💙BirdLover💙

Onursal Üye
Katılım
15 Şub 2024
Mesajlar
3,476
Tepkime puanı
950
YAZIN KUŞ BAKIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Untitled_7.png


Evet,yaz sonunda geldi.Peki yaz mevsiminde kuş bakımı nasıl olmalı,nelere dikkat edilmeli bugün bu konudan bahsedeceğim.

1-) ODA SICAKLIĞI VE NEM ORANI

En uygun oda sıcaklığı, kullanım alanına bağlı değişkenlik göstermekle birlikte 20°- 24°C arasıdır.Nem oranı ise %40-60 ideal kabul edilmektedir.
Kuşlarımızın bulunduğu odadaki ısı ve nem bu değerlerde olmalıdır.Isı veya nemin idealin çok altında veya çok üstünde olması birçok sağlık problemine yol açabilmektedir.Düşük ısı kuşların üşümesine,bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve böylece grip nezle gibi hastalıklara,yüksek ısı ise sıcak çarpmasından tutun kalp krizine kadar neden olabilecek etkenlerdir.Nem oranının %40'ın altına inmesi ise havanın kuru olmasına ve böylece virüslerin kolayca bulaşmasına solunum yolu enfeksiyonuna kolayca yakalanmaya neden olur. %60'ın üzerindeki nem seviyesi ise mantar,bakteri ve küfün kolayca üreyip yayılması yine hastalıklara davetiye çıkartmak için yeterli nedendir.Isı ve nem oranının sabit olmalısı başlıca dikkat edilmesi gereken hususlardandır.Ayrıca cereyana hava akımına maruz kalmak kuşlar için ölümcül olabilir.

2-) ÜRETİM


Sıcaklık ve nemden bahsetmişken kuş üretimine de hemen değinelim.Birçok üretici de bilir ki yaz mevsiminde kuş üretimine ara verilir.Yazın kuş üretimi yapmamanın birçok haklı gerekçesi bulunmaktadır.Örneğin dışarısı 28 derece ise yuvalığın içi daha sıcak olacaktır böylece bakteri,mantar üremesi kolaylaşacaktır,içerisinin çok sıcak olması sebebiyle de nefes almak zorlaşacaktır bu da hem ebeveyn hem yavru için ölümle sonuçlanabilecek bir durumdur.

3-) BANYO


Havanın sıcaklığının ve nemin yükselmesi sebebiyle kuşların banyo sezonu da açılmış bulunmaktadır.Banyo yapmak kuşların serinlemesi ve tüylerinin temizliği için önemlidir.Havanın sıcaklığına göre banyo yapma sayısını arttırabilirsiniz.Banyo hakkında daha önceden yazdığın paylaşımın linkini de aşağıya bırakıyorum.


4-) BESLENME

Beslenme genel olarak dikkat edilmesi gereken konudur.Havaların sıcaklığı ile birlikte gıdalar ve ek takviyeler çabucak bozulabilmektedir.Günlük olarak yem ve su tazelenmelidir.Gün içerisinde gerekirse 2 defa da aynı işlem yapılabilir.Akıllı yemlik kullananlar özellikle daha dikkatli olmalıdır çünkü akıllı yemliğin haznesi büyüktür,içerisine gerektiğinden fazla yem koymak sıcağın ve nemin de etkisiyle bayatlamaya ziyan olmasına neden olabilir.Yem muhafazasına gelirsek,yemleri cam kavanoza boşaltalım,içine de 3 adet kuru defne yaprağını parçalayıp ekleyelim.Ağzı kapalı olarak kuru,serin,güneş görmeyen karanlık yerde muhafaza edelim.Böyle bir yer bulamazsanız buzdolabının normal raf yerine koyabilirsiniz.Takviyeler de yazın çabucak bozulabilir,ışıkla teması azaltmak için koyu renkli suluklar kullanalım.Takviyeleri de kuru,serin güneş görmeyen uygun bir yerde muhafaza edelim.
Dikkat:C vitamini buzdolabında saklanmaz.
Yumurta maması,sebze meyve salatası gibi ek gıdalar da uzun süre bekletilmemelidir.Özellikle yumurta çok çabuk bozulan bir gıda olduğundan en fazla 2 saate kadar tüketilebilir,havanın sıcaklığına göre ısıya daha çok maruz kaldığından süre 1 saate kadar da inebilir.



5-) TEMİZLİK


Temizlik de genel olarak dikkat edilmesi gereken konulardandır.Kirli kafes ve ekipmanlar kuşların hastalanmasına neden olabilir.Yazın bakteri,mantar üremesi daha da kolay olduğundan kafes sık sık temizlenmelidir.Mümkünse her gün kafes tabanına yapılan dışkılar,yem kabukları,dökülen tüyler giderilmelidir.Sürgülü kafes kullanmak kolay temizlik için idealdir.Ayrıca günlük olarak da odanın havalandırılması kuşların temiz hava almasının sağlanması gerekmektedir.



Bütün bunlara ek olarak şunları da söyleyeyim. Fazla sıcak ve nemli ortamlarda kuşlarınızın kanatlarını açık tuttuğunu, ağzından nefes aldığını veya nefes nefese kaldığını,çok sık su içtiğini,normale nazaran daha sık şekerleme(uyku) yaptığını görebilirsiniz.


İZİNSİZ KOPYALANAMAZ.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Güncel...
 
En uygun oda sıcaklığı, kullanım alanına bağlı değişkenlik göstermekle birlikte 20°- 24°C arasıdır.Nem oranı ise %40-60 ideal kabul edilmektedir.
Bizim evde klimalı odada bu koşullar oluyor ancak. Ama öyle de klima vurur diye korkuyorum. Diğer odalarda çok sıcak. Ne yapabilirim sizce?
 
Bizim evde klimalı odada bu koşullar oluyor ancak. Ama öyle de klima vurur diye korkuyorum. Diğer odalarda çok sıcak. Ne yapabilirim sizce?

Kuşun odasının camı açık olsun, güneşlik perde de örtülü olsun güneşin sıcaklığını kesmek için. Odanın iç kapısı da örtülü olsun cereyan yapmaması için. Bu şekilde yapın.
Ama oda sıcaklığı 30 derecelerde ise oda fena sıcak anlamına gelir o durumda kuşları kısa süreliğine odadan çıkarın klimayı çalıştırın oda sıcaklığı düşünce kuşları odasına geri alırsınız.
Klima çarpması sağlık problemlerine neden olabilir dikkat etmek lazım. Eğer odanız çok büyükse kuşları en uzak yere alabilirsiniz klimanın çarpmayacağı yere koyup klimayı kısa süreliğine çalıştırabilirsiniz. Ama oda sıcaklığı 25-26 derece ise camın açık olması yeterli olur.
 
Güncel..
Havalar çok sıcak. Dikkat edelim 🤗
 
Geri
Üst