Yıllar önce ilk aldığım mubişim dişi idi. Maalesef o zaman çok bilgisizdim 3'yaşında yumurtlamaya başladı kırılanlarına da sayarsak kaybedene kadar 60 yumurta yapmıştır. Bugün ki aklım olsa yanına eş alırdım. Ama ben o zaman asla yuva alıp takmadım. Yumurtladığı yumurtayı hep aldım altından. Gurka yatmadı guçsuz halsiz bırakmadım asla Mubişler bende serbesttir. Bizle meyvesini kaliteli yemini yedi. Mamadır falan filan bugün hala mubişlere yapıp vermiyorum ben. Yemleri dışında bizlerle mevsim meyvesini kumunu kalamar kemiğini tüketiyorlar zaten kuçuçuk bunyeleri var oda onlara yetiyor bence.(yavrulatma durumu olmadığı için mama gereği yok bende) gelelim konuya dişinin bakımı sağlam olursa yemi suyu meyve yemesi evdeki serbest uçuş durumu kızışma yumurtası yapması dişiyi etkilemiyor. Benim kızım yıllarca yaşadı. Ve bu bir döngü her gün tavuk gibi yumurtlamazlar zaten. Bir kaç hafta devir daimli yumurtluyor 5'6 ay yumurtlamıyor. Sonra bir daha vs gibi. Eğer dişiyi sürekli kafeste tutuyorsanız yemi kalitesiz ise bakımı idare eder ise mubişin yaptığı kızışma yumurtasını kafesten hemen almıyor onu gurka yatırıyorsanız yetmiyor birde yuva alıp takıyorsanız eşsiz yumurta yaptığı halde. O zaman mubiş zaten stresten hasta olur ölür. Her evin mubiş bakımı, ona onlara sunduğu imkanlar farklı. Kişi kendi şartlarına göre hareket etmelidir. Dişi sürekli kafeste ise acil eş almalı. Benim gibi 24'saat serbest bakım ilgi varsa eşsiz de yaşamlarını surdurebiliyorlar. Ama hiç bir mubiş tek kalmamalı erkek değilse bile bir dişi daha sahiplenip onun yalnızlığı ortadan kalkmalı. Yumurta kafeste durmamalı kim ne derse desin. Konuyu ilk açan arkadaşa veteriner yuvalık tak demişte veterinerler kanatlıların hastalığından bile anlamıyorlar ki ruh hallerini bilsinler. Eşsiz yuvalık mı takılırmış saçma!!