KOKSİDİYOZ (COCCİDİOSİS) TEDAVİSİ
Coccidiosis neden olan parazit coccidia adlı bir bağırsak parazitidir. Parazit diyorum çünkü coccidia tek hücreli protozoal bir bağırsak parazitidir.
Coccidia kuşlarımız hasta olmasalar bile bağırsaklarında az miktar da bulunur. Normalden fazla çoğalması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Çok tehlikeli bir hastalıktır. Coccidia bağırsak duvarını etkiler, buda kanlı ishale yol açar. Kuşlarımızın bağırsaklarında tahribata yol açar. Kanlı ishal olarak ta bilinir. Kuş yediği yemden faydalanamaz, hızlı bir şekilde kilo kaybı yaşar, bundan dolayı Diğer hastalıklara davetiye çıkarır. Hastalığın son evrelerinde kanlı ishal görülür ve bundan sonra, ilaçlar pek işe yaramaz. K vitamini koksidiyoz tedavisinde çok önemlidir.
Belirtileri

Kabarma

Zayıflama

Kusma

Dışkının, siyah ya da koyu bir renkte olması. Koksidiyoz olduğunun kesin anlamak için dışkı tahlili şart.
Tedavisinde, toltrazuril, sulfadimidin sodyum, amprolium , sulfakinoksalin gibi etken maddeli ilaçlar kullanılır. En etkili ilaçlardan birisi baycox tur.
Tedavide kullanılan ilaçlar

Baycox

Sulphamezathine

Coxidin

Bactrim şurup

Pıyoloseptyl

Cocci geel

Caremycin

Cocci mix

Dac - coccidiosemix

Dac - tks mix

Tetramezatin

Pantex Hollanda - Esb plus

Care4birds - combi mix

Care4birds- intestinal
Gibi ilaçlar kullanılır..
Tedavi sonrasında ya da tedavi başlangıcında k vitamini verilirse çok iyi olacaktır, k vitamini kanama varsa kanamayı durduracak, kanı pıhtılaştıracaktır.
Yapacağımız mamalarımızın içine mavi haşhaş tohumu ya da fonıopaddy tohumu koyarsak eğer kuşlarımızı koksidiyoza karşı koruyabiliriz. Fonıopaddy ve mavi haşhaş tohumlarının içlerinde bulunan kodein maddesi koksidiyoza karşı etkilidir. Bunun yanı sıra kafes temizliğine ve hijyenine çok önem vermek gerekiyor.
Fonıopaddy i ünlü muhabbet kuşu üreticisi olan Daniel lütolf öneriyor.
Fonıopaddy tohumu afirkada yetişen bir tohum Ama genel olarak Uganda da üretiliyor. Ülkemizde de şuan bulunmakta.