Muhabbet Kuşumun Kuyruk Tüyleri Koptu

paşathesecond

Yeni Üye
Merhaba herkese,

Öncelikle biraz bilgi vermek istiyorum. Muhabbet kuşumuz (yaklaşık 4 yaşında) çok enerjik, kıvrak ve de biraz korkusuz bir kuş o yüzden en dar yerlerden bile atlayıp, geçmeye çalışıyor. Yerde gezip bizi takip etmeyi ve insanların ayağı ile oynamayı seviyor. Bu kötü huyu yüzünden evde yürürken bile diken üstünde oluyoruz ancak korktuğum başıma geldi ve aile bireylerinden birisi dikkatsizliği sonucu yürürken kuşun kuyruk tüylerine basmış ve kuyruğundaki en uzun iki koyu renk tüy ve orta uzunluktaki bir tüyü kopmuş. Olay anında ben yoktum o yüzden tam bilmiyorum ancak kuş ciyaklamış ve ben geldikten sonra bir süre arkasını sallayarak kuyruğunu açmaya çalışmaya devam etti.

Kuşun arkasına ve tüylerin kendisine baktığımda herhangi bir kanama göremedim ancak siz bilgili forum üyelerinin de görmesi gerektiğini düşünüyorum. Tüylerin fotoğrafını ekte bulabilirsiniz. Kuş tüylerin fotoğraflarını çekene kadar tüylerin kök kısmını ağzında gevelemiş biraz. Kuşun kendisinin de fotoğrafını çekmek zor olduğu için çok düzgün bir fotoğraf çekemedim. Ne yapmam gerekir, veterinere gitmem gerekir mi bilemediğim için sizlerin yardımına muhtacım. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Edit: Ekleme yapıldı

Dış parazit damlası yapıldı mı hiç?

Hayır. Yapılmasını gerektiren bir durum var mı? Veterinere gidilmesi gerekir mi?

Dış parazit damlası yapılsın. Zaten tedbir amaçlı senede 1 kez ense damlası yapılması iyi olur. Herhangi bir veteriner kliniğinden sonu mec-mac ile biten ivermektin içerikli kuşlar için ense damlası çektirin enjektöre,1 ml bile alsanız çok uzun süre yeterli olur. 1 ml 20 damla yapar. İsterseniz 0,5 ml de alabilirsiniz 10 damla yapar.
Veya Tollisan u200 ense damlası bulursanız ondan alabilirsiniz kanatlılar için üretilmiş parazit damlasıdır.
Kuşun ense tüyünü aralayıp derisine gelecek şekilde 1 damla damlatın,sonra 15 gün sonra tekrar 1 damla. Toplam 2 uygulama yani.
Diğer senelerde ise 1 kez 1 damla damlatın. Parazit damlası uygulandıktan 2-3 hafta kuş banyo yapmamalı damlanın etkisi için.
Veterinerde de yaptırabilirsiniz ama bazı kliniklerdeki Dış parazit uygulaması ücreti gayet yüksek.
Damla yapıldıktan sonra birkaç gün deli gibi kaşınabilir silkelenebilir ama normaldir sonra birkaç güne bu davranış sona erer zaten..

Bu arada vitamin takviyesi veriyor musunuz B vitamini mesela?

Dış parazit olabilir bir ihtimal. Zaten tedbir amaçlı senede 1 kez ense damlası yapılması iyi olur. Herhangi bir veteriner kliniğinden sonu mec-mac ile biten ivermektin içerikli kuşlar için ense damlası çektirin enjektöre,1 ml bile alsanız çok uzun süre yeterli olur. 1 ml 20 damla yapar. İsterseniz 0,5 ml de alabilirsiniz 10 damla yapar.
Veya Tollisan u200 ense damlası bulursanız ondan alabilirsiniz kanatlılar için üretilmiş parazit damlasıdır.
Kuşun ense tüyünü aralayıp derisine gelecek şekilde 1 damla damlatın,sonra 15 gün sonra tekrar 1 damla. Diğer senelerde ise 1 kez 1 damla damlatın. Parazit damlası uygulandıktan 2-3 hafta kuş banyo yapmamalı damlanın etkisi için.
Veterinerde de yaptırabilirsiniz ama bazı kliniklerdeki Dış parazit uygulaması ücreti gayet yüksek.
Damla yapıldıktan sonra birkaç gün deli gibi kaşınabilir silkelenebilir ama normaldir sonra birkaç güne bu davranış sona erer zaten..

Bu arada vitamin takviyesi veriyor musunuz B vitamini mesela?
Tamamdır parazit damlası için araştıracağım. Parazit belirtisi için nelere bakmam gerekir? Fotoğraflarını çekip buraya göndersem mahsuru olur mu?

Evet, Röhnfried Gervit W, Bt Amin Forte B ve Entrobac probiyotik veriyoruz.

Tamamdır parazit damlası için araştıracağım.

Evet, Röhnfried Gervit W, Bt Amin Forte B ve Entrobac probiyotik veriyoruz.

Kuyruk tüyleri zamanla yeniden çıkar. Haftada 1 kez B vitamini takviyesi verin kanatlara iyi gelir. Ayrıca ense damlası da yapılsın,kuşlara zaten ense damlası tedbir amaçlı da önerilen bir şeydir.
Kuyruk tüylerinin köklerinde kan görmedim,kuşun Kuyruk kısmında da kan yoksa korkmanıza gerek yok ama kuş sürekli orayla oynayıp kanatırsa o zaman boyunluk takarsınız kuşa ve kanattığı kısma da rif ampul sürebilirsiniz.
Kuşun kuyruğunun koptuğu bölgede kanama yok ama tahriş olma kızarıklık var ise veya kabuk falan,oraya kantaron yağı sürebilirsiniz arada birkaç damla. İyi gelir.

Kuyruk tüyleri zamanla yeniden çıkar. Haftada 1 kez B vitamini takviyesi verin kanatlara iyi gelir. Ayrıca ense damlası da yapılsın,kuşlara zaten ense damlası tedbir amaçlı da önerilen bir şeydir.
Kuyruk tüylerinin köklerinde kan görmedim,kuşun Kuyruk kısmında da kan yoksa korkmanıza gerek yok ama kuş sürekli orayla oynayıp kanatırsa o zaman boyunluk takarsınız kuşa ve kanattığı kısma da rif ampul sürebilirsiniz.
Kuşun kuyruğunun koptuğu bölgede kanama yok ama tahriş olma kızarıklık var ise veya kabuk falan,oraya kantaron yağı sürebilirsiniz arada birkaç damla. İyi gelir.
Çok teşekkür ederim. Siz cevap vermeden önce kendi cevabımı düzenlemişim. O cevaba eklediğim ek soruları buradan sorayım. Parazit belirtisi için nelere bakmam gerekir? Fotoğraflarını çekip buraya göndersem mahsuru olur mu?

Çok teşekkür ederim. Siz cevap vermeden önce kendi cevabımı düzenlemişim. O cevaba eklediğim ek soruları buradan sorayım. Parazit belirtisi için nelere bakmam gerekir? Fotoğraflarını çekip buraya göndersem mahsuru olur mu?

Dış parazitte kuş sık sık tüyleri ile oynar yere parazit düşebilir veya kuşun tüyünde hareket ettiği de görülebilir veya kanatlarda anormal görünüş ortaya çıkabilir. Kuşunuzda kesin parazit var demiyorum zaten ben. Diyorum ki ense damlası ve B vitamini kullanın tüy bakımı için yeterli.
Kuşunuzun 3 tane kuyruk tüyü dökülmüş kanama yok diyorsunuz. Cılız zayıf bir tüy kökü olabilir ve bundan dolayı kanama olmaksızın tüyü kopmuş olabilir.
Örneğin dış parazitler kuşların kanatlarına yerleşir ve tüyleri yiyip tüyün zayıflamasına neden olabilir. Yetersiz vitamin eksikliği de tüylerde kolayca dökülmeye neden olabilir.
Siz 2 uygulamayı da yapın sonra sağlıklı tüyleri çıkar yeniden zaten.

Son düzenleme:
Dış parazitte kuş sık sık tüyleri ile oynar yere parazit düşebilir veya kuşun tüyünde hareket ettiği de görülebilir veya kanatlarda anormal görünüş ortaya çıkabilir. Kuşunuzda kesin parazit var demiyorum zaten ben yanlış anlamış olabilirsiniz beni. Diyorum ki ense damlası ve B vitamini kullanın tüy bakımı için yeterli.
Kuşunuzun 3 tane kuyruk tüyü dökülmüş kanama yok diyorsunuz. Cılız zayıf bir tüy kökü olabilir ve bundan dolayı kanama olmaksızın tüyü kopmuş olabilir.
Örneğin dış parazitler kuşların kanatlarına yerleşir ve tüyleri yiyip tüyün zayıflamasına neden olabilir. Yetersiz vitamin eksikliği de tüylerde kolayca dökülmeye neden olabilir.
Siz 2 uygulamayı da yapın sonra sağlıklı tüyleri çıkar yeniden zaten.
Kusura bakmayın hocam kafamda herhangi bir şüpheye yer bırakmamak için sizi biraz soru yağmuruna tutmuş oldum. Yardımlarınız için çok çok teşekkür ederim.

Kusura bakmayın hocam kafamda herhangi bir şüpheye yer bırakmamak için sizi biraz soru yağmuruna tutmuş oldum. Yardımlarınız için çok çok teşekkür ederim.

Yok ne kusuru 🙂 sorabilirsiniz tabiiki.
Kuşun tüyü kopmuş bir kere ama zaten yeniden uzar büyük bir olay yok,uzaması uzun sürebilir sadece.Fakat dediğim gibi kuşların tüy köklerinin daha güçlü ve tüylerinin sağlıklı olması için yapılması gereken bazı şeyler var,belli bir düzende olarak vitamin takviyesi ve senede 1 kez ense damlası ve arada banyo yapması. 👍🏻

Yok ne kusuru 🙂 sorabilirsiniz tabiiki.
Kuşun tüyü kopmuş bir kere ama zaten yeniden uzar büyük bir olay yok,uzaması uzun sürebilir sadece.Fakat dediğim gibi kuşların tüy köklerinin daha güçlü ve tüylerinin sağlıklı olması için yapılması gereken bazı şeyler var,belli bir düzende olarak vitamin takviyesi ve senede 1 kez ense damlası ve arada banyo yapması. 👍🏻
Hocam merhaba, kusura bakmayın yine rahatsız ediyorum ancak bugün kuşumun kanatlarına dikkatli baktığımda uzun kanat tüylerinde hafif bir dağınıklık gördüm. Size danışmazsam içim rahat etmeyecekti o yüzden eklediğim fotoğraflara bakabilir misiniz?

Parazit damlası konusunda da bir egzotik hayvan veterineri buldum onunla iletişime geçip damlayı temin edeceğim.
kdtglb5.jpg

f3yexlm.jpg

Hocam merhaba, kusura bakmayın yine rahatsız ediyorum ancak bugün kuşumun kanatlarına dikkatli baktığımda uzun kanat tüylerinde hafif bir dağınıklık gördüm. Size danışmazsam içim rahat etmeyecekti o yüzden eklediğim fotoğraflara bakabilir misiniz?

Parazit damlası konusunda da bir egzotik hayvan veterineri buldum onunla iletişime geçip damlayı temin edeceğim.
kdtglb5.jpg

f3yexlm.jpg

Ciddi bir sorun görmedim 👍🏻

Geri