Muhabbet Kuşlarında Kaşıntı ve Bitler

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

muhabbetkusu

Yönetici
Site Yöneticisi
Katılım
16 Ocak 2013
Mesajlar
3,078
Tepkime puanı
52
MUHABBET KUŞUNDA KAŞINTI VE BİTLER

Belirtileri: Kuşun sürekli kaşınması, gagası ile tüylerini sıkıştırmaya çalışarak didiklemesi, tüylerini kabarık tutarak sürekli silkinmesi ve gövdesini bir yerlere sürtmeye çalışması.

Sebepleri: Kuşun gövdesinde, tüylerinin arasında gözle görülebilen koyu renkli çok küçük canlılar var ise bunlar kaşıntıya neden olan asalak hayvanlar yani bitlerdir. Kuşların en büyük zararlılarındandır. Kuşu elimize aldığımızda kanat altı ve ense tüylerini hafifçe üflersek bitleri rahatça görebiliriz. Bu bitler kuşun geldiği yerden, başka bir hayvandan yada yeni alınmış bir kafes aksesuarından gelebilir. Eğer yavru ve yuva varsa bu kısımlarda kontrol edilmelidir.Aşırı oranda üredikleri zamanlarda öldürücüdürler. Bitleri gündüz faaliyette görme olanağı yoktur. Bunlar geceleri ortaya çıkarlar. Eğer muhabbet besleyen kişi biraz ihmalkâr yaradılışlı ve dikkatsizse, hızlı bir üreme sonucunda muhabbet bir felâketle karşı karşıya kalacaktır. Çünkü bitler çok küçük olmaları nedeniyle pek kolay görülmezler, buna karşın büyük birer kan emicidirler. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında üreme sonucu çok çabuk çoğaldıklarından dikkatli olunmalıdır.
Kafeste bit olup olmadığını anlamak için kafes geceleri dinlenir. Kuşlar huzursuz ve kıpırtılı iseler bir bit hücumu karşısındalar demektir. Tehlikelidirler, özellikle yazın ortaya çıkan bu hayvanlar, akşamları kuşa rahat vermezler. Kuşun kanını emerek onun zayıf düşmesine ve hastalanmasına neden olurlar. Tünek başlıklarındaki delikler bitlerin saklanacakları yerlerin başında geldiklerinden, buraların incelenmesiyle de varlıkları anlaşılabilir. Bitkilerdeki bitler farklı olup, kuşlar için zararlı değildir. Bitin varlığını anlamak için kafesin köşelerine, saklı bulunan alt kısımlara, dar bölgelere ve tünek kamışlarının uç kısımlarına bakılmalıdır. Bitin kendisini görebileceğimiz gibi bıraktığı beyaz dışkılarını da noktalar halinde görebiliriz. Ayrıca yuva var ise elimizi yuvaya soktuğumuzda kıpırtılarını ve kaynaşmalarını hissedebiliriz. Daha da bilemiyorsak kafesin bir köşesine küçük bir pamuk parçası yada beyaz mendil koyarsak bir kaç gün sonra burada yuvalandıklarını görebiliriz.

Tedavi : Bu bitlerden kurtulmak için eczane veya petshop lardan temin edilecek bit spreyi kullanılmalıdır. Bu tedaviye 2 - 3 gün ara ile bir kaç kez tekrarlanmalıdır. Bit spreyi kuşun tüm vücuduna, özellikle kanat altına ve boyun bölgesine sıkılmalıdır. Kuşun yüz, gaga ve göz kısmına sıkılmamasına dikkat edilmelidir. Pire tozu da bu derdinizi çözümleyecektir. Ayrıca "Jakotin" adlı ilaç ve opigal 5 tozu,rin tozu, Ektogal, lizol, karbonil, kreolin, madeni esanslar, kafur türü maddelerde kullanılabilir. Bu tozlar tünek başlıklarındaki deliklere, kafesin kenar kıyı köşelerine serpilerek, kuşların kanat altlarına dökülerek çok olumlu sonuçlar alınabilir. Bitlerin kökü kazınabilir. Özellikle kuluçka devrelerinde yuvalıkların büyük bit yuvaları olacağını; bunların yavruların kanlarını emerek ölümlerine sebep olacağını hatırlatırım. Yuvaların ilaçlanmasında yavruların tozdan zarar görmemesi için dikkatli davranılmasını tavsiye ederiz. Daha iyisi, bit bulundurabileceği düşünülen eski yuvalığın alınarak yerine yenisinin konulmasıdır. Kafesin içinin temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi de önemlidir.Özellikle kafesin köşelerine, saklı bulunan alt kısımlara, dar bölgelere ve tünek kamışlarının uç kısımlarına yuvalanırlar. Bu nedenle, ya kafes ve aksesuarları sıcak su ile iyice yıkanmalı yada bahsedilen spreyden kafesin özellikle bu kısımlarına sıkılmalıdır.
 
ben opigal 5 i ayda 1 kez mutlaka yuvalıklarda kullanıyorum..Allah a şükür şuana kadar kuşlarımda hiç bit olmadı bu ilacı kullandıktan sonra..
 
Teşekkürler paylaşım için, Kuşlar besleyenlerin en büyük sorunu.
 
ne güzel bir konuşan bir sağlıklı muhabbet kuşum vardı,yanına bir kuşçudan dişi kuş aldım ancak kuş habire eve getirdiğimde kaşınıyordu bir kaç gün sonrada evdekinde hasıl oldu..kuşçularda satılan spreylerden aldım ama fasdası pek olmadı..bunun için netten alabileceğim marka kaliteli bir bit ilacı sprey türden verebilirseniz çok memnun kalırım.Bu arada ben Ankaradayım buradan alabileceğim yerde olur.saygılar.
 
Muhammed Çelik ve Gökhan Genç ustamıza mesaj yoluyla ulaşabilirsiniz onlar sizi yönlendirecektir ustam.
 
öncelikle günaydın herkese. benim bi derdim var muhammet abi kuşum geldiği gün gayet normaldi sonra kaşınmaya başladı ve akşam üzerinde kırmızı nokta gibi yürüyen bi canlı gördüm bit olduğu belliydi. hemen bakımını yaptım kullandığı suluğu yemliği oyuncağını herşeyini sıcak suda kaynattım kafesini sıcak suyla bitkisel deterjanla ovalaya ovalaya yıkadım kuruttum ve kafese bit spreyi sıktım dezenfekte ettim. kuşuda spreyledim ama kuşum hala deli gibi kaşınıyo ben bu işi anlamadım tüylerinin dibi derisi falan kıpkırmızı kan renginde. kanıyo sandım. çok endişelenmeye başladım ya bi yardım edin ne yapayım bilemiyorum tüylerini karıştırıyorum bit göremiyorum artık. bence bit falan kalmadı ama hala kaşınıyor be abi bi yardımcı ol nolur :(
 
derdi veren dermanınıda verir inş. :D hijyen+ itina+gerekli fizyo terapi...

iyi forumlar
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst