Öncelikle o kuşun bülbülle veya hindistanla bir alakası yok
. Asıl ve gerçek ismi zebra ispinozudur.
Dediğiniz gibi cik cik diye, benim de oldukça hoşuma giden bir ötüşe sahip enerjik bir ispinoz türü. Lakin boyutuna aldanıp taşıma kafesi gibi küçük kafeslerde bakmanız yanlış olacaktır. Zira bu tür oldukça enerjik ve haraketli olur, bu yüzden gün boyunca enerjisini atabilecek boyutta kafeslere ihtiyaç duyarlar. Bir zebra ispinozu için ideal kafes muhabbet kuşu kafesidir (35×45 cm olanlardan).
İkinci olarak şunu söylemek istiyorum; zebra ispinozu tek yaşayacak bir tür değildir ve üreme iç güdüsü yüksektir. Bu yüzden çift şeklinde bakılması gerekir. Üreme iç güdüsü yüksek olduğundan dolayı yavru almanız kaçınılmazdır
. Eğerki aldığınız yavruları bakabilecek veya verebilecek bir yeriniz yoksa hiç almayın derim.
Sizin bu sorunuza gelirsek; 1 hafta kadar alışma sürecinden sonra aynı ortama salabilirsiniz. Dişi kuşunuzu gözlemleyin, eğer agrasif bir tavır sergilerse birbirlerinden ayrı tutun. Eğerki sergilemezse (ki genelde güzel anlaşırlar) hiç bir sorun olmaz.
Ama bu minik kuşun insana kolay kolay alışmayan ürekek bir yapısı var
. Bende bir ara besliyordum, uzun uğraşlar neticesinde dokunmadan kafese girmesini sağlamıştım. Sizi de bir süre uğraştırabilir bu konuda ama zamanla alışacaktır.
Sormamışsınız ama ben yine de kısaca zebra ispinozunun bakımını anlatmak istiyorum. Karışık bir ispinoz yemi kullanmanız yem açısından yeterli olacaktır. Muhabbet kadar fazla tüketmese de meyve, sebze ve buğday filizine ihtiyacı vardır. Bu yüzden haftada 2-3 kere az miktarda meyve, sebze ile filiz vermeye özen gösterin. Ayrıca böceklerle aranız kötü değilse ub kurdu alıp haftada 3-5 tane verirseniz seve seve yerler. Protein ihtiyacı için oldukça güzel bir besin. Ama alamazsanız haftada bir kere yumurta haşlayıp, bir kere de küçük bir lokma tavuk haşlayıp verebilirsiniz.
Ara sıra sade su ile banyo vermeyi de ihmal etmeyin
.