Sağlıklı Muhabbet Kuşu Nasıl Olur

muhabbetkusu

Yönetici
Site Yöneticisi
Katılım
16 Ocak 2013
Mesajlar
3,078
Tepkime puanı
52
Sağlıklı bir muhabbet kuşunu sağlıksızından ayırmak pek zor değildir. Sağlıklı bir muhabbet kuşu hareketli ve oyuncudur. Kafesinde yalnız değilse, eşine karşı çok ilgilidir. Tüneğinde veya bir köşede küskün, isteksiz, hareketsiz durmaz. İner, çıkar; oynaşır; türlü canbazlıklar yapar. Tüneğinde duruşu diktir. Tüyleri temiz, sık, eksiksiz ve düzenlidir. Bakışları canlı, gözleri parlak, çevreyle ilgisi tamdır. Sindirim ve boşaltım sistemi düzenlidir. Kafesin dibinde görülen dışkılarını, onların sağlıklarını bu açıdan belirleyen önemli ipuçları olarak kabul etmek gerekir. Çok katı, sert pislikler kadar sulu olanlar da hastalık ve sağlıksızlık belirtisidir. Yeşil renkte ve sulu dışkıların ishalin belirtisi olduğu hatırlanmalı, sürekli ishal ve kabızlıkların bağırsak iltihaplanmalarına yol açtığı gözönüne alınmalıdır. Böyle kuşları almaktan kaçınmak gerekir. Eğer seçiminizi çok sayıda kuşun bulunduğu bir salmadan yapma durumunda iseniz, kuşun makat çevresine bulaşabilecek kirler de bu konuda size yol gösterici olabilir.

Tüyleri kabarık, aksıran, burnu tıkalı ve akıntılı, gözleri çapaklı kuşlar, soğuk algınlığına ve nezleye tutulmuşlardır. Üşütmenin aşırı olması halinde üzücü durumlar ortaya çıkabileceği gibi, böyle bir kuşun, eğer varsa, diğer kuşlarınızın yanına konulması halinde bir bulaşmaya neden olabileceği unutulmamalıdır.

Tüylerde görülebilecek bir eksiklik de büyük önem taşır. Frenc mouth adı verilen ve doğuştan gelen tüy eksikliği kalıcı bir özelliktir. Zamanla kaybolmaz. Değişik derecelenmelerle karşımıza çıktığı görülen bu hastalık, kuşlara çirkin, zavallı bir görünüm kazandırdığı gibi, onları sakat da bırakabilir.

Bir kısmında, yalnızca kuyrukta ve kanatlarda az oranda bir tüy eksikliği ile görülür. Biraz daha ileri durumlarda kuyruğun yarısına yakın bir bölümü ve kanatların bir kısmı tüysüz kalır. Aşırı durumlarda ise, kuyruk ve kanatların bir kısmı tüysüz kalır. Aşırı durumlarda ise, kuyruk ve kanatların aşağı bölümü tümüyle yoktur. Böyle kuşlar uçamaz ve yerde dolaşıp dururlar. Olumsuz genetik karşılaşmaların neden olduğu kabul edilen bu hastalığın döllerde devamını engellemek için, böyle türler üretimde kesinlikle kullanılmamalı ve hatta insana acıma duygusundan başka bir şey vermeyen bu örnekler hiç mi hiç alınmamalıdır.

Alınacak olan muhabbet kuşlarının gagası, gagasının üst kısmındaki etli bölüm, ayaklar ve parmaklar dikkatle incelenmeli, gözden geçirilmelidir. Yüz pullanması ve ayak pullanması adlarıyla anılan, aynı parazitin oluşturduğu bir hastalık, yüzde ve ayaklarda pul pul kabarmalar biçimde kendini gösterir. Tedavisi fazla zor olmamakla birlikte çok bulaşıcı olan bu hastalığın görüldüğü salma veya kafesten hiç kuş alınmamalıdır.
 
Geri
Üst