French Molt İlleti

Yüksel BULUT

Paylaşımcı Üye
Katılım
7 Şub 2016
Mesajlar
563
Tepkime puanı
59
Dostlar merhaba.Başımda öyle bir dert varki Allah böyle hastalığı kimsenin kümesine bulaştırmasın.
İlk fransız tüy dökümü kuşlarımı salma kümeste uçarken yere düşmesiyle farkettim.Dedimki olur böyle sıkıntılar 1 tane olsun birşey olmaz.Sonra bir baktımki 5 kardeşin 5ide french molt,ya dedim ben ne yapacağım bunları ben üreticiyim en iyisi eşe dosta bakabilecek insanlara dağıtmak.Onların dağıtımı bitmeden 2.çiftimin kuşlarının hepside fransız tüy döküm hastalığına yakalandı.Toplamda 4 taneydi onlarıda verdik.Sonra tabiki acı,hüsran ve uykusuz geceler.Ardı ardına french moltlar gelmeye başladı.Aynı 2 çift yine kuluçkaya yattı tamı tamına 11 adet french molt çıkardı.Toplamda 4 aydır 29 adet french molt aldım.Hata bendede vardı.Kuşların kimi 5.kuluçkaya kimide 4.kuluçkaya yatmıştı.Genç çiftlerim vardı ama erkekleri başka çiftten ayırıp ilk defa eşe atılacak gençlerin yanına bıraktım.Bugünle birlikte son frech moltlarda kendini gösterdi sayı 32ye yükseldi.İnanılmaz korkunç bir rakam.Bunların hepsini bir kenara geceleri uyku resmen haram oldu bana.Şimdi tüm eşler ayrı durumda.Apex isimli vitamin kullanıyordum ne zaman başladıysam sorunun bir kısmınıda ona bağlamadan geçemeyeceğim.Multimix kullanmaktayım şuanda.Kümesi ] komple boyadım.Kafesleri önce ispirtoyla sonrada domestosla dezenfekte ettim.Varmı başına böyle bir iş gelen.Valla çok çaresizim.Kuşları şubata kadar dinlendirmeyi planlıyorum.Nasıl bir yol izlemeliyim.Hangi vitaminler iyi gelir.Kuşlarımın en yaşlısı henüz 2 yaşında.Bir yardım edin başına böyle bir iş gelipte nasıl çözüme ulaştığınızı söylerseniz sevinirim.Kuşların içinde sadece birisi sağlıklı çıktı oda anne ve babanın tek evladıydı ve her ikiside dinlendirilmiş kuşlardı.Şimdiden Teşekkür ederim.


l3bMYX.jpg


zaJ6QY.jpg


VP3k2n.jpg

[/quote]
 
konu madem açılmış konu altındada paylaşıyım özelden yazdıklarımı size. Bu konudan devam edersek üyelerde faydalanmış olur.

Çok geçmiş olsun yüksel bey. Bu hastalık günümüzde türkiye şartlarında çözümü olmayan yurt dışında dahi tam olarak çözümü bulunmayan berbat bir hastalık. Hastalık soydan geçer. O yavruyu veren anne veya baba yı farklı eşlere atsanız onlardada aynısı olur alttan gelen yavruları eşlerseniz onlardada aynı olur. Bir diğer bu hastalın sebebi ise havalandırması yeterli olmayan kümes ve yuvalıklar. Yuvalıklarda delik sayısına önem verilmeli aynı zamanda odanın havalandırılmasına. Tüy hastalığı olan tüm kuşları dağıtın hobi olarak bakacak kişilere verin aksi taktirde o soy o şekilde uzar da uzar. Üst seviye B vitaminleri ile tüyleri düzenlene bilir ama bu ömürlük olmaz. Belki 1 ay belki 1 yıl sonra yine aynı şekle gelir maalesef.
Vitamin olarak B vitaminlerine ağırlık vermeniz lazım. Haftada 1 kere B 1 kere Multi vitamin takviyesi ihmal edilmemeli. Tavsiye isterseniz bu ürün multi vitamin olarak geçiyor ama aslında B vitamini ve bünye düzenleyici olarak kullanılır üstüne tanımam https://www.hobipet.com.tr/urun/med...karaciger-kas-duzenleyici-multivitamin-1litre Tek vitaminle devam ederseniz kısa sürede bağışıklık kazanır o yüzden diğer ürün olarak ta https://www.hobipet.com.tr/urun/rohnfried-gervit-w-vitamin-takviyesi-500ml tavsiye ederim. Fakat belirttim gibi ömürlük çözüm bulan olmadı şu ana kadar.... Ne alttan gelen yavrular düzeldi nede kalıcı olarak tüy sorunu sadece uzun süreli tüy yapısını düzenlendi oluyor düzenli takviyeler ile.
Ben fransız tüy hastalığı olarak şüphelendim bir kuşta uyguladım bu tedaviyi yalnız tolyyamin yerine Bt-Amin-Forte kullanmıştım o zaman stoklarda yoktu hastalık vardı tamamen yokmu ettim yoksa fransız değilmiydi bilmiyorum. Kuşu alan arkadaşa yavruken yuvadki halinide gösterdim zaten tedaviye yeni başladım zamanlarda uçamadı anlarıda gördü 1 ayda toparladım tüyler canlı şekilde dizdi o kuşla beraber 1 takım daha alıp gitti, belki hastalık değildi belki geçici çözdüm ama üstünden 3 ay geçti söyledim programa uyarak hala sorunsuz gelişimini sağlıyor. Belirtileri 1e 1 tutuyordu, şuan için hastalıktan eser yok 5 aylık olmasına rağmen.

İlk başladında B vitamini 2 gün üst üste ver sonra 3 gün ara ver gerwit-w yi ver ardından haftada 1 er kere olarak devam edebilirsin. Haftada 1 günde yeşillik günü yapabilirsin kuşlarına; maydanoz- taze nane- fesleğen vs.. gibi ben mamasında Spriluna kullanıyordum doğal yosun ve yeşillik içerir tüy yapısı için çok etkilidir her 2 mamasından birine mutlak takviyede bulundum
 
Son düzenleme:
Kahraman bey aydınlatıcı bilgiler için teşekkür ederim.Kafeste french molt kalmadı zaten hepsini arkadaşıma verdim o french molt üretimhanesi kurdu :).Gariban bir arkadaştı hem yardımcı olmak adına hemde üzülmemek adına verdik.Şimdi 4 tane kaldı onlarıda vereceğim.Hepsi dinlendirmede.Daha önceden bu kuşlarımın hiçbiri french molt vermediler 50 ye yakın sapa sağlam kuş aldım.Ama son kuluçkalarda hep french molt verdiler.Acaba tekrardan eşleşme yapmadan kuşları değiştirsemmi ?.Yada dinlendirme sonrası tekrar eşe atsam yine french molt verirmi.İşin kötü kısmı kuş vereceğim kimsede kalmadı.Herkezi kuş sahibi yaptık :).Zaten işin ticari kısmında değilim allaha şükür kazancım var.Sizin tavsiyeniz benim için çok önemli.Kümesi komple boyadım.Kafesler komple dezektenfe ettim,Yuvalıklar ve diğer aparatlar sıcak sulu domestosla yıkandı temizlendi.Tüm herşeyi anadan doğma sıfır yaptım.Valla çok korkuyorum birdaha aynısı olursa.Tavsiyenize ihtiyacım var gerçekten.Ne yapmalıyım ?
 
geçmiş olsun bukuşlar french molt değil zaten french molt tedavi edilmez.vitamın ilaç vs ile düzelmezler.bu kuşların cogunu düzeltebilirdiniz fakat yıne aynı şekilde uzun tuylerı dökülmüş bebekler gelecegı ıcın olayı kokunden çözmenız yanı anaclardan baslamalısınız çözüme.kuşları elınızden cıkarmak çare olmayacaktır sağlam kuşlarınızın bebeklerındede ılerleyen zamanlarda ortaya cıkabılır
 
Öyleyse Sağlam yavrularıda değiştirmek gerecek başka bir çözümü yok gibi duruyor.Bizim gibi üreticilerin bakabileceği bir hastalık değil.İnsanı aşırı derecede üzülmesine sebebiyet veren bir hastalık.Petshopcu bir arkadaşımla irtibata geçtim getir dedi.Başka üreticiye gitmez en azından.Teşekkür ederim.
 
Öyleyse Sağlam yavrularıda değiştirmek gerecek başka bir çözümü yok gibi duruyor.Bizim gibi üreticilerin bakabileceği bir hastalık değil.İnsanı aşırı derecede üzülmesine sebebiyet veren bir hastalık.Petshopcu bir arkadaşımla irtibata geçtim getir dedi.Başka üreticiye gitmez en azından.Teşekkür ederim.
kuşları cıkarmıssınız elinizden inşallah birdaha yaşamazsınız.aynı şeylerı yasamamak için ilk olarak bırdaha 4 5 agız dınlendırmedn yavru almayın.max 3 sizin durumunuzdayken max 2 agız.
yanı aslında bırcok sebebı var bunun fakat inanın komple bakımınızdan kümes ekıpmanlarına kullandıgınız ılaclardan vb gibi komple bastan asagıya konusmak gerekır.yenıden olmaz ınsallah ama olursa bana ulaşın beraber bır bakalım konuya gecmıs olsun tekrardan
 
Biraz önce kümesimi kontrol ettiğimde dişilerimin hepsinin aynı anne ve babadan olduğunu bileziklerine bakarak farkettim.İki çiftimden toplamda 5 adet dişi kuşum var.Bunların birisi hariç diğer 4ü ilk kuluçka olmasına rağmen hepsinide french molt verdi.Bu kuşlardan bağımsız olan bir çiftimden ise sapa sağlam yavrular aldım.5 adet bu dişi kuşumun anneleri kardeşler.Yani demem o ki french moltların ana kaynağı iki anne ve iki baba.Çocukları sağlam çıksada yavruları hep french molt verdiler.Bu durumda kafesdeki en verimli 2 çift kuşumla birlikte yavrularınıda vereceğim.Geride kalan Erkeklere başka dişiler bulacağım.Bu sayede kan değişimi olacak ve döngü sağlanacaktır.olan ise sadece emeklere olacaktır.Aylar boyu yumurta yapmalarını beklediğim kuşlarım anne oldular.Onların yavrularıda anne oldular.Yavrusunun yavrusunun yavrusu bile oldu.Çok emek sarfettim.Her daim profesyonel şekilde üretim yaptım,onlara değer verdim.Gerçekten çok üzülüyorum.Sağlık olsun.
 
Konuya yazılan tüm cevapları okudum, Berkay Erdinç ile Kahraman Köroğlu forum takip ettiğim kadarıyla bu işte ehil insanlar önerileri altındır. Senin durumu takip ediyorum. senin bakımınla ilgili sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. eğer varsa hatan o da kuşları fazla çalıştırman olabilir. benim çözümlemem, büyük oranda genetik bir durum. sende çıbanın başını, hastalığın kaynağını bulmuşsun. yapacağın iş belli. o soydan gelen bütün kuşları ya elden çıkaracaksın yada en az 1 ay kesintisiz dinlendirip sonuca bakacaksın. Allah emeklerini zayi etmesin kardeşim
 
Konuya yazılan tüm cevapları okudum, Berkay Erdinç ile Kahraman Köroğlu forum takip ettiğim kadarıyla bu işte ehil insanlar önerileri altındır. Senin durumu takip ediyorum. senin bakımınla ilgili sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. eğer varsa hatan o da kuşları fazla çalıştırman olabilir. benim çözümlemem, büyük oranda genetik bir durum. sende çıbanın başını, hastalığın kaynağını bulmuşsun. yapacağın iş belli. o soydan gelen bütün kuşları ya elden çıkaracaksın yada en az 1 ay kesintisiz dinlendirip sonuca bakacaksın. Allah emeklerini zayi etmesin kardeşim
Murat hocam aynı üzüntüleri tekrar yaşamak istemiyorum.Çünkü ben hayvanlara değer veren insanım.Burdaki herkezinde öyle olduğunu düşünüyorum.Eminimki doğada bu gibi sorunlar hiç yok denecek kadar azdır.Çünkü biz insanoğlu zamanla onların genetiğiyle oynamış,mutasyona uğratmışızdır.Elbetteki sıkıntılar çıkacak.Ne kadar kaliteli ve düzenli baksakta elbetteki karşımıza bazen aşılmayacak engeller çıkabiliyor.Ben kümesime kolay kolay daha önceden kuluçkaya yatan kuş sokmadım hep kendi yavrularım.Erkeklerin hepsi dışardan alınma.Diğer dişilerin anneleri kardeşler.Onuda bir arkadaşımdan almıştım.Sorunun başı bu iki kuş.Geçen kuluçkada dişiden erkeği ayırıp yeni bir eşe atmıştım.Eş kendi yavrum değildi.O çiftin sadece 1 yumurtası sağlam çıktı ve oda şuanda kafeste uçmakta.demem o ki bir kümesin kanları hep aynı olmamalı. Benim dişilerin hepside aynı kandandı :)
 
Kanı bozuk olanın vur kellesini (elden çıkar) gitsin o zaman. Eğer tedavi seçeneğini seçersen de yukarda Kahraman ustanın önerdiği Med Tollyamin Forte bir göz gezdirdim varsa çaren bu ilaçta olabilir. şayet sorun genetik değilse karaciğer kaynaklı olabilir.
 
Hocam kuşlara nasıl baktığımı iyi biliyorsunuz.Gerçekten artık uzun süreli tedavi etmekten yoruldum.Kaç tane kuşu kuruma hastalığından,Kaç tanesini solunum yollarından,Ağır kanamalı yaralanmalardan kurtardım.Hiç gücenmedim,yüksünmedim.Yine yaparım sorun değil ama gerçekten çok yoruldum :).Kuşları elden çıkarmanın vakti gelmişti zaten.
 
Hocam kuşlara nasıl baktığımı iyi biliyorsunuz.Gerçekten artık uzun süreli tedavi etmekten yoruldum.Kaç tane kuşu kuruma hastalığından,Kaç tanesini solunum yollarından,Ağır kanamalı yaralanmalardan kurtardım.Hiç gücenmedim,yüksünmedim.Yine yaparım sorun değil ama gerçekten çok yoruldum :).Kuşları elden çıkarmanın vakti gelmişti zaten.
Gönlünü ferah tut sen kuşlara iyi bakıyorsun. Hakkında hayırlısı olsun
 
Geçmiş olsun Yüksel bey. Üreticiler için gerçekten çok kötü bir durum. Malasef bu haştalığın tedavişi yok. Tedavi edenide duymadım. Sizin kuşlar fıransız tüy dökümü hastalığına benzemiyor. Eğer öyleysede erken tesis etmişsiniz tedavi olasılığı daha yüksek. İyi bir beslenme ve bol bol güneş ile geçerimi geçer. Çok geçmiş olsun.
 
Cengiz bey tesekkur ederim.Tedavi kısa sureli bir gecistirme olacak.Alttan hep tuy dokumlu kus geldigi icin kafes komple tuy dokumlu kusla dolacak.Sonra french molt ureticisi oluruz :).Sonucta uretim isi yapiyoruz ucretsiz halde verdigim halde bu kuslari kabul etmeyenler oldu varin gerisini siz dusunun :)
 
Geçmiş olsun bir daha denk gelmemeniz dileğiyle
 
@Yüksel BULUT hocam elimden geldi kadar bildiklerimi aktardım konu hakkında. Ama madem o kadar kuş çıkardınız elden bırakın kalan son takımıda elden çıkartın veya illaha ki ben deneyecem diyorsanız anlattım metodları 2 ay boyunca uygulayın ardından tekrar birleştirin hiç boşuna başka soylara felan girmeyin. Tekrar yaparsa yapacak birşey yok demektir yapmazsa kuşlarımızı yormadan her ağız dan sonra 1 ay dinlendirerek yolumuza bakarız yılda 3-4 ağız alacağımıza yavrusunu 2 ağız alırız bırakırız dinlendire dinlendire. Umarım bu beladan kurtulursunuz biran önce hem maddi hem manevi insanı yıpratan bir nalet. Zamanlarını emeğini maddi durumunu hobiye olan hevesini herşeyini maf ediyor
 
Merhaba benim bir yasindan kecmis bir erkek kusum bir iki ay bundan once tuye girdi. Tuy tokumu zamani kanadinin uzun tuyleri de dusdu. Simdi ustunden iki ay falan gecmesine bakmayarak kanat tuyleri hayla cikmamis. Sizce bu kusum fransiz tuy dokumumu? Yoksa kanat tuyleri cikicakmi? Arkadaslar yardim ederseniz minnatdar olurum. Simdiden tesekkurler

S308 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Merhaba benim bir yasindan kecmis bir erkek kusum bir iki ay bundan once tuye girdi. Tuy tokumu zamani kanadinin uzun tuyleri de dusdu. Simdi ustunden iki ay falan gecmesine bakmayarak kanat tuyleri hayla cikmamis. Sizce bu kusum fransiz tuy dokumumu? Yoksa kanat tuyleri cikicakmi? Arkadaslar yardim ederseniz minnatdar olurum. Simdiden tesekkurler

S308 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Görsel paylaşırsanız tüy yapısını görelim kuşun
 
Geri
Üst