Yavru Kursağında Balon Gibi Şişlik

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Mazilu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Mazilu

Yeni Üye
Katılım
9 Ağu 2018
Mesajlar
8
Tepkime puanı
1
Herkese selamlar. Toplamda 6 yumurtamız vardı. Daha önce çıkan 2 yavru öldü. Bu arada anne kuşumuzda da bir rahatsızlık vardı. Özellikle bir gözünde daha şiddetli olmak üzere kaşıntı, göz etrafında tüy dökülmesi şeklinde. Bunun dışında bir belirti yok. Göz damlası kullanıyoruz 2 gündür ve durumunda ciddi iyileşme oldu. Fakat tam kuluçkada iken babam yuvalığı temizledi ve ondan sonra yumurtaların üzerine sık sık yatmıyor artık. Sadece doğmuş olan yavrusuna bakıyor anlayabildiğimiz kadarıyla. Zaten yumurtaların biri çatlamış ve hareket yok. Sorum: 1- Diğer yumurtalar büyük ihtimalle çıkmayacaktır, doğru mu? 2- Resimdeki yavrumuzun kursağında şişlik var. Hep vardı. Bazı arkadaşlar annenin besleme esnasında hava da verdiğini yazmışlar internette. Acaba bu yavruya elle müdahale etmek gerekir mi? Sırt üstü veya tam tersi durması farkettirir mi?

Tecrübeleriniz ve paylaşımlarınız çok değerli, bir tavsiye var mıdır arkadaşlar?

https://hizliresim.com/yGQvyj
 
Bazı yerlerde de kursak mantarına işaret edilmiş. Var mı bir fikri olan?
 
3828yGQvyj.jpg
 
Geçmiş olsun. Yuvalığı temiz tutun anne babaya 4 gün boyunca beyaz sirke verin düzelir..
 
Hastalığa bağlı olabileceği gibi bazen beslerken yavru hava da yutabiliyor.
İşin önemli tarafı yumurtaların ve yavrunun kirlenmesi. Yuvalıkta talaş yok ya da yuvalık temizliği yapılmıyor. Bazen anne baba düşük nemi dengelemek için su taşıyıp yuvalık içini ıslatırlar. Yuvalığı temiz tutun.
 
Tavsiyeler için size ve yardımcı olduğu için umitFB arkadaşımıza teşekkür ederim. Ne yazık ki yavrunun öldüğü haberini aldım. Annenin hastalanması ve önce çıkan yavruların da öldüğü göz önüne alınırsa belli bir hastalık etmeni söz konusuydu gibi geliyor bana. Annenin ilk kuluçkasıydı ve anne kuş çok eldek bir kuş değildi, biraz ürkekti, yaklaşık 1 yıldır bizimle beraber olmasına rağmen. Başlangıçta yuvalığa talaş koymamak hatamız oldu, sonrasında ise müdahale etmekte tereddüt ettik. Kuş bırakıp gidebilir diye. Zamanla da yuvalık pislendi tabi. Ayrıca o plastik kısım daha önce başka kuş tarafından kullanılmış. Kalan yumurtaların da çıkacağını zannetmiyorum. Son durum böyle. Dişi kuş iyileşsin de problem değil. Bir de kış ortasında bu işe girmesek daha iyiymiş, Nisan-Mayıs ayı gibi daha uygun bir vakit varken...
 
Geri
Üst