Mine hanım öncelikle sakin olun diğer kuşlara birşey bulaşmaz. Kuşu almakla iyi yapmışsınız sizin ilginizle daha çabuk iyileşecektir. Ben şöyle düşünüyorum, bu kadar çok tüy eksikliği yolunmayla olmaz, daha çok fransız tüy hastalığı ile ilgili bence. Dışkılarıda hiç fena değil.
Öncelikle monodoksu 1 litreye hazırlamanıza gerek yok. Sadece suluğuna bir mercimek tanesi toz ekleseniz yeterli. Ancak şu aşamada ilaçtan önce vitamin ve mama takviyesi yapmak gerekiyor. Takviyelerle biraz toparlıyacaktır. Daha sonra solunum sıkıntısı devam ederse ozaman dediğim şekilde kullanabilirsiniz ilacı. Ama önce vitamin ve mamalarla kuşun bünyesini güçlendirinki ilaç ağır gelmesin. Hem bu sürede kuş ortamada alışır, belki kuyruk atması/hızlı nefes alması heyecan ve korkuyla alakalıdır yani ortama alışması önemli.
Tüy konusu zamanla çözülecek birşey hemen düzelmez. Düzenli olarak haftada 2 defa B vitamini yada multivitamin takviyesi yapın. Arada ayrı bir yemlikte yulaf ve çimlendirilmiş buğday verin. Stresten uzak tutun. Bunların dışında tüy hastalığı mantarla alakalı olabiliyor. Hem iç mantar hemde dış mantar için kürler uygulayın çok faydası olucaktır.
Tekrar söylüyorum diğer kuşlarınızla aynı ortamda olmasının bir sakıncası yok. Sadece kafesler arasında biraz mesafe olsun ve birbirlerine temas etmesinler yeterli. Zaten bu tüy hastalığı bulaşıcı değil ama sadece tedbir olarak temas etmesinler