umitFB
Onursal Üye
- Katılım
- 13 Ocak 2019
- Mesajlar
- 2,195
- Tepkime puanı
- 1,109
Çimlendirilmiş buğdayın faydalarını saymadan önce, kullanıcağınız buğdayın yerli buğday olduğundan emin olun. Özellikle genleri ile oynanmamış buğday bulmanın çok zor olduğu günümüzde; sarı buğday, karakılçık, siyez buğdayı gibi dünyanın en eski buğday çeşitlerine sahip ülkemiz daha şanslı diyebiliriz. Atalık buğdaylardan elde edilen çimlendirilmiş buğday, çok daha fazla faydalı bileşik içermektedir ve çok daha sağlıklıdır.
Buğday çimlendiği zaman kat kat daha fazla vitamin, mineral ve protein içerir. Çimlendirilmiş buğdayda protein, lif, mineral, vitamin, klorofil değerleri daha yüksek iken sağlık için zararlı olan karbonhidrat miktarı ise daha düşüktür.
Çimlendirilmiş buğdayda bol miktarda klorofil, A, C, E, K ve B vitaminleri, demir, kalsiyum, magnezyum, selenyum ve amino asitler bulunmaktadır.
Çimlendirilmiş buğdayın besin değerleri;
Vitaminler
A vitamini, C vitamini, E vitamini, K vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B5 vitamini, B6 vitamini, B12 vtamini, D vitamini içerir.
Mineraller
Kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko, bakır, manganez, selenyum ayrıca florür ve sodyum içerir.
Çimlendirilmiş buğdayın faydaları;
➥ Çimlendirilmiş buğday, bağışıklık sistemini güçlendirir. İçeriğinde çok güçlü antioksidanlar bulunur.
➥ Karaciğer ve böbrekler üzerinde arındırıcı etkisi vardır, bol lifli yapısı sayesinde bağırsakları temizler ve korur.
➥ Kanda oksijen miktarının artmasını sağlar ve bu sayede dolaşımın düzenlenmesine katkıda bulunur.
➥ Çimlendirilmiş buğdayda bulunan enzimler sindirim sistemi için oldukça faydalıdır, bol lifli yapısı sayesinde sindirim sistemini rahatlatmakta ve bağırsakları korumaktadır. İçeriğinde yüksek miktarda bulunan klorofil, bağırsaklarda biriken toksinlerden arınmaya yardımcı olur ve faydalı bakterilerin artmasını destekler.
➥ Bağışıklık sistemini düzenler, soğuk algınlığına karşı vücudu korur.
➥ Vücut enerjisini arttırır ve cinsel fonksiyonu geliştirir.
➥ Görme duyusunu keskinleştirir, hareket kordinasyonunu ve tüyleri güçlendirir.
➥ Antioksidan görevi yapar ve mikroplara karşı vücudu güçlendirir.
➥ Kanseri önlemek için iyi bir koruyucudur.
➥ Çimlenmiş tohumların, hububat ve baklagillerin sindirimi çok kolaydır, diğer ürünlerden daha çok vitamin, mineral ve protein içermektedir.
➥ İçeriğindeki klorofil sayesinde, gıdalardan alınacak besin değerlerinin ve faydaların kat be kat fazlasının alınmasını sağlar.
➥ Kanın pH dengesini düzenleyerek kanın alkali olmasını sağlar. Kanda taşınan oksijen miktarının artmasına yardımcı olur.
➥ Ve en önemli etkisi, bağışıklık sistemini güçlendirir.
Buğday çimlendirme nasıl yapılır?
1 - Buğdaylar bir kaba alınır ve bulanık suyu gidene kadar güzelce yıkanır.
2 - Yıkanan buğdayların üzerini geçene kadar su ilave edilir ve bir kaç damla sirke eklenip 1 gün suyun içinde bekletilir.
3 - Suyun içinde bekleyen buğdaylar süzülüp, tekrar güzelce yıkanır.
4 - Yıkanan buğdaylar geniş bir kaba alınır, üstüne kağıt havlu serilir ve kağıt havluyada elle su serpiştirip ıslatılır. Bu şekilde 2 gün bekletilir.
5 - Bekletirken ara ara buğdaylar tekrar nemlendirilir (kurumasına izin verilmez), yani buğdaylar sudan geçirilir tekrar üzeri örtülür ve tekrar su serpiştirilir. Bu işlem buğdaylar filizlenene kadar tekrarlanır.
6 - İki gün bekleyen buğdaylar patlamaya başlar ve filizlenir. Çimlendirme işlemi tamam. Ancak muhabbet kuşunuza vermeden önce (dikkat burası önemli), çimlenmiş buğdaylar tekrar yıkanır ve yarım saat sirkeli suda bekletilir. Tekrar sudan geçirip kuşlarınıza servis edebilirsiniz.
İsterseniz bu şekilde filizlenmiş buğdayları yemliklere koyup verebilirsiniz. Yada filizlenmiş buğdayları topraklı bir saksıya ekip yeşillendirebilirsiniz. Yeşillenmiş çimleri ister direk kafese asın, istersenizde mamasına katıp verin. Her iki türlüde çok faydalıdır ve her iki türlüde muhabbet kuşları çok sever
Aşağıdaki videolarıda izleyebilirsiniz;