- Katılım
- 12 Haz 2016
- Mesajlar
- 1,405
- Tepkime puanı
- 724
Sevda papağanı ülkemiz sınırları içerisinde ‘’Cennet Papağanı’’ ismiyle bilinse de öyle değildir. Dünyada Paradise Parrat (Cennet Papağanı) adıyla bilinen daha farklı bir kuş olduğu için bu kuşa bu ismi vermek yanlış olur. Bu papağan türüne adıyla yani Sevda papağanı demek daha iyi ve doğru olacaktır. Bu ismi almasının en büyük nedeni ise eşine duymuş olduğu büyük bağlılıktır. Tek değil de genelde çift olarak bakılan bu papağan türü yemek dışında olan tüm vaktini eşine ayırabilir ve birbirleriyle ilgilenirler. Dünya üzerindeki bütün diller ‘’Aşk’’ papağanı olarak bilinir. Özellikleri arasındaki diğer bir bilgi de tek olarak beslenebilir. Eşlerine gösterdiği aynı bağlılığı sahiplerine de gösterirler fakat aynı ilgiyi ve bağlılığı görmek isterler. Diğer papağan türleri gibi yaşam alanları yani anavatanı Avusturalya değildir. Güney Afrika’dır.
Sevda Papağanı Hakkında Genel Bilgiler
Sevda papağanı hakkında genel bilgiler arasında 9 adet alt türü olması önemli bir ayrıntıdır. Biz sadece Sevda papağanı hakkında genel bilgiler vereceğiz. Ortalama bir Sevda papağanının boyutlar 15 ile 20 santimetre arasında, kuyruklar küt ve kısalardır. Gagaları ise büyük kırmızı ve oldukça güçlüdür. Sevda papağanının sesi çok aşırı şiddetli ve kabadır. Konuşkan değillerdir. Bu yetenekleri gelişmemiş ve zayıftır. Sağlam ve iyi bir eğitimle birçok kelime çıkardıkları görülmüştür. Renkleri ise çok farklı şekillerde ve kombinasyonlarda olabilir.
Sevda Papağanının Bakımı ve Beslenmesi
Sevda papağanının bakımı ve beslenmesi besleyecek kişiler için iyice bilinmesi gerekmektedir. Sevda papağanını evde beslemek gibi bir niyetiniz ya da öyle bir hevesiniz varsa onunla durmadan ilgilenmeyi kafaya koymuş olmanız gerekmektedir. Sahiplerine karşı üst düzey bir bağlılık kurabilirler ve yaptıkları bir takım yaramazlıklar ile sizi eğlendirebilirler. Böylece sizi kendilerine çekebilir. Sevda papağanının sesi çok yüksek ve kaba olduğundan ev ortamında sıkıntı doğurabilir. Fazlasıyla da hareketli bir kuş olan Sevda papağanı kafes dışında uçarken çok dikkat etmeniz gerekir. Kalın, güçlü, sert bir gagaları olduğu için evin içinde tahribat yaratabilir. Kafesin kilidini de gagaları sayesinde açabilirler bunu engellemek için de ekstra bir klips ya da ekstra bir kilitle kafesi daha korunaklı bir hale getirebilirsiniz. Siz evde yokken kafesten çıkarsa etrafı kemirebilir, gagalar ve her yeri karıştırabilir. Sahibi evde iken sahibinin omzunda, üzerinde gezmeyi sever. Saçınızı iyi korumalısınız. Sevda papağanı insanların saçları ile oynamayı çok sever. Gömleğinizin yakası, kravatınız ya da taktığınız bir küpeniz dikkatini fazlasıyla çekebilir. Beslenmesi çok zor olmayan bir papağan türüdür. Çekirdeklerin küçük boyutlu olanları, küçük tohumlar ve darı çeşitleri ile beslenebilir. Muhabbet kuşları için hazır satılan yemlerden de kullanabilirsiniz. Muhabbet kuşu yemini tek başına kullanmamanız daha iyi olacaktır. Muhabbet kuşu yeminin üzerine küçük tohum, yulaf ve küçük çekirdekler ekleyerek verebilirsiniz, arada meyve tohumları vermeyi ihmal etmeyiniz yoksa sindirim sistemleri alışık olmadığı için sıkıntı olabilir. Sevda papağanınızın sağlığı için bu durumu atlamamanız önemlidir.