Hocam şimdi şöyle, kuş hastalıklarında mesela bakteriyel tedavi yaaprsın bakterileri öldürürsün, ama bakterilerden boşalan yerleri mantarlar doldurur çoğalır ve hastalığa sebep olabilir, aynı şekilde mantar tedavisi yaaprsın mantarları bitirirsin, mantardan boşalan yerlere hemen koksidiya parazitleri yerleşir çoğalır ve hastalık yapabilir. Yani anlıyacağın eğer kuşun bünyesi bağışıklığı zayıf ise bu iş kısır döngüye girebiliyor bazen. Birde üstüne uzun süreli ilaç kullanımları olmuş. Haliyle senin kuştada durum bu..
Veterinerin verdiği probiyotik güzel bir ürün onu 2-3 gün kullan mutlaka. Taşlık dediğinde kuşun midesi. Adı taşlık ama içinde taş olması gerekmiyor hatta bana göre olmasa daha iyi. Ben kullanmıyorum kuş kumu falan.. Taşlık yani mide zaten çok sert yapılı, dişlere benzeyen girintili çıkıntılı yapılardan oluşan ve sürekli çiğnemeye benzser bir kasılma hareketi yapar. Yani kuşun sindirim için taşa falan ihtiyacı yok..
Saan tavsiyem bu kadar uzun süreli ilaç kullanma bundan sonra. Kuşa faydadan çok zarar verir. Kuşta faydalı bakteri diye birşey kalmaz. Bu yüzdende patojenlere fazla fazla üreyebilecekleri alan kalır..
Tedavi içinde şöyle bir yol öneriyorum sana. Kafana yatarsa uygularsın. 2 gün enrofloksasin kullanılıcak, ardından 3-4 gün ilaçsız dinlenme, ardından 2 gün daha enrofloksasin. Ve ardından vitamin probiyoitk takviyeleriyle bir hafta dinlenme. Daha sonra dışkılara bakılır başka bir hastalık etkeni varmı diye. Örneğin mantar belirtisi var diyelim. 2 gün mantar ilacı kullnırsın 3 gün ilaçsız dinlenme, ardından 2 gün daha mantar ilacı ve ardından vitamin rpobiyotik takviyeleriyle bir hafta dinlenme. Ardından tekrar dışkılara bakılır.. Sistem bu kardeşim.
Bu sistemininde artılarını ve neden önerdiğimi söyliyeyim. Kuşların metabolizmaları çok hızlı çalışır. İlk 2 günde hastalık etkeni ya tamamen biter yada bitme noktasına gelir. Bazen ikinci kez ilacı kullanmaya bile gerek kalmaz emin olabilirisn. Ve zayıf bünyeli kuşlarda bu sistem çok avantajlı. Hem kuş yorulmamış olur ve bağışıklığı düşmez. Hemde yararlı bakterileride bitirmemiş olursun anlatabildimmi.
Sen bir hafta 10 gün 15 gün ilaç kullanınca ne oluyor biliyormusun. Hastalık ilk 2-3 günde geçiyor ama ilaca devam ediyorsun bu sefer faydalı bakterilerde gidiyor. Diğer patojenlere yer açılıyor. Sen bir hastalığı tedavi ettiğini sanıyorsun ama diğer hastalıklarda hortluyor. Hatta hangi hastalığa yönelik ilaç kullanıyorsan o patojenlerde tekrar direnç kazanıyor çünkü bağışıklık düşmüş oluyor uzun süreli ilaç kullanımından dolayı..
Kafan karıştıysa kusura bakma elimden geldiğince açıklamaya çalıştım