilaçlarıyla (flucan, mikostatin) kolayca tedavi edilebilir. Ama tedavi edilmezse de ölümcül olabilir bunuda bilin.
Gerekli tahliller yapılmadığı için megabakter mi yoksa candida mı bilemiyoruz. He üstte yazdığım ilaçların megabaktere belki biraz faydası olur megabakteri baskılar, ama asıl tedavide işe yarayan ''amfoterisin b'' etken maddeli ilaçlardır. Amfoterisin b etkenli ilaçlar, candida gibi diğer mantar hastalıklarında da etkilidir ama ağır bir ilaçtır dozajı iyi ayarlanmalıdır. Veterinerin verdiği ilaçları bilseydik iyi olucaktı.
Şu durumda veterinere güvenmekten başka yapıcak bişey yok. Sonuçta o diplomayı boşuna vermemişlerdir herhalde. Ama şunu anlamıyorum kardeşim bu veterinerler neden dışkı analizi, kursak sıvısı analizi yapmaz. Kültür yapamıyosanda bir mikroskop incelemesi yap en azından