İlk yumurta

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Sam07
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Sam07

Yeni Üye
Merhaba arkadaşlar,
Bir çift kuşum var epeydir 2 aydır eşlerdi ve çiftleşiyorlardı. Biraz önce ilk yumurta geldi. Bir kaç sorum olacak.
1. Dişi kuş ilk yumurtayı saatler önce yaptı ama yuvaya girmiyor folluk var ama yuvanın köşesinde duruyor yumurta neden olabilir?
2. Kuluçkaya ne zaman yatmaya başlar ve erkek hiç girmedi şimdiye kadar yuvaya destek olacak mı ?
3. Bana kuş üreticileri yuvaya bir şey koyma yumurtadan çıktıktan sonra yuva içine talaş vs koyarsın demişlerdi. Ama bu foruma üye olunca herkes koyuyormuş. İlk yumurtadan sonra yuvaya müdahalede bulunmak doğru mu bişey koyayım yoksa bu şekilde de yavru alabilir miyim?
Yeni olduğum için kusura bakmayın sorularım bunlar siz deneyimli arkadaşlardan yardım bekliyorum

1- birkaç yumırtadan sonra kuluçkaya yatmaya başlar ilk yumurtada yatmaz

2- erkek destek olur gelişmeleri yazarsınız gözlemlersiniz (bu arada erkekten ziyade bu kuluçka döneminde anaç kuşa odaklanın. Ona iyi bakmanız gerekecek.)

3- sonradanda koysanızda istemediği şeyi atacaktır. Ve yuvalığa müdahale pek doğru değil ama yuvalıkla çok ugrasmadığınız sürece denenebilir ciddi sorun teşkil etmez. Normal şartlarda ilk yuvalık takıldığında yuvalığın içine malzeme koyulur çünkü yuvalıkta hiçbirşey olmamasına alışan kuşlar genelde yuvalığa ne koyarsanız koyun atacaktır. Kendi ortamını kendi hazırlar siz ne yaparsanız yapın kuşunuzun karakterine bağlıdır. Bu şekildede yavru alabilirsiniz. Engel değildir.

Yumurtanın hepsini yaptıktan sonra en son üzerine yatmaya başlayabilir. Yuvalık içi sıcaklık ve nemine dikkat edin. Eğer oda nemsiz ise yani %40 altında ise düşük nem var demektir. %50 civarı nem yeterli ideal.
Yumurtaların bozulmaması ve yavru gelişimi için nem önemli.
Aşırı nem de normal değil ama.
Folluğa taban malzemesi ekleyin hemen. Taban malzemesi yumurtaların kaymasını engeller. Kum gibi şeyler kullanmayın ama. Talaş olabilir. Follukta çukurluk da olsun,düz folluk almayın.
Yumurta varken anne kuş içeriye pislemez deniyor. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra folluğa yuvalığa pisleyecekler ama. O durumda da günlük temiz folluğa geçirin. Yani 2 tane folluğunuz olsun elinizde. Birisini yedekte temiz ve hazır tutun. Yavru kuşlar örneğin bugün yuvalığı kirletti ise ertesi gün temiz ve hazırlanmış folluğa kuşları hızlı ama sarsmadan geçirin elinize eldiven giyin. Sonra hemen geri yuvalığın içine takın folluğu. Günlük bu şekilde devam edebilirsiniz hijyen açısından. Ayrıca bunu yaparken ebeveyn kuşlar yuvalık içinde değilken yapın. Anne kuş size saldırabilir. Ona çaktırmadan yapmaya çalışın.
Erkek kuş normalde eşini besler. Beslemezse yazarsınız. Takipte kalın.

Ben şuan yuvalığa müdahale etmenizi önermem dişi stres yapıp yumurtayı kırabilir vs. Yavrular çıktıktan sonra önce çok az koyun tepki vermezse ekleme yaparsınız. Yuvalığı takarken malzeme eklemiş olsaydınız sorun olmazdı. Ama şuan riskli.

Başlık ilk yumurta ama bugün 17de eve geldiğimizde yumurtayı kırıp yediklerini gördüm. Halbuki iyi kalite yem kalamar kemiği kuş kumu sebze meyve hepsinden eksiksiz veriyordum. İlk deneyimleri olduğu için mi yoksa yuva içinde taban malzemesi olmadığından mı bilmiyorum ama çok üzüldük ailecek. 6 yaşındaki oğlumun ağlamasını zor susturdum 😔

Başlık ilk yumurta ama bugün 17de eve geldiğimizde yumurtayı kırıp yediklerini gördüm. Halbuki iyi kalite yem kalamar kemiği kuş kumu sebze meyve hepsinden eksiksiz veriyordum. İlk deneyimleri olduğu için mi yoksa yuva içinde taban malzemesi olmadığından mı bilmiyorum ama çok üzüldük ailecek. 6 yaşındaki oğlumun ağlamasını zor susturdum 😔
Belki yumurta boştur oyüzden yemiş olabilir . Stresten olabilir hersey mümkün. Devamına bakalım. Can sıkmaya gerek yok çiftleştilerse zaten elbet baska yumurtada olacaktır.

Zaten hiç durmadan çiftleşşyorlar kuluçka döneminde de bu şekilde mi oluyor. Çiftleşme bitmiyor mu

Evet bugün ikinci yumurtayı da yapmışlar fakat yuvada kırık bir şekilde duruyordu. Ve boş da değilmiş. Anlamadım neden böyle oluyor. Fotoğrafını çektim yumurtanın belli ki dolu
[url=https://hizliresim.com/ncbfqkt][/URL]

Dişinin stres yaptığı birşey var veya erkek gereğinden fazla kızgın. Erkeğe vitamin ve protein vermemeye çalışın. Ortamlatında korkacakları birşey olabilir mi bi düşünün. İhtimalleri yazın. Vitamin konusunda aşırıya kaçmış olabilir misiniz mesela ?

Hangisinin kırdığını bilsek işimiz kolaylaşırdı aslında

Erkek değildir çünkü hiç yuvaya girmedi o. Evet çok kızgın ama erkek her saat çiftleşiyorlar. Taban malzemesi koydum ben yuvaya dişi girdi şimdi kendi kendine düzenleme yapıyor gördüğüm kadarıyla. Ama dişinin kırdığını düşünüyorum. Yerlerini hiç değiştirmedim çift olduklarından beri aynı odadalar. Dişi kuş insana çok yakındı uçuyordu ama yumurta işine girdi gireli kafesini açmıyorum ondan olabilir mi bilemedim

Yumurta döllenmiş gibi görünüyor. Kırması kötü olmuş... Yavru çıkana kadar vitamin vermeyin probiyotik verin ama sık sık

Bugün 3üncü yumurta da kırılmış ve kafes tabanına atılmıştı. Gerçekten anlam veremiyorum acaba erkek mi kırıyor yumurtayı. Ayırsam mı acaba kuşları bir sıkıntı olur mu şimdiye kadar çiftleşmeleri yeterli midir döllenme açısından

Bugün 3üncü yumurta da kırılmış ve kafes tabanına atılmıştı. Gerçekten anlam veremiyorum acaba erkek mi kırıyor yumurtayı. Ayırsam mı acaba kuşları bir sıkıntı olur mu şimdiye kadar çiftleşmeleri yeterli midir döllenme açısından
Yeterlidir ayırıp gözleyin bencede. Hangisinin kırdığını bilelim

Güncelleme: bugün 5. Yumurtadayı da yaptı ve sonuç yine hüsran kırıp dışarı attı yuvadan. Dişi kuş yapıyor erkek hiç girmiyor yuvaya zaten. Yemiyorlar da yumurtayı kırıp yuvadan atıyor. Kontrol ettiğimde hepsi yukarıdaki gibi döllenmiş yumurtalar. Benim dişi pek anne içgüdüsü yaşamıyor sanırım. Yuva mı küçük acaba diye düşünüyorum dişim epey iri benim. Ne yapacağımı şaşırdım

O zaman ortamda güvensizlik yaşıyor. Ona stres yaptıran birşeyler var mutlaka. Kontrol edin.

Selçuk hocam teşekkürler cevaplarınız için salonda her zamanki yerlerinde duruyorlar tabi salon sesli oluyor ama hep oradalardı eş olada çiftleşmede… boş bir odam var oraya alsam onları bugün itibariyle sadece yem vermeye girsem çıksam işe yarar mı yoksa iyice mi kötüleşir. Çünkü cana yakın kuşlardı bunlar üstümden inmezlerdi kafeste durmayı hiç sevmezlerdi. Yumurta olayı başladıktan sonra çıkarmıyorum hiç. Beni görünce ikisi de hemen kafes kapısına geliyor bizi çıkar diye.

Selçuk hocam teşekkürler cevaplarınız için salonda her zamanki yerlerinde duruyorlar tabi salon sesli oluyor ama hep oradalardı eş olada çiftleşmede… boş bir odam var oraya alsam onları bugün itibariyle sadece yem vermeye girsem çıksam işe yarar mı yoksa iyice mi kötüleşir. Çünkü cana yakın kuşlardı bunlar üstümden inmezlerdi kafeste durmayı hiç sevmezlerdi. Yumurta olayı başladıktan sonra çıkarmıyorum hiç. Beni görünce ikisi de hemen kafes kapısına geliyor bizi çıkar diye.
Stres sebebi belli oldu bile her zaman çıkan yumurta gelince çıkamamaya başlayan kuş stres yapar tabi

Geri