- Katılım
- 16 Ocak 2013
- Mesajlar
- 3,078
- Tepkime puanı
- 52
SORU: Tüy dökme sorunu
Muhabbet Kuşum yaklaşık 2.5 aydır tüy döküyor. Daha önce aldığım muhabbet kuşları kısa bir süre tüy dökerler ve çok daha kısa bir sürede bu süreç tamamlanırdı. Bu kadar uzun sürmesi beni kaygılandırdı. %99 kuru yem ile besleniyor, sadece bizim elimizde olduğunda meyve/sebze yiyor. Aldığım sıvı vitaminler ile takviye etmeye çalışıyorum fakat tüy dökmesi devam ediyor. Ne yapabilirim?
CEVAP:
Kuş stres altında olabilir ve bu nedenle tüy dökme devam ediyor olabilir. İkinci bir neden de ev ısısının yüksek olması tüy dökme süresinin uzamasına neden olur. Veterinerinizden edineceğiniz strese karşı ilaçlar sonuç verecektir.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir
SORU: Kilo sorunu
Bende biri üç diğeri yedi yaşında iki adet muhabbet kuşu var. Aynı kafeste yaşıyorlar. Genç olan(maviş), geldikten sonra yaşlı olan(boncuk)çok kilo aldı ve zor uçuyor. Bu nasıl değişir? Bir de birini uçurup diğerini çıkarmadın mı öbürüde uçmuyor. Bu nedendir?
CEVAP:
Kilolu olduğu için uçarken zorlanması normaldir.Egzersiz yapması gerekir ama zorlamayın kalbi kiloları kaldırmayabilir.Kuşlar birbirini sevdiyse birlikte hareket etmek istemeleri doğaldır.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir
SORU: Yumurtlama sorunu
Muhabbet kuşum 2 yaşını doldurdu,geçen yıl bir eş almıştık,birkaç kez çiftleştiler.Ama uzun zamandır erkek kuş çiftleşmek istediğinde,dişi onu dövüyor ve dişinin karnının alt kısmında bir şişlik var (bu da sanırım 1 aydan daha uzun süredir var).Şişlik eskisinden daha az şu an.Acaba yumurtlamış olabilirmi? Yumurtalarını görmedik ama.. Yumurtlayamıyor olabilir mi? Eğer yumurtlayamıyosa ne yapmam gerekir, ve dişi kuşların yumurtlayamadığı zaman öldüklerini duydum,bu doğru mu?
CEVAP:
Kuş gerçekten yumurlayamayabilir.Yumurta biraz fazla büyükse dışarı çıkamaz o zaman profesyonel bir yardım gerekiyor demektir.Bu durumda kuş aşırı stres veya komplikasyon sonucu ölebilir.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir
SORU: Yaralı muhabbet kuşu
2 gün önce eşim arkadaşından dişi bir muhabbet kuşu almış. Daha doğrusu almak zorunda kalmış. hayvanın hali içler acısı. Konuşmuyor diye ölmesini istemişler ve olmadık şeyler yapmışlar hayvana. Su yok yemek yok kafesinde tüneği yok. Üstelik uçmamaktan dolayı kanatlarında kireçlenme oluşmuş.Kuyruğunu koparmışlar, kafasında da yaralar var ve hiç tüy yok o bölgede. Ben çok üzüldüm bu haline ve onu yaşatmak istiyorum. Hayvan 2 gündür durmadan yemek yiyor ve çok fazla hareket edemiyor. Sürekli yorgun gibi. Ve çok korkuyor. yaralarını iyileştirmek ve onu hayata döndürebilmek için ne yapabilirim ? Ölürse çok üzülürüm ilk sahibinin amacına ulaşmasını istemiyorum. Teşekkürler , iyi çalışmalar.. Bu arada kafasındaki yaraları başka kuşlar yapmışlar bildiğim kadarıyla mantar falan yok
CEVAP:
Üzücü durum elbette, kuş oldukça fazla stres altında demektir. Bu durumda B vitamini vermek faydalı olacaktır aynı zamanda vücut direnci de artacaktır. Yaralarının durumunu bilemediğim için tavsiyede bulunmak güç ancak bir veterinerin görmesi gerekiyor B vitaminini de oradan temin edebilirsiniz. Sessiz sakin bir odada kalması stresten uzklaşması için çok faydalıdır.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir
SORU: Yaralı muhabbet kuşu
Bir muhabbet kuşu aldım. kuşçu 35 günlük olduğunu ve erkek olduğunu söyledi. Eşim ve ben çalışıyoruz. Birdyx tüm gün evde yalnız. Yanına radyo açtık. Akşad eve geldiğimizde hep onunla ilgileniyoruz. Birdyx geldiğinden beri 2-3 kere hariç hiç ötmedi. Sessiz ve sabit aynalı tüneğinde duruyor. Hareket etmiyor. Kakası normal, sıvı değil. Yemini yiyor. Dün kafesine elimi sokup sırtını sevdim. Benden kaçmadı. Kuşçu ilk 15 gün kafesten çıkarmayın dedi. Size sorum, ötmemesi normal mi? Kendisini yalnız hissetememesi için ne yapmalıyız? Bir de tüyleri dökülüyor ya da yoluyor. Bunu nasıl önleriz. İshal değil ama ishal ilacı kullanalım mı? Vitamin damlasını 3 güne bir 5 damla damlatıyorum. Bana başka ne tavsiyeler verebilirsiniz.
CEVAP:
Siz çok fazla ilgilenemiyorsanız yanına başka bir kuş almanızda fayda var. Bu şekilde başka bir canlıyla iletişime geçip sosyalleşebilir. Durgunluğu bu yüzden olabilir. İshal deyilse ilaç vermenizin hiçbir anlamı yok. Bakım için yem,su ve aradabir meyve ve yeşillik yeterlidir.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir
SORU: Yumurtalar
Muhabbet kuşum yumurtaladı ve yumurtalardan 20 günü geçmesine karşın hala yavru çıkmadı. Fakat yumurtalar boş olsa hala neden üstünde oturuyor anlayamadım. Çifleştikleri bir gerçek ve boş yumurta yapacaklarını sanmıyorum. Şu anda 4 yumurtasının 20, günü geçti daha 3 yumurtası var ama onlar 17- 15- 9. günlerindeler. Benim bilmek istediğim yumurtası boş olduğunda da üstünde yatarlar mı ve yumurtaların döllenip döllenmediğini nasıl anlarım?
CEVAP:
Kular çiftleşmeden de yumurta yapabilirler. Ayrıca her çiftleşme sonucu yumurta döllenmeyebilir. Fakat yumurta boş olsada üzerinde yatar. Hatta küçük çakıl taşı koysanız da üzerinde yatacaktır. İlk dört yumurta için sanırım çok umut yok.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir
SORU: Sindirim sorunu
Yaklaşık 12 haftalık erkek ve 10 haftalık dişi mubabbet kuşu çiftim var. Erkek olan 2 gün önce davranışları değişmeye başladı. Hareketleri ağırlaştı ve sürekli dinlenip uyuyor. Sıcak bir köşeye çekilip dinleniyor. Ele alındığı zaman bile daha az huzsuzlanıyor. Yemek yemesinde bir problem yok. Dışkısı koyu haki yeşil bir renk aldığını gözlemliyorum. Ara sırada yediklerini yediklerini kusuyor. Yediği darıları sindirmeden dışarı atıyor. İshal olabilir şüphesi ile kuşlar için olan ishal ilacını suyla inceltip damla olarak verdim. Ama bu ilacı alınca yediği darıları dışarı çıkardı. Dişi olan kuş ile aynı besinlerle besleniyorlar ve dişi gayet sağlıklı gözüküyor.
CEVAP:
Sanırım kuşda bir sindirim sorunu var,kuşlarda sindirim taşlıkta başlar,taşlıkta yeteri kadar sindirilemezse bu yiyecekleri dışarı atarlar, kafesine kuş kumu koyun.Aynı zamanda paraziter bir enfeksiyon da şekillenmiş olabilir.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir
SORU: Stres
Benim 4 aylık dişi muhabbet kuşum var. Muhabbet kuşum Cancan kafesinin altındaki gazeteyi yırtıyor ve saklanıyor. Yem kabını döküyor. Neden böyle yapıyor olabilir, yardım eder misiniz?
CEVAP:
Sanırım kuş stres altında.Yeni aldıysanız evine ve size uyum sağlama sürecinde olduğundan bu stresi yaşıyor olabilir.Bu aralar fazla üstüne gitmeyin ve ele almaya çalışmayın.Hatta evin en sessiz odasına koymanızı öneririm.Vitamin takviyesi yapmak iyi gelecektir.Henüz üreme olgunluğunda olmadığı için yuva yapmak istediğini sanmıyorum.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir
SORU: Eş
Benim muhabbet kuşum 1,5 yaşında. Ona dişi bir arkadaş alsam onun açısından daha mı iyi olur? Onun mutlu yaşamasını istiyorum. Dişi almamın onun açısından eksileri var mıdır? Bir de bayram dolayısıyla 4 gün evde olamayacağım. Bir arkadaşım gelip onu evde kontrol etse arada sırada yanlızlıktan strese girme durumları olabilir mi? Kimseye bırakmaya kıyamıyorum çünkü.
CEVAP:
Alacağınız dişiyi benimserse elbette ki daha mutlu yaşar. Bu arada sizinle olan ilgisini kesip tamamen eşine ilgi gösterecektir. Eve gelip bakılması daha iyi en azından ortam değiştirmemiş olacak bu stresi azaltır.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir
SORU: Kafesten dışarı çıkarmak...
Benim 5 aylık muhabbet kuşum var fakat kafesten cıkarmaya korkuyorum, bir yere carpmasından dolayı...
CEVAP:
Kafesten çıkarmak zorunda değilsiniz. Ama çıkarmak istiyorsanız meraklanmayın biryere çarpmadan uçabilir.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir
SORU: Kabarık tüyler
Ben 15 gün önce muhabbet kuşu aldım çok hareketliydi, sürekli konuşuyordu ama iki gündür neredeyse hiç ötmedi ve çok hareketsiz yemek bile zar zor yiyor... Ayrıca tüyleri sürekli kabarık ne olmuş olabilir ve ben ne yapabilirim?
CEVAP:
Kuşlar hava akımlarından oldukça fazla etkilenirler. Açık kalan bir cam,veya özellikle sobalı evlerde soba yanan odadan soğuk odaya alınma, camın önünde durma kuşda üşütmeye neden olabilir. Ayrıca iç parazitler kuşun bitkin düşmesine neden olabilir. İç parazitler için aktarlardan alabileceğiniz kafurdan bir tutam suyuna katmanız faydalı olur. Üşütme için de veterinerlerden alabileceğiniz antibiotik ve vitaminler etkili olacaktır.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir
SORU: Kaşıntı
Benim sorunum bir muhabet kuşum var ve bugünlerde çok kaşınıyor ve bu sebeble tüy dökmeye başladı. Kuşumu eylül ayında aldım. Yavruydu. Onun için ne yapmalıyım. Acaba bitlendi mi diyorum. Aslında bir bit ilacı almam gerekiyor mu? Belkide bebiş şu anda bir odada ve oda sıcaklığı biraz fazla ve bu güne kadar onu hiç yıkamadım. Acaba yıkasam hasta olur mu, ya da ileriki zamanlarda bebişi yıkasam sorun olur mu? Son olarak bir soru bebişin tüy dökme zamanı ne zamandır ve bu zamanlarda ona vitamin vermeli miyim?
CEVAP:
Kaşınmasının nedeni bit olabilir, yemlerle bu tip parazitler alabilirler. Tüy dökme zamanları yaza ve kışa girerkendir. Fakat ev sıcaklığında bu zamanlama şaşabiliyor. Daha çok yeşillik verin.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir
SORU: Kaşıntı
3 aylık bir muhabbet kuşuna sahibim fakat cinsiyetini tam olarak kestiremiyorum. Kimi dişi diyor kimi erkek... Kuşumun gagasının üstü beyaz ve kanarları sanki maviye çalan bir renkle pembe gibi. Kuşçum bunun kuşun ırkına ve mavi oluşuna bağlıyor ve bu beni pek tatmin etmiyor. Bunu kestirmenin başka bir yolu yok mu? Bir diğer sorum ise kuşum eve geldiğinde çok iyi bir şekilde elime felan gelip omuzumda duruyordu ama afacan kardeşimle kuşu evde bi gün yalnız bıraktım sanırım kuşu biraz ürkütmüş kuşun kafesinin yanına gittiğimde ciyak ciyak bağırıyordu fakat bir kaç gün sonra bağırması durdu ama artık elime gelmiyor kaçıyor. Ona eski güvenimi nasıl sağlayabilirim? Bir de benim kuşun konma sorunu var. Uçtumu zor konuyor. Bu eğitimi ona nasıl verbilirim?
CEVAP:
Kuş olgunlaştıkca gagasındaki renk belirginleşir. Şimdiden birşey anlamanız zor biraz bekleyin. Zaman içinde yeniden aşırı ürkütülmezse sizin güveninizi tekrar kazanacaktır. Sakin ve yumuşak davranın. Kuşa konma eğitimi nasıl verilir ben de bilmiyorum bilen biri olduğunu da sanmıyorum.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir
SORU: Kuşun gözündeki kütle
Muhabbet kuşumuzun gözünün çevresinde bir kütle oluştu ve yavaş yavaş yayılıyo. Bir satıcıya gittim mantar ilacı verdi ama çok aklıma yatmadı. Zaten elime alınca gözüne değdirmeden nasıl sürebilirim ki alışık değil.
SORU: Çiftleşme, kafes, yumurta...
1- Muhabbet kusları ne zaman kızısır.
2- Alındıgından beri hep aynı kafeste yetişseler bir problem olur mu?
3- Yumurta cıktıktan sonre erkek kusu ayırmalı mıyız?
CEVAP:
1- Çiftleşme isteği genellikle beslenme kondisyonu ile ilgilidir.Güçlü beslerseniz kızışır.
2- Sık kafes değiştirmek strese sokacağından aynı kafeste olmalarının bir sakıncası yok.
3- Erkek yumurtalara ve yavrulara bakar.Ancak zarar verecek olursa ayırmalıdır.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir
SORU: Rahatsızlık...
Muhabbet kuşlarlarımdan biri bir haftadır gözlerini açmadan, ötmeden ve çok az hareket ederek duruyor. Kuyruk kısmının altını parçalıyor, bu kısımdaki tüylerini neredeyse yok etti ve kırmızı etleri ortaya çıktı. Altı herzamankinden kirli görünüyor ama takip ettiğim kadarıyle ishali yok. Dışkı yaptığı kısım şişti, yaralı gibi sanki.
Suyuna herzaman vitamin katıyorum, düzenli ılık su banyosunda yıkanıyor ve normalde çok neşelidir, eşiyle sürekli oynaşır ve ötüşür. Bu halinin sebebi ne olabilir ve ne yapmalıyım?
CEVAP:
Sanırım sizin yapacak fazla birşeyiniz yok. Kuş dişiyse yumurtlamaya çalışmış ama yumurta dışarı çıkamıyor olabilir. İkinci ihtimal kuş kabız olmuştur ve ağrı sözkonusudur, bu nedenle arka tarafını didikliyordur. Bir başka sebep de parazitlerin yoğunluğu olabilir.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir
SORU: Kaşıntı
8 aylık olan muhabbet kuşumun gagasında ve ayaklarında beyazlaşmalar var. Sürekli olarak kaşınıyor ve vücudundan beyaz kepekler dökülüyor. Mantar olabileceği söylendi. Kuşçudan aldığım mantar ilacı hiç bir yarar sağlamadı. Bulunduğum ilçede veteriner hekim bulunmadığından muayene ettiremiyorum. Rahatsızlığı ilerliyor 2 aydır bir çare bulamadık.
CEVAP:
Kuşun gagasında ve ayaklarındaki beyaz oluşumlara yakından baktığınızda hatta büyüteç yardımıyla bakıldığında ufak delikler görüyorsanız bu mantar değil uyuz demektir. O deliklerin içinde de uyuz böcekleri vardır. Kullandığınız mantar ilaçları de bu yüzden bir çözüm sağlamaz. Bazı yanlış kullanımlara neden olmamak için buradan ilaç veremiyorum çok üzgünüm.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir
SORU: İshal
Yaklaşık bir ay önce aldığım muhabbet kuşu satın aldığımdan beri ishal. Önceleri kendiliğinden geçebileceğini düşünerek sadece kuru yem verdim, fakat bir işe yaramadı. Daha sonra aldığım yere danıştım Trimisin isimli bir antibiyotik toz önerdiler, bu ilacı belirttikleri şekilde hergün değiştirerek suyuna kattım, beklediğim şekilde bir iyileşme görmeyince kumuna ve yemine de kattım. Bir haftadan fazla süre geçmesine rağmen ishal durumu hala devam ediyor.
CEVAP:
Kuşlar çişlerini ve kakalarını birlikte yaparlar.İlk görünüşte sulu bir ishali andırsa da aslında gayet normaldir.Kuş dışkıladıktan sonra kafesin altında kakası ve çişi ayrılır ve bir süre sonra kakası topak halde kalır.Bu şekilde mi yoksa su gibi mi bir bakın bakalım.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir
SORU: Kaşıntı
Evin bahçesinde bulduğumuz bir muhabbet kuşunu besliyoruz. Yalnız biraz fazla kaşınıyor gibi geliyor bize, bunun sınırları var mıdır?
CEVAP:
Kaşınmanın sınırlarını soruyorsanız tabi ki yoktur. Günde en fazla on keere kaşınır diye birşey olamaz mantıken. Dışarda bulduysanız dış parazit taşıma olasılığı çok yüksektir, bu yüzden kaşınıyor olabilir. Sağlığı için hava akımından korumak meyve yedirmek ve temizliğine dikkat etmek yeterli olacaktır.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir
Muhabbet Kuşum yaklaşık 2.5 aydır tüy döküyor. Daha önce aldığım muhabbet kuşları kısa bir süre tüy dökerler ve çok daha kısa bir sürede bu süreç tamamlanırdı. Bu kadar uzun sürmesi beni kaygılandırdı. %99 kuru yem ile besleniyor, sadece bizim elimizde olduğunda meyve/sebze yiyor. Aldığım sıvı vitaminler ile takviye etmeye çalışıyorum fakat tüy dökmesi devam ediyor. Ne yapabilirim?
CEVAP:
Kuş stres altında olabilir ve bu nedenle tüy dökme devam ediyor olabilir. İkinci bir neden de ev ısısının yüksek olması tüy dökme süresinin uzamasına neden olur. Veterinerinizden edineceğiniz strese karşı ilaçlar sonuç verecektir.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir
SORU: Kilo sorunu
Bende biri üç diğeri yedi yaşında iki adet muhabbet kuşu var. Aynı kafeste yaşıyorlar. Genç olan(maviş), geldikten sonra yaşlı olan(boncuk)çok kilo aldı ve zor uçuyor. Bu nasıl değişir? Bir de birini uçurup diğerini çıkarmadın mı öbürüde uçmuyor. Bu nedendir?
CEVAP:
Kilolu olduğu için uçarken zorlanması normaldir.Egzersiz yapması gerekir ama zorlamayın kalbi kiloları kaldırmayabilir.Kuşlar birbirini sevdiyse birlikte hareket etmek istemeleri doğaldır.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir
SORU: Yumurtlama sorunu
Muhabbet kuşum 2 yaşını doldurdu,geçen yıl bir eş almıştık,birkaç kez çiftleştiler.Ama uzun zamandır erkek kuş çiftleşmek istediğinde,dişi onu dövüyor ve dişinin karnının alt kısmında bir şişlik var (bu da sanırım 1 aydan daha uzun süredir var).Şişlik eskisinden daha az şu an.Acaba yumurtlamış olabilirmi? Yumurtalarını görmedik ama.. Yumurtlayamıyor olabilir mi? Eğer yumurtlayamıyosa ne yapmam gerekir, ve dişi kuşların yumurtlayamadığı zaman öldüklerini duydum,bu doğru mu?
CEVAP:
Kuş gerçekten yumurlayamayabilir.Yumurta biraz fazla büyükse dışarı çıkamaz o zaman profesyonel bir yardım gerekiyor demektir.Bu durumda kuş aşırı stres veya komplikasyon sonucu ölebilir.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir
SORU: Yaralı muhabbet kuşu
2 gün önce eşim arkadaşından dişi bir muhabbet kuşu almış. Daha doğrusu almak zorunda kalmış. hayvanın hali içler acısı. Konuşmuyor diye ölmesini istemişler ve olmadık şeyler yapmışlar hayvana. Su yok yemek yok kafesinde tüneği yok. Üstelik uçmamaktan dolayı kanatlarında kireçlenme oluşmuş.Kuyruğunu koparmışlar, kafasında da yaralar var ve hiç tüy yok o bölgede. Ben çok üzüldüm bu haline ve onu yaşatmak istiyorum. Hayvan 2 gündür durmadan yemek yiyor ve çok fazla hareket edemiyor. Sürekli yorgun gibi. Ve çok korkuyor. yaralarını iyileştirmek ve onu hayata döndürebilmek için ne yapabilirim ? Ölürse çok üzülürüm ilk sahibinin amacına ulaşmasını istemiyorum. Teşekkürler , iyi çalışmalar.. Bu arada kafasındaki yaraları başka kuşlar yapmışlar bildiğim kadarıyla mantar falan yok
CEVAP:
Üzücü durum elbette, kuş oldukça fazla stres altında demektir. Bu durumda B vitamini vermek faydalı olacaktır aynı zamanda vücut direnci de artacaktır. Yaralarının durumunu bilemediğim için tavsiyede bulunmak güç ancak bir veterinerin görmesi gerekiyor B vitaminini de oradan temin edebilirsiniz. Sessiz sakin bir odada kalması stresten uzklaşması için çok faydalıdır.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir
SORU: Yaralı muhabbet kuşu
Bir muhabbet kuşu aldım. kuşçu 35 günlük olduğunu ve erkek olduğunu söyledi. Eşim ve ben çalışıyoruz. Birdyx tüm gün evde yalnız. Yanına radyo açtık. Akşad eve geldiğimizde hep onunla ilgileniyoruz. Birdyx geldiğinden beri 2-3 kere hariç hiç ötmedi. Sessiz ve sabit aynalı tüneğinde duruyor. Hareket etmiyor. Kakası normal, sıvı değil. Yemini yiyor. Dün kafesine elimi sokup sırtını sevdim. Benden kaçmadı. Kuşçu ilk 15 gün kafesten çıkarmayın dedi. Size sorum, ötmemesi normal mi? Kendisini yalnız hissetememesi için ne yapmalıyız? Bir de tüyleri dökülüyor ya da yoluyor. Bunu nasıl önleriz. İshal değil ama ishal ilacı kullanalım mı? Vitamin damlasını 3 güne bir 5 damla damlatıyorum. Bana başka ne tavsiyeler verebilirsiniz.
CEVAP:
Siz çok fazla ilgilenemiyorsanız yanına başka bir kuş almanızda fayda var. Bu şekilde başka bir canlıyla iletişime geçip sosyalleşebilir. Durgunluğu bu yüzden olabilir. İshal deyilse ilaç vermenizin hiçbir anlamı yok. Bakım için yem,su ve aradabir meyve ve yeşillik yeterlidir.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir
SORU: Yumurtalar
Muhabbet kuşum yumurtaladı ve yumurtalardan 20 günü geçmesine karşın hala yavru çıkmadı. Fakat yumurtalar boş olsa hala neden üstünde oturuyor anlayamadım. Çifleştikleri bir gerçek ve boş yumurta yapacaklarını sanmıyorum. Şu anda 4 yumurtasının 20, günü geçti daha 3 yumurtası var ama onlar 17- 15- 9. günlerindeler. Benim bilmek istediğim yumurtası boş olduğunda da üstünde yatarlar mı ve yumurtaların döllenip döllenmediğini nasıl anlarım?
CEVAP:
Kular çiftleşmeden de yumurta yapabilirler. Ayrıca her çiftleşme sonucu yumurta döllenmeyebilir. Fakat yumurta boş olsada üzerinde yatar. Hatta küçük çakıl taşı koysanız da üzerinde yatacaktır. İlk dört yumurta için sanırım çok umut yok.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir
SORU: Sindirim sorunu
Yaklaşık 12 haftalık erkek ve 10 haftalık dişi mubabbet kuşu çiftim var. Erkek olan 2 gün önce davranışları değişmeye başladı. Hareketleri ağırlaştı ve sürekli dinlenip uyuyor. Sıcak bir köşeye çekilip dinleniyor. Ele alındığı zaman bile daha az huzsuzlanıyor. Yemek yemesinde bir problem yok. Dışkısı koyu haki yeşil bir renk aldığını gözlemliyorum. Ara sırada yediklerini yediklerini kusuyor. Yediği darıları sindirmeden dışarı atıyor. İshal olabilir şüphesi ile kuşlar için olan ishal ilacını suyla inceltip damla olarak verdim. Ama bu ilacı alınca yediği darıları dışarı çıkardı. Dişi olan kuş ile aynı besinlerle besleniyorlar ve dişi gayet sağlıklı gözüküyor.
CEVAP:
Sanırım kuşda bir sindirim sorunu var,kuşlarda sindirim taşlıkta başlar,taşlıkta yeteri kadar sindirilemezse bu yiyecekleri dışarı atarlar, kafesine kuş kumu koyun.Aynı zamanda paraziter bir enfeksiyon da şekillenmiş olabilir.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir
SORU: Stres
Benim 4 aylık dişi muhabbet kuşum var. Muhabbet kuşum Cancan kafesinin altındaki gazeteyi yırtıyor ve saklanıyor. Yem kabını döküyor. Neden böyle yapıyor olabilir, yardım eder misiniz?
CEVAP:
Sanırım kuş stres altında.Yeni aldıysanız evine ve size uyum sağlama sürecinde olduğundan bu stresi yaşıyor olabilir.Bu aralar fazla üstüne gitmeyin ve ele almaya çalışmayın.Hatta evin en sessiz odasına koymanızı öneririm.Vitamin takviyesi yapmak iyi gelecektir.Henüz üreme olgunluğunda olmadığı için yuva yapmak istediğini sanmıyorum.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir
SORU: Eş
Benim muhabbet kuşum 1,5 yaşında. Ona dişi bir arkadaş alsam onun açısından daha mı iyi olur? Onun mutlu yaşamasını istiyorum. Dişi almamın onun açısından eksileri var mıdır? Bir de bayram dolayısıyla 4 gün evde olamayacağım. Bir arkadaşım gelip onu evde kontrol etse arada sırada yanlızlıktan strese girme durumları olabilir mi? Kimseye bırakmaya kıyamıyorum çünkü.
CEVAP:
Alacağınız dişiyi benimserse elbette ki daha mutlu yaşar. Bu arada sizinle olan ilgisini kesip tamamen eşine ilgi gösterecektir. Eve gelip bakılması daha iyi en azından ortam değiştirmemiş olacak bu stresi azaltır.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir
SORU: Kafesten dışarı çıkarmak...
Benim 5 aylık muhabbet kuşum var fakat kafesten cıkarmaya korkuyorum, bir yere carpmasından dolayı...
CEVAP:
Kafesten çıkarmak zorunda değilsiniz. Ama çıkarmak istiyorsanız meraklanmayın biryere çarpmadan uçabilir.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir
SORU: Kabarık tüyler
Ben 15 gün önce muhabbet kuşu aldım çok hareketliydi, sürekli konuşuyordu ama iki gündür neredeyse hiç ötmedi ve çok hareketsiz yemek bile zar zor yiyor... Ayrıca tüyleri sürekli kabarık ne olmuş olabilir ve ben ne yapabilirim?
CEVAP:
Kuşlar hava akımlarından oldukça fazla etkilenirler. Açık kalan bir cam,veya özellikle sobalı evlerde soba yanan odadan soğuk odaya alınma, camın önünde durma kuşda üşütmeye neden olabilir. Ayrıca iç parazitler kuşun bitkin düşmesine neden olabilir. İç parazitler için aktarlardan alabileceğiniz kafurdan bir tutam suyuna katmanız faydalı olur. Üşütme için de veterinerlerden alabileceğiniz antibiotik ve vitaminler etkili olacaktır.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir
SORU: Kaşıntı
Benim sorunum bir muhabet kuşum var ve bugünlerde çok kaşınıyor ve bu sebeble tüy dökmeye başladı. Kuşumu eylül ayında aldım. Yavruydu. Onun için ne yapmalıyım. Acaba bitlendi mi diyorum. Aslında bir bit ilacı almam gerekiyor mu? Belkide bebiş şu anda bir odada ve oda sıcaklığı biraz fazla ve bu güne kadar onu hiç yıkamadım. Acaba yıkasam hasta olur mu, ya da ileriki zamanlarda bebişi yıkasam sorun olur mu? Son olarak bir soru bebişin tüy dökme zamanı ne zamandır ve bu zamanlarda ona vitamin vermeli miyim?
CEVAP:
Kaşınmasının nedeni bit olabilir, yemlerle bu tip parazitler alabilirler. Tüy dökme zamanları yaza ve kışa girerkendir. Fakat ev sıcaklığında bu zamanlama şaşabiliyor. Daha çok yeşillik verin.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir
SORU: Kaşıntı
3 aylık bir muhabbet kuşuna sahibim fakat cinsiyetini tam olarak kestiremiyorum. Kimi dişi diyor kimi erkek... Kuşumun gagasının üstü beyaz ve kanarları sanki maviye çalan bir renkle pembe gibi. Kuşçum bunun kuşun ırkına ve mavi oluşuna bağlıyor ve bu beni pek tatmin etmiyor. Bunu kestirmenin başka bir yolu yok mu? Bir diğer sorum ise kuşum eve geldiğinde çok iyi bir şekilde elime felan gelip omuzumda duruyordu ama afacan kardeşimle kuşu evde bi gün yalnız bıraktım sanırım kuşu biraz ürkütmüş kuşun kafesinin yanına gittiğimde ciyak ciyak bağırıyordu fakat bir kaç gün sonra bağırması durdu ama artık elime gelmiyor kaçıyor. Ona eski güvenimi nasıl sağlayabilirim? Bir de benim kuşun konma sorunu var. Uçtumu zor konuyor. Bu eğitimi ona nasıl verbilirim?
CEVAP:
Kuş olgunlaştıkca gagasındaki renk belirginleşir. Şimdiden birşey anlamanız zor biraz bekleyin. Zaman içinde yeniden aşırı ürkütülmezse sizin güveninizi tekrar kazanacaktır. Sakin ve yumuşak davranın. Kuşa konma eğitimi nasıl verilir ben de bilmiyorum bilen biri olduğunu da sanmıyorum.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir
SORU: Kuşun gözündeki kütle
Muhabbet kuşumuzun gözünün çevresinde bir kütle oluştu ve yavaş yavaş yayılıyo. Bir satıcıya gittim mantar ilacı verdi ama çok aklıma yatmadı. Zaten elime alınca gözüne değdirmeden nasıl sürebilirim ki alışık değil.
SORU: Çiftleşme, kafes, yumurta...
1- Muhabbet kusları ne zaman kızısır.
2- Alındıgından beri hep aynı kafeste yetişseler bir problem olur mu?
3- Yumurta cıktıktan sonre erkek kusu ayırmalı mıyız?
CEVAP:
1- Çiftleşme isteği genellikle beslenme kondisyonu ile ilgilidir.Güçlü beslerseniz kızışır.
2- Sık kafes değiştirmek strese sokacağından aynı kafeste olmalarının bir sakıncası yok.
3- Erkek yumurtalara ve yavrulara bakar.Ancak zarar verecek olursa ayırmalıdır.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir
SORU: Rahatsızlık...
Muhabbet kuşlarlarımdan biri bir haftadır gözlerini açmadan, ötmeden ve çok az hareket ederek duruyor. Kuyruk kısmının altını parçalıyor, bu kısımdaki tüylerini neredeyse yok etti ve kırmızı etleri ortaya çıktı. Altı herzamankinden kirli görünüyor ama takip ettiğim kadarıyle ishali yok. Dışkı yaptığı kısım şişti, yaralı gibi sanki.
Suyuna herzaman vitamin katıyorum, düzenli ılık su banyosunda yıkanıyor ve normalde çok neşelidir, eşiyle sürekli oynaşır ve ötüşür. Bu halinin sebebi ne olabilir ve ne yapmalıyım?
CEVAP:
Sanırım sizin yapacak fazla birşeyiniz yok. Kuş dişiyse yumurtlamaya çalışmış ama yumurta dışarı çıkamıyor olabilir. İkinci ihtimal kuş kabız olmuştur ve ağrı sözkonusudur, bu nedenle arka tarafını didikliyordur. Bir başka sebep de parazitlerin yoğunluğu olabilir.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir
SORU: Kaşıntı
8 aylık olan muhabbet kuşumun gagasında ve ayaklarında beyazlaşmalar var. Sürekli olarak kaşınıyor ve vücudundan beyaz kepekler dökülüyor. Mantar olabileceği söylendi. Kuşçudan aldığım mantar ilacı hiç bir yarar sağlamadı. Bulunduğum ilçede veteriner hekim bulunmadığından muayene ettiremiyorum. Rahatsızlığı ilerliyor 2 aydır bir çare bulamadık.
CEVAP:
Kuşun gagasında ve ayaklarındaki beyaz oluşumlara yakından baktığınızda hatta büyüteç yardımıyla bakıldığında ufak delikler görüyorsanız bu mantar değil uyuz demektir. O deliklerin içinde de uyuz böcekleri vardır. Kullandığınız mantar ilaçları de bu yüzden bir çözüm sağlamaz. Bazı yanlış kullanımlara neden olmamak için buradan ilaç veremiyorum çok üzgünüm.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir
SORU: İshal
Yaklaşık bir ay önce aldığım muhabbet kuşu satın aldığımdan beri ishal. Önceleri kendiliğinden geçebileceğini düşünerek sadece kuru yem verdim, fakat bir işe yaramadı. Daha sonra aldığım yere danıştım Trimisin isimli bir antibiyotik toz önerdiler, bu ilacı belirttikleri şekilde hergün değiştirerek suyuna kattım, beklediğim şekilde bir iyileşme görmeyince kumuna ve yemine de kattım. Bir haftadan fazla süre geçmesine rağmen ishal durumu hala devam ediyor.
CEVAP:
Kuşlar çişlerini ve kakalarını birlikte yaparlar.İlk görünüşte sulu bir ishali andırsa da aslında gayet normaldir.Kuş dışkıladıktan sonra kafesin altında kakası ve çişi ayrılır ve bir süre sonra kakası topak halde kalır.Bu şekilde mi yoksa su gibi mi bir bakın bakalım.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir
SORU: Kaşıntı
Evin bahçesinde bulduğumuz bir muhabbet kuşunu besliyoruz. Yalnız biraz fazla kaşınıyor gibi geliyor bize, bunun sınırları var mıdır?
CEVAP:
Kaşınmanın sınırlarını soruyorsanız tabi ki yoktur. Günde en fazla on keere kaşınır diye birşey olamaz mantıken. Dışarda bulduysanız dış parazit taşıma olasılığı çok yüksektir, bu yüzden kaşınıyor olabilir. Sağlığı için hava akımından korumak meyve yedirmek ve temizliğine dikkat etmek yeterli olacaktır.
Kaynak: Vet.Hek. Altuğ Okdemir