- Katılım
- 12 Haz 2016
- Mesajlar
- 1,409
- Tepkime puanı
- 731
Muhabbet Kuşu Bakımı
Muhabbet kuşları doğanın armağanı estetik olarak da dikkati çeken harika tuş türleridir. Genelde evlerde beslemek için tercih edilen kuş türlerinin başında gelir. Kendilerine has özellikleri ile görenleri hayran bırakırlar. Eşiyle birlikte ya da tek başlarına bir kafeste durabilirler. Eğer kafesinde tekse sizinle iletişim kurmak isteyecektir. Bu durum muhabbet kuşu konuşturulması için son derece elverişlidir. Fakat siz onunla ilgilenmek yerine yalnız bırakırsanız size küstüğünü fark edeceksiniz.
Adı gibi insanlarla iletişim kurmayı severler. Eğitildiklerinde birkaç kelime öğrendiklerini görebilirsiniz ve onlara eşlik edebilirsiniz.
Görsel olarak etkileyici olan muhabbet kuşları rengârenktir ve başlarının üstü çizgili bir yapıya sahiptir. Gözleri başın iki tarafında bulunur ve çok geniş alanları tarayabilir. Kayıt kapasiteleri bir insanın neredeyse 10 katıdır.
İşte bu özel yetenekleri ve donanımları bulunan sevimli, dost canlısı kuşların bakımı konusunda bilgi sahibi olduktan sonra siz de bir muhabbet kuşu edinebilirsiniz.
Muhabbet Kuşları İçin Kafes Seçimi
Kuşlara ilginiz varsa aklınıza gelebilecek ilk kuş türü muhabbet kuşlarıdır. Bu sevimli canlıların rahatı için kafes seçimine itina göstermeniz gerekir. Her ne kadar evcil kuşlar olsa da kafesin kullanışlı olmasına dikkat etmelisiniz. Arada dışarı çıkıp sizinle aynı ortamı paylaşsa bile sonuçta onun evi kafesidir ve kafesinde rahat etmesini sağlamalısınız. Bu konuda dikkat edeceğiniz ilk nokta kafesin genişliğidir. Kafes ne kadar geniş olursa kuşunuz o kadar mutlu olacaktır. Dikkat edeceğiniz diğer detay da kafesin hangi malzemeden yapıldığıdır. Son derece kaliteli ve sağlıklı bir malzeme seçmelisiniz.
Muhabbet kuşu beslenmesi konusunda küçük ayrıntılar işinize yarayacaktır.
Yemlik ve Suluk: Kuşunuzu besleyeceğiniz bir adet yemlik ve bir adet suluğa ihtiyacınız olacak. Bu konuda yine kafes seçiminde olduğu gibi malzemenin kalitesi önemlidir. Bu kısımların metalden olması doğru bir seçim yaptığınızı gösterir. Ayrıca dışarıdan eklenecek tarzda seçerseniz su koyarken kuşunuzu rahatsız etmeden işinizi kısa sürede bitirebilirsiniz.
Kuş Kumu Kullanımı: Kuşlarınız için kuş kumu satın alarak onların besinleri kolayca sindirmesine yardımcı olabilirsiniz. Ama miktarı da son derece önemli olduğundan bu konuyu bir veterinere danışarak doğru miktarı öğrenebilirsiniz. Ayrıca bu kum zeminde durmamalıdır.
Mama Kabı Bulundurmak: Kafes içinde mümkün olduğunca geniş bir mama kabı bulundurabilirsiniz.
Kafes İçinde Bulunması Gerekenler
Muhabbet kuşlarının kafeslerinde yukarıdaki ihtiyaçların dışında onların hoşça vakit geçirmesi için bazı ekipmanlar bulundurulmalıdır. Tünek, banyoluk ve oyuncak daha konforlu yaşamaları için önemlidir.
Gaga Taşı: Kuşunuz için gaga taşını almayı ihmal etmemelisiniz. Çünkü bu taşla gagasını törpüleyebilecektir ve önemli bir ihtiyaçtır. Bu konuda size tavsiyemiz organik ürünleri seçmenizdir. Genelde tavsiye edilen gaga taşı mürekkep balığının kemiğinden üretilen organik taşlardır.
Kafes Altlığı ve Temizlik
Kafes altlığı takıp çıkarmada size kolaylık sağlayacak şekilde seçilmedir. Mümkünse talaş yerine beyaz kâğıt kullanmanızı öneririz. Hem sağlık açısından hem de dışkılamanın takibi açısından beyaz kâğıt en doğru seçim olacaktır.
Tırnak ve Gaganın Bakımı
Muhabbet kuşu bakımı tırnak kesimi konusunda düzenli bakım yapmaya dikkat edilmelidir. Uzaması etrafa takılmasına sebep olabilir. Gagası çok çabuk uzamasa da şekil değişikliği görüldüğünde veterinerden yardım alınmalıdır.
Bütün bunlara ek olarak düzenli veteriner kontrolleri yapılmalıdır.