TOHUM,ÇEKİRDEK VE NOHUTLAR
Ceviz: A vit. Omega 3/6, protein, kalsiyum, fosfor, Çiğ olarak daha faydalıdır. Kuru da verilebilir. Papağanların zeka gelişimini destekler.
Badem: Kalsiyum, A vit. B vit. C vit. E vit. demir, magnezyum, potasyum, fosfor, çinko. Papağanlar için önemli bir besindir.
Fındık: E vit. Protein, Tuzsuz ve çiğ olarak verilmelidir.
Şamfıstığı: Protein, B1 vit., fosfor, E vit. Tuzsuz ve çiğ olarak verilmelidir.
Çam fıstığı: Protein, B1, B2 vit. C vit., Omega 3/6
Kaju: D vit., selenyum, bakır, magnezyum, Tuzsuz ve çiğ olarak verilmelidir.
Kabak Çekirdeği: K vit., magnezyum, manganez /Tuzsuz ve çiğ olarak verilmelidir.A vit. C vit. E vit. B vit. kalsiyum
Karpuz Çekirdeği: B vit, C vit. beta karoten.
Limon çekirdeği: İnsanlara yararlı olmasa da, papağanınıza limon çekirdeklerini vermenizde bir mahsur yoktur. Ağrı kesici etkisi vardır.
Portakal çekirdeği: Ayrıca greyfurt ve mandalina çekirdeklerini de verebilirsiniz.
Nar çekirdeği: C vit., B vit. demir, fosfor
Üzüm çekirdeği: kuvvetli bir antioksidan
Böğürtlen çekirdeği: Böğürtlen, dut, yabanmersini gibi meyvelerin çekirdekleri gayet faydalıdır.
İncir çekirdeği: İncir çekirdeği de faydalıdır.
Aspir Tohumu: vücuttaki gereksiz yağları erittiği için papağanalrda dengeleyici bir besindir. Tenya düşürür. Çimlendirilerek taze verilirse daha faydalıdır.
Keten Tohumu: B12 vit. Omega3/6. Papağanların B12 vit. alabilecekleri tek besindir.
Susam: A vit. Kalsiyum, potasyum, fosfor. çiğ verilmelidir.
Kenevir tohumu: protein, albumin, omega 3/6, yağ oranı yüksektir, ölçülü verilmelidir.
Buğday/Karabuğday: B2, B6 vit., E vit., niyasin, folik asit. Buğday yemeyen papağanlara buğday unundan çeşitli mamalar yapılabilir. Çimlendirilerek taze verilirse daha faydalıdır.
Yulaf: B vit. kalsiyum, magnezyum, fosfor. Papağanlara tüm tahıllardan daha faydalıdır. Yulaf unu mama yapımında kullanılabilir. Çimlendirilerek taze verilirse daha faydalıdır.
Arpa: protein, B1, B3,B6 vit. Arpa unu mama yapımında da kullanılabilir. Çimlendirilerek taze verilirse daha faydalıdır.
Pirinç/esmer pirinç: E vit., B1 vit., potasyum, kalsiyum, demir. Esmer pirinç daha faydalıdır. Mama yapımında pirinç unu iyi bir temel malzemedir.
Nohut/leblebi: SADECE PİŞMİŞ OLARAK VERİLİR. Leblebi halinde verilirken tuzsuz olmasına dikkat edilmelidir.
Mercimek: Protein, nişasta içerir/ pişmiş olarak verilir.
Kestane: potasyum, kalsiyum. Kalorisi yüksek olduğu için çok sık vermemek gerekir.
Ay çekirdeği: E vit. Kalsiyum. Yağ oranı yüksektir ve AZ MİKTARDA VERİLMESİ GEREKİR. Ana besin kaynağı olamaz. Tuzsuz ve çiğ olarak verilmelidir. Çimlendirilerek taze verilirse daha faydalıdır.
Yerfıstığı: Protein. Yağ oranı çok yüksektir. ANCAK HAFTADA BİR, tuzsuz olarak verilmelidir. KABUKLU VERİLMEMELİDİR. Kabuğu iç mantar rahatsızlıklarına yol açabilir.
http://www.muhabbetkusu.com.tr/threads/meyvelerin-sebzelerin-tohumlarin-zararlari-ve-faydalari.148/