- Katılım
- 12 Haz 2016
- Mesajlar
- 1,405
- Tepkime puanı
- 724
Muhabbet kuşları insanların evlerinde en çok besledikleri evcil hayvanlar arasında yer almaktadır. Hem cana yakın hem de kelime öğretilebilen sevimli dostlarımız muhabbet kuşları, zaman zaman insanlar gibi hastalanabilmektedir. Muhabbet kuşlarının hastalanması, sahiplerini korkutmakta ve endişeye sevk edebilmektedir. Kuşun hastalığının sebepleri ve belirtileri bilinmediği takdirde, tedavi süreci zorlaşmaktadır. Özellikle kuşun iç organlarında oluşan hastalıklar, insanlarda olduğu gibi daha çok ciddiye alınmalıdır. Muhabbet kuşlarında böbrek hastalığı, en çok görülen iç hastalıklarından biridir. Bu hastalığın da diğerleri gibi kendi içinde sebepleri ve tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
- MUHABBET KUŞLARINDA BÖBREK HASTALIĞI SEBEPLERİ
- a) Enfeksiyonlar: Muhabbet kuşlarında böbrek hastalığının en yaygın sebeplerinden biri enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyorlar; viral, bakteriyel ve fungal olmak üzere üç çeşittir. Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar; virüs ya da bakterinin vücutta kan, idrar yoluyla bağırsaklara yayılmasıyla ortaya çıkmaktadır. Fungal enfeksiyonlar ise, nadiren görülmekle birlikte Aspergillus Mantarı sebebiyle oluşmaktadır.
- b) Kanser: Böbrek tümörleri ve kanser, bir muhabbet kuşu böbrek sorunu olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu hastalıklar Tıp dilinde Neoplazi şeklinde anılmaktadır. Böbreklerde oluşan tümerler özellikle bacaklara baskı yaparak; kuşta halsizlik, bacakların üstünde duramama gibi belirtiler göstermektedir.
- d) A Vitamini Eksikliği: Genellikle beslenme konusundaki dengesizlik, muhabbet kuşlarında A vitamini eksikliğine sebep olmaktadır. A vitamini eksikliğine; özellikle tahılla beslenen, beslenme düzeninde meyve ve sebzesi ihmal edilen muhabbet kuşlarında rastlanmaktadır.
- e) Böbreklerde Tıkanıklık: Böbreklerde yaşanan tıkanmalar, muhabbet kuşu böbrek rahatsızlığı olarak karşımıza çıkabilir. Muhabbet kuşlarında idrar taşlarından ve büyük yumurtanın idrar yollarında tıkanmasından dolayı böbrek kanı yeterince süzemez. Bu durum, ürik asitin eklemler ve böbrek kanallarında birikmesine sebep olabilir. Kuşta depresyon, halsizlik, iştahta azalma, su tüketiminde artış, kilo kaybı ve tüylerin kabarması gibi belirtiler görüldüğü takdirde, böbrek tıkanıklığından şüphelenilmelidir. Özellikle karın şişmesi, yumurta sıkışmasının bir belirtisidir.
- MUHABBET KUŞLARINDA BÖBREK HASTALIĞI TEDAVİSİ