Tüylerdeki siyahlık.

Küçükkuş

Yeni Üye
Katılım
10 Ara 2021
Mesajlar
3
Tepkime puanı
1
Kuşumuz sürekli kaşınıyor. Bit defalarca aradık, ışıkta, üfürerek titizlikle baktık hiç bit göremedik. Kırmızı bitler için kafes köşelerine çift taraflı bant yapıştırın geceden önce, kırmızı bit varsa onlara yapışır denmiş, onu da yaptık ama hiç bit yapışmadı. Darı ağırlıklı beslendiği için olabilir, pelet yemle besleyin demişler muhabbet kuşu için pelet yem nerede satılıyor bulamadık. Sürekli serbest geziyor ve meyve sebze pek yemiyor. Tüylerinde önce bacak diplerinde siyah lekeler oluştu. Sonra yayıldı. Bu nedir, nasıl geçer bilen var mı?
IMG_20211210_131418.jpg
IMG_20211210_122107.jpg
IMG_20211209_175646.jpg
 
Matlaşma için b vitamini takviyesi yapabilirsiniz. Biotin (b7 vitamini) özellikle lazım. Ama bildiğim kadarıyla bunu tüy değişiminde yapmanız işe yarayacak. Tüy parlaklığı için biotin kullanılır tek bildiğim bu. Belki o kararmalar da ondan oluyordur. Bir de doğal olarak biotin haşlanmış yumurtada bulunur. Zaten tüy sorunu olsa da olmasa da haftadda bir yumurta haşlamak iyidir muhabbet kuşlarına. Araştırarak yumurta maması nasıl yapılır öğrenebilirsiniz.

Ha bunları yaparsanız sorununuz kesinlikle çözülür demiyorum. Onu ystalar bilir.
 
sanırım başlığı düzgün yazamadım kimse ilgilenmedi. bir yerden çözüm buldum. aklıma yattı. başkalarına yardımcı olması açısından tercümesini aşağı bırakıyorum:

hiç yeşil tüylü bir papağan türünde böyle siyahlıklar gördünüz mü? bunlar neden sahibinin onu sevdiğini gösterir biliyor musunuz? çünkü insan cildinde bulunan yağ, tüylerde birikir. özellikle nemli, ılıman bir iklimde bolca bulunurlar.
kuşunuzu sevmemenizi tavsiye etmem. ama sevmeden önce ellerinizi yıkamanız gereklidir. bunun dışında kuşunuzun sırtını okşamanız onlarda cinsellik çağrıştırdığı için de tavsiye edilmez.
işin ilginç yanı bu mantar türü özellikle mavi ve yeşil tüylü kuşlarda görülür. sarı, kırmızı, beyaz, siyah, gri veya pembe tüylerde görülmez. bu da bize mantarın mavi renk pigmentlerine meyilli olduğunu fikrini verir (yeşil= mavi ve sarının karışımıdır. dolayısıyla o da içinde mavi barındırır). papağanlarda kırmızı rengin (Psittacofulvins) gelişmesinin bu mantara dirençli olduğundan mümkün olduğu bilinmektedir.
tüy rengi mavi veya yeşilken değişen papağanların karaciğer hastası olduğuna dair söylentileri sıkça duyuyorum. karaciğer rahatsızlıkları başka renklerde neden tüy rengi değişimine sebep olmuyor bunu başka zaman anlatırım.
gelelim bunu nasıl tedavi edeceğimize:
ilk başta mantarı beslemeyi bırakacaksınız. kuşu ellemeden önce ellerinizi iyice yıkayacaksınız. elinizde krem veya losyon gibi yağlı kalıntılar olmayacak. eğer kuşunuz gelip boynunuza sokulma huyuna sahipse, onun yanınıza gelmesine izin vermeden yıkanmalısınız. bunları yaptıktan sonra sonraki tüy değişiminde sağlam tüyler çıkacaktır. eğer sabırsızsanız Chlorhexidine içeren bir diş bakım ağız çalkalama suyunu 1 ölçü, 9 ölçü su ile seyreltip kuşunuza sıkabilirsiniz. dikkat! bu mantarı tedavi etmez ama siyahlığın bulaşmamış olduğu tüyleri korur. bu mantar ayrıca kuyruğu suluğun, mamalığın içinde duran kuşların kuyruk ucunda da görülür.
gelecek sefer biri size karaciğer rahatsızlığı derse onlara dürüstçe "o hasta değil, sadece çok seviliyor" diyebilirsiniz.
conure amazon mini macaw.png
 
Geri
Üst