Merhaba foruma hoşgeldiniz
Kuş bakımı bilgi gerektiren bir konu, forumda bununla ilgili birçok bilgi var ama ben yine de özet olarak yazayım siz yine de araştırabilirsiniz.
Muhabbet kuşum konuşsun derseniz erkekler konuşmaya daha yatkındır ve birçoğu öğrenir ve konuşur,dişilere nazaran daha sakin eğitime açık olurlar. Dişi kuşlar genelde konuşmaz ve fevri davranışlar gösterebilir.
Yavru almanız eğitim için daha iyi olur. En az 1 veya 1,5 aylık alabilirsiniz fakat yem kırıp kıramadığını öğrenin yani kuş kendisi yemini yiyebilir hale gelmesi lazım artık. Kuşu almadan evvel poposunu kontrol edin dışkı yapışıyor mu, dışkılarına bakın kokusuz olmalı/koyu yeşil tonlarında olmalı/idrar lekesiz olmalı/dışkı kıvamlı olmalı.
Fakat şunu da söyleyeyim yanlış anlaşılma olmasın,elbette hasta bir kuşu görüp sahiplenebiliriz onu tedavi ettirebiliriz. Ben hasta kuşları almayalım çaresiz kendi başlarına bırakalım demiyorum. Alıp almamak size kalmış artık.
Kafesiniz geniş olsun dikdörtgen almanızı öneririm çift hane kafesler var ondan alın, ızgarası bulunsun tabanda ve çekmeceli alırsanız daha rahat temizlik yaparsınız. Kafesiniz galvaniz kaplama veyahut pirinç olsun ve boyasız kafes alın.
Tünekler ahşap olsun. Kıymıklı tünek almayın. Bambu bulursanız daha iyi olur. Plastik kullanmayın. Yem kabı olarak çelik yem kabı tavsiye ederim. Suluk olarak ise koyu renkli alın,koyu mavi olabilir. Kuşun suyu içtiği yerden bahsetmiyorum,dik olan suyun çoğunluğunun bulunduğu bölmenin koyu renkli olmasından bahsediyorum. Kuşun suyuna takviye koyuyoruz koyu renkli suluk kullanır isek takviyelerin ışıkla teması azalır ve geç bozulur etkisini geç kaybeder böylece,bu da iyi bir şey..
Yem olarak Versele Laga veya Garden Mix pembe şerit alabilirsiniz.
Daldarı kapalı pakette olsun veyahut güvenilir olan satıcılardan alabilirsiniz.
Haftada 1 kez daldarı verebilirsiniz.
Kafeste grit kuş kumu mutlaka olsun,kuş kumu sindirime fayda sağlar adeta kuşun dişleri gibidir. Versele Laga veya Garden Mix markasının ürününü alabilirsiniz.
Gaga taşı olarak alçıdan imal edilmiş olanları veya boyalı olanları almayın.
Powermax gaga taşını öneririm, donanımlı bir üründür.
Mineral blok taşı,enerji taşı vs almayın. Boyalı taşlar almayın. Mineral blok taşı eğer sterilize edilmiş ve preslenerek yapılmış ise o zaman satın alabilirsiniz.
Kalamar kemiği kafeste olsun.
Kafes temizliği haftada 2-3 kez yapın. Kafes tabanında fazla dışkı olmasın. Bakteriler hızlı ürer sıcakta.
Özellikle yaz mevsiminde daha sık temizlik yapın.
Temizlik için profesyonel ürün olan Virkon S tavsiye ediyorum.
İçme suyu olarak steril su kullanın. Size linkler atacağım onları okursunuz.
Takviye olarak Röhnfried marka tavsiye ediyoruz Alman malıdır, profesyonel ürünleri vardır. Röhnfried Gervit-w multivitamin, Röhnfried BT Amin Forte ve Röhnfried Entrobac probiyotik önerimizdir.
20-25 ml Gervit ve Bt Amin Forte,15-20 ml Entrobac probiyotik almanız uzun süre yeterli olur.
Ürünleri temin ederseniz nasıl kullanılacağını size yazarım detaylı. Ürünlerin sahtesi de piyasadaymış o yüzden orijinal ürün satan yerlerden almanız gerekir. Petsoplarda bu markayı bulmanız zor. İnternette satılıyor, bölünmüş olarak temin edebilirsiniz.
Dediğim birçok ürünü Grpet veya Karadenizpetten temin edebilirsiniz isterseniz, whatsap hattından irtibata geçebilirsiniz.
Kuşa eğitim için eve geldiği zaman direkt çıkarmayın,önce kafes içi eğitim verin,sakince nazikçe davranın,parmağınızı kafesin içine sokun ve kuşa yavaşça yaklaşıp sevmeye çalışın kafasına dokunun, parmağınıza almaya çalışın,kafes içinde bunu birçok kez yapın 3 gün kadar kafes içi eğitim verin kafesten çıkartmayın. Elinizi iyice yıkayıp kurulayın sonra elinize yem dökün kuş elinizden yesin güven kazansin. Kafesteyken ortamı tanısın. Ortama ve size alışınca çıkartırsınız dikkatlice. Ama acele etmeyin uçurmak için. Kimi kuşlar bir yere çarpıyor. Odada sivri şeyler olmasın,kapı pencere kapalı olsun. Çarpacak iken engel olmaya çalışın..
Eve gelince 5-6 gün kafeste kalsın
kafesten çıkartıp kafesin üzerine koyun parmağınıza alın orda eğitim verin. Gürültü yapmayın, bağırarak konuşmayın.
Evin sıcaklığı 20-24 derece olsun ılık. Çok soğuk çok sıcak olmasın.
Kuşun odasında cam açılmasın cereyandan uzak tutulsun. Kuşun odası günde 2 kez 5 dakika havalandırırsın. Bunu yaparken kuşu başka sıcak ortama alın. Odayı havalandırdiktan sonra oda ısınınca kuşu geri yerine getirirsiniz.
Haftada 1 kez Röhnfried takviyelerini düzenli olarak verin Entrobac ve Gervit düzenli verilmesini öneriyoruz,ilaç değil takviyedir,direnç kazandırır. Probiyotik sindirim sistemine fayda sağlar ve patojenleri baskılar.
Şekerli şeyleri sık vermeyin,şeker kursak mantarına davetiye çıkartır. 10-15 günde 1 kez çok az miktarda meyve verebilirsiniz. Haftada 1 kez sebze verebilirsiniz.
Her meyve sebze verilmez..
Ekmek vermeyin,ballı kraker vermeyin.
Kuşun kafesine ayna takmayın.
Birkaç tane zilli oyuncak alabilirsiniz,zili severler. İlk başta korkabilir yabancı olduğundan ama sonra oyuncağa alışırlar.
Tedbir amaçlı 6 ayda 1 kez dış parazit damlası yapın. Herhangi bir veteriner kliniğinden sonu mec-mac ile biten ivermektin içerikli dış parazit damlası enjektöre çektirin 10-15 ml kadar. Arta kalanı buzdolabına koyarsınız.
İvomec,zimec alabilirsiniz.
Kuşun ense tüyünü aralayın ve 1 damla damlatın deriye gelecek şekilde ve ovalayın biraz,sonra tüylerini yerine getirin.
15 gün sonra tekrar dozunu yapın yani aynı şekilde 1 damla daha yapın. İlk kullanımda bu şekilde kullanın. Daha sonraki süreçte ise 5-6 ayda 1 defa 1 damla damlatacaksınız.
Dış parazit damlası yapıldıktan sonra 3 gün banyo yapmasın.