HAYIRLI AKŞAMLAR ARKADAŞLAR.KUŞUMUZ 2.YUMURTASINIDA YAPTI.SORMAK ,OGRENMEK İSTEDİĞİM BAZİ SEYLER VAR.BUNDAN SONRASİ İCİN KUŞLARA VİTAMİN, YEM SECİMİ NASİL YAPILMALI.NE TÜR BİR VİTAMİNİ NASİL KALLANMALİYIZ.SUAN KULLANDİGİMİZ YEM KARIŞIK BİR YEM.BUNA DEVAMMİ EDELİM YOKSA DEĞİŞTİRELİM Mİ,,YUMURTALARINİ TAKİP EDEBİLMEK İCİN NE YAPABİLİRİM.YANİ İLK YUMURTA 2.YUMURTA HANGİSİYDİ KARİSTİRMAMAK İCİN . KUSURA BAKMAYIN ARKADASLAR,BU KONUDA BAYA ACEMİYİZ ,BİLENLERE DANIŞMADAN HAREKET ETMEK DE İSTEMİYORUM
Merhabalar, öncelikle hayırlı olsun yumurtalarınız. Kızıştırıcı yem vermeyi kesmelisiniz, yemin içinde nijer varsa o yemi değiştirin. Bu dönemde mamayı eksik etmemelisiniz, dişi kuşunuz yumurtadan dolayı zayıflama yaşayabilir, yorulabilir. Bu durum erkek içinde geçerlidir. Ayriyeten bu mama yumurtadan yavrular çıktığı zamanda verilmelidir, yavruların gelişimi açısında çok önemlidir. Baba anneyi, anne yavruları besler. Bu böyledir, birçok baba da anneye yavruları beslerken yardımcı da olmaktadır ki ileri de yavruların yuvalıktan atlama zamanı geldiğinde yine baba yem kırmasını öğretecektir.
Mamayı ben kelepçeli mama kabı dediğimiz kafesin içine takılabilen mamalıklardan kullanıyorum, günlük olarak tazeliyorum bir dolu tatlı kaşığı veriyorum günlüğüne. 2 adet mama kabı koyuyorum kafese, hem baba hem anne aynı anda yerse itiş kakış olmasın diye ki bunu da şu ana da kadar gayet başarılı bir şekilde sağlıyorum. Mamanın içinde yumurta olduğu için mamadan çok yapmamanızı, misal bir çorba kasesi kadar yapmanızı tavsiye ederim. Buzdolabında en fazla 5 gün saklayabilirsiniz, günlük olarak verin, koymuş olduğunuz mamayı tamamen bitirmeseler de o mamayı alın ve dökün. ki genelde bitirirler çünkü düzenli olarak ve az veriyoruz bitirmeleri için. Yoksa mamanın dışarıdaki ömrü birkaç saattir, eğer bu süre de sıkıntı olursa kuşlarımız zarar görebilirler; içindeki yumurtanın bakteri üretmesi sonucu kursak mantarı tehlikesi altına girerler ve kursak mantarı çok ciddi bir rahatsızlıktır.
Mama hazırlanışı:
Bebe bisküvisi toz halinde(rondodan yahut rendeden geçirip)
Yarım havuç(rondadan yahut rendeden geçirip, yumurtalar geldiği zaman eklemeyin)
Hero baby toz mama(bim de dahi satılıyor)
İrmik
Galeta unu
Mor haşhaş(az)
1 haşlanmış yumurta, kabuğu da dahil(rondadan yahut rendeden geçirip)
Kalamar kemiği toz halinde(kafesine direk asınca yiyorsa sıkıntı yok ama yemiyorsa ki alışır bir süre sonra ama mamasına rondadan geçirip yahut rendeleyip eklenebilir)
Tarçın(fazladan kızıştırma etkilidir ben üretim amaçlı kullanıyorum, yumurta geldiği zaman eklemeyiniz)
Pirinç unu
Yine mamaya sevdiği şeylerden zararsız olacak şekilde ekleme yapabilirsiniz.
Vitamini çok fazla kullanmanızı istemem, bahsettiğiniz hazır vitaminler ise çünkü fazla gelen vitamin zengin hastalığına yol açabilir. Vitamin olarak sürekli her gün vermekte zararı olmayan yem takviyesi ekliyorum sularına, veterinerden almış olduğum marka VİTALİS'tir. Şüphesiz tavsiye ederim. Tüylerin parlaklığı ve metobolizmaya çok büyük katkısı vardır. Arada bir suyu saf halde içsinler, tadını alsınlar diye de VİTALİS'i kesiyorum. Arada bir yine sularına elma sirkesi damlatıyorum, yahut doğal vitamin amaçlı sularına limon da sıkabiliyorum. Sirke sindirim sisteminde ve metobolizma da bulunan zararlı bakterilere etkilidir. Limon da C Vitamini içermektedir. Yine arada bir sularına probiyotik eklemesi de yapabilirsiniz, kuru maya ile. Yaklaşık 1 çay bardağı kadar kuru mayayı sularına karıştırarak gerçekleşir, elma sirkesi gibi sindirim için önemli bir tedavidir. Ancak unutmayınız ki bu uygulamalar da suları günlük olarak değiştirilmelidir, ki probiyotik ve elma sirkesi 2-3 gün için yapılabilir. Fazlasına gerek yoktur. Dediğim gibi, yaptığınız zaman sularını günlük olarak tazeleyerek yapınız.
Bu dediklerimi sıklıkla da yapmayınız, fakat normalde yumurta olsun olmasın bunları yapabilirsiniz her kuş için. Hayırlı, sağlıklı üretimler.