selen canaydın bedel
Onursal Üye
- Katılım
- 26 Mar 2013
- Mesajlar
- 2,365
- Tepkime puanı
- 54
A. Beslenme
-------------------------------------------------------------
Kuşlarıma vitamin verebilir miyim ? Ne kadar sıklıkla verebilirim ? Kuşlarınıza vitamin verebilirsiniz. Mümkünse petshoplarda 3-5 ytl ye satılan vitaminler yerine daha kaliteli ve bilinen markaların (witte molen, sera) vitaminlerini kullanmalısınız. Vitamin kullanırken mutlaka son kullanma tarihine bakmalısınız. Son kullanma tarihi geçmiş vitaminleri kullanırsanız kuşlarınızda çok ciddi sindirim problemleri, zehirlenmeler görülebilir. Kuşların suyuna her gün vitamin koymamalısınız. Vitamin kullanımı çok seyrek aralıklarla yapılmalıdır. Örneğin her ay üst üste 4-5 gün süreyle kuşunuza vitamin verebilirsiniz. Kuşlarımızın sularını hergün değiştirmemiz gerekmektedir. Hem bu sebeple hem de güneş ışığı vitaminlerin etkisini azalttığı için suyunu her değiştiğimizde kuşların suluğuna yeniden vitamin eklemeliyiz. Vitamin eksikliği durumunda görülebilecek bazı rahatsızlıklar portal kütüphanede, hastalıklar kategorisinde yer almaktadır. Sık sık vitamin kullanmak yerine kuşunuza bol bol çeşitli taze sebze ve meyve vermeniz daha doğrudur. Özellikle hastalık durumlarında kuşunuza vitamin takviyesi yapılmalıdır. Bazı antibiyotikler (vitaform, neoterramycin) vitamin katkılıdır
------------------------------------------------------------
Güvelenmiş yemleri kullanabilir miyim ?
Güvelenmiş yemleri kullanmamalı ve atmalısınız. Kullanmanız durumunda kuşlarınız sindirim sistemi ile ilgili sorunlar yaşayabilir.
-------------------------------------------------------------
Kabuksuz yem verebilir miyim ?
Muhabbet kuşlarının yem kabukları kafes ve çevresini pislettiği için bu durumdan şikayet eden muhabbet kuşu sahipleri evcil hayvan mağazalarından kabuksuz muhabbet kuşu yemi almaktadır. Kabuksuz muhabbet kuşu yemlerini tavsiye etmiyoruz. Kabuksuz yemler sadece kabuğu soyulmuş darıdan ibarettir. Muhabbet kuşlarının çok daha zengin bir yem karışımı ile beslenmesi gerekir
----------------------------------------------------------------
- Açık yem alabilir miyim ?
Açık yemler hava ve tozla direk temas halinde olduğu için her türlü mikrobu, pisliği barındırabilir. Güvendiğiniz bir yer olmadığı sürece açık yemlerden almanızı tavsiye etmiyoruz. Yem satın alırken bütçenizin elverdiği ölçüde en kaliteli yem markalarını kullanmanızı tavsiye ederiz.
-----------------------------------------------------------------
- İnsan yiyeceklerini verebilir miyim ?
Muhabbet kuşları ve insan yiyecekleri ile ilgili ayrıntılı bir yazı portal kütüphanede beslenme kategorisinde yer almaktadır. Kuşlarımıza kendi yediğimiz tuzlu, şekerli, yağlı, asitli, baharatlı, alkollü gıdaları kesinlikle vermemeliyiz. Örneğin lor gibi tuzsuz ve yağsız bir peyniri verebiliriz ama tuzlu ve yağlı beyaz peynir veremeyiz. Sularına limon suyu katmamalısınız çünkü limon asitlidir. Kola, soda, cips, çikolata gibi şekerli, yağlı ve asitli gıdarladan kuşlarımızı kesinlikle uzak tutmalıyız. Bazen çok az miktarda bal verebilirsiniz.
-----------------------------------------------------------------
- Kraker kullababilir miyim ?
Kuşlarınıza evcil hayvan mağazalarında satılan krakerlerden vermenizi tavsiye etmiyoruz. Ballı kraker adı altında satılan bir çok kraker hazırlanırken tohumları birbirine yapıştırmak için bal yerine kuşlarımız için zararlı olabilecek malzemeler kullanılmaktadır. Kendi ballı krakerinizi kendiniz yapabilirsiniz. papaganim.org sitesinde kütüphanenin beslenme kategorisinde yer alan kraker tarifi makalesini okumanızı tavsiye ederiz.
-----------------------------------------------------------------
- Yumurta mamasına neler koyabilirim ?
Yumurta maması temel olarak yumurta beyazı ve sarısı, toz halindeki tuzsuz etimek ve havuçtan yapılmaktadır. Bunların haricinde haşladığınız yumurtaların kabuklarını toz haline getirip hazırladığınız mamaya da katabilirsiniz. Özellikle kanaryalar için hazırlanan mama tariflerinde mısır unu, irmik, bebek maması, bebek bisküvisi gibi malzemelerin kullanıldığını görmekteyiz. Muhabbet kuşu için hazırladığınız yumurta mamasına bu ve benzeri malzemeler eklendiğini yabancı kaynaklarda görmemekteyiz. Bunun yerine yumurta mamasına çeşitli sebze, meyve ve vitaminler eklendiğini görüyoruz.
-----------------------------------------------------------------
- Maydanoz verebilir miyim ?
Özellikle muhabbet kuşu besleyenler arasında maydanozun muhabbet kuşlarının boğazına yapışarak ölümüne sebep olabileceği şeklinde bir dedikodu dolaşmaktadır. Bu yüzden bir çok muhabbet kuşu sahibi kuşuna mandanoz vermemektedir. Durum korkulduğu gibi değildir. Maydanoz muhabbet kuşları için eşsiz bir C vitamini kaynağıdır. Çok ince parçalara ayırıp kuşunuza verebilirsiniz.
-----------------------------------------------------------------
- Çekirdek verebilir miyim ?
Muhabbet kuşlarına kendi yediğimiz tuzlu çekirdeklerden asla vermemeliyiz. İthal muhabbet kuşu yemi markalarının içinde çok az miktarda küçük ay çekirdeği bulunmaktadır. Çekirdek de fazlasıyla yağlı bir tohumdur ve az miktarda muhabbet kuşlarımızın yem karışımına katabiliriz. Muhabbet kuşları zorlanmadan küçük ayçekirdeklerini kırarlar ve yerler.
-----------------------------------------------------------------
- Aşırı derecede yem yiyor, ne yapmalıyım ?
Muhabbet kuşunuz aşırı derece yem yiyor ve şişmanlıyorsa verdiğiniz yem miktarını azaltmalısınız ve daha fazla meyve, sebze içeren bir diet uygulamalısınız. Aşırı derecede şişmanlayan kuşlarda özellikle karın bölgesinde yağlanma meydana gelir. Kuşunuz çok az hareket etse bile soluk soluğa kalır.
-----------------------------------------------------------------
- Fazla miktarda meyve ve yeşillik yemesinin zararı olur mu ?
Kuşlarınıza fazla miktarda yeşillik vermeniz durumunda dışkının rengi gözle görülür biçimde değişir. Örneğin kuşlarınızın aşırı derecede elma yemesi onların iştahını açar ve daha fazla yem yemelerine sebep olur. Çok fazla yeşillik yemeleri durumunda ishal olabilirler. Bu yüzden yeşillikleri daha seyrek olarak ve yıkadıktan sonra bir havlu veya kağıt peçete ile kurulayarak vermenizi tavsiye ederiz.
-----------------------------------------------------------------
- Meyve/sebze ve mama yemiyor ? Nasıl alıştırabilirim ?
Muhabbet kuşlarını küçükken çeşitli sebze ve meyvelere alıştırmanızı tavsiye ederiz. Mandal veya kıskaç şeklinde çeşitli aksesurlarla meyve/sebzeleri kafeslerine asabilir veya ince ince rendeleyip ayrı bir kapta verebilirsiniz. Buna rağmen ilgi göstermiyorlarsa rendelediğiniz küçük parçaları yemlerin üzerine serpiştirebilirsiniz.
-----------------------------------------------------------------
- Yem karışımı nasıl olmalıdır, en kaliteli muhabbet kuşu yemi markası hangisidir ?
İdeal muhabbet kuşu yem karışımı ile ilgili ayrıntılı bir yazı portal kütüphanede beslenme kategorisinde yer almaktadır.Yem satın alırken bütçenizin elverdiği ölçüde en kaliteli yem markalarını kullanmanızı tavsiye ederiz. Özellikle yerli ve karton ambalajlı fakat nerede ve kim tarafında üretildiği belli olmayan bir çok yem markası evcil hayvan mağazalarında satılmaktadır. Witte Molen, Bonnie ve Vitakraft firmalarının ürettiği muhabbet kuşu yemleri en bilinen, ithal ve kaliteli yemlerdir. Bu markaları güvenle kullanabilirsiniz. Bazen evcil hayvan mağazalarındaki saklanma koşulları sebebiyle bu markaların ürettikleri yemlerde de güvelenme görülebiliyor ama bu durumda üreticileri suçlamak doğru değildir. İthal markalar haricinde tavsiye edebileceğimiz en bilinen yerli marka Mavi Boncuk'tur. Fakat bu markanın karışımı ithal markalarla kıyaslandığında kullanılan tohum çeşitliliği ve oranları olarak ideal muhabbet kuşu yem karışımından daha uzaktır.
-----------------------------------------------------------------
- Ne kadar sıklıkla sebze/meyve verebilirim ? Hangi meyve/sebzeleri verebilirim ?
Kuşlarınıza her gün meyve ve sebze verebilirsiniz. Papağanlar için hazırlanan yem karışımlarında kurutulmuş meyve, sebze, baklagil taneleri bulunmaktadır. Muhabbet kuşu yem karışımlarında bu şekilde kurutulmuş meyve, sebze parçaları yoktur. Muhabbet kuşlarınıza verebileceğiniz meyve ve sebzeler ile ilgili ayrıntılı bir yazı portal kütüphande mevcuttur.
-----------------------------------------------------------------
- Ekmek verebilir miyim ? Zararı olur mu ?
Muhabbet kuşlarınıza ekmeği seyrek olarak verebilirsiniz.
- Kuşuma yem, meyve ve sebze dışında ne gibi besinler verebilirim ?
Kuşunuza yem haricinde yumurta maması verebilirsiniz. Özellikle papağanlar için hazırlanan yem karışımlarında fasülye, bezelye gibi baklagil ve sebzeler bulunmaktadır. Siz de kuşunuza haşlanmış mısır, baklagil verebilirsiniz. Normal yeminin haricinde muhabbet kuşlarının çok severek tüketeceği bir yem de dal darıdır.
-----------------------------------------------------------------
- Filizlenmiş taneler :
Muhabbet kuşları filizlenmiş taneleri severek yerler. Bu konuyla ilgili ayrıntılı bir yazı portal kütüphande yer almaktadır.
-----------------------------------------------------------------
- Yumurta mamasını dolapta saklayabilir miyim ?
Yumurta maması günlük olarak verilip geri toplanmalıdır.
- Yemleri nasıl saklamalıyım ?
Yemlerin güvelenmemesi için naylon poşetlerde saklamamanızı öneririz.
-----------------------------------------------------------------
- Yemlerdeki renkli taneler nelerdir ?
Bazı muhabbet kuşu yemlerinde sarı, kırmızı, yeşil renklerde taneler bulunmaktadır. Bu taneler kurutulmuş ve boyanmış ekmek taneleridir.
B. Kafes ve Aksesuar
------------------------------------------------------------------------
- Ağaç dalından tünekler hangi ağaçtan olabilir ?
dut, incir ağaçları ağaç dalından tünek yapmak için en iyi seçimdir, ceviz ağacı kuşlara zarar verdiği için kesinlikle kullanmamalıdır.
------------------------------------------------------------------------
- Aksesuarlar, ayna takmalı mıyım ?
Suluklar tünekler ile aynı hizada ve tüneklerin hemen üzerinde yer almalıdır. Bu sayede kuşlar tüneklerinin üzerindeyken kolaylıkla su içebilir. Portal kütüphanede yer alan gereksiz aksusuarlar ve örnek muhabbet kuşu kafesi dizayni çevirilerini okumanızı tavsiye ederiz.
------------------------------------------------------------------------
- Kafesin konumu nasıl olmalıdır ?
Kafesinizi odanın ışık alan bir yerine koymanızı tavsiye ederiz. Muhabbet kuşunuzun kafesini kapı ve pencere önü gibi kuşunuzun hava akımına maruz kalıp hastalanabileceği yerlere de koymamalısınız. Dolap tepesi gibi yüksek yerlere kuşlarınızın kafesini koymamalısınız. Kafesin devrilmesi durumunda kuşlarınız yaralanabilir veya ölebilir.
------------------------------------------------------------------------
- Kafes temizliği ne kadar sıklıkla yapılmalıdır ?
Bir çift muhabbet kuşunun yaşadığı kafes hr hafta en azından 1-2 defa temizlenmelidir. Bazı kuşlar kafeslerini aşırı derecede kirletmektedir. Bu durumda daha sık temizlik yapılmalıdır. Kafesi temizlerken kireç kullanabilirsiniz. Kireç mikropları öldürür. İnce bir sünger yardımıyla kafes altlığını kireçle silebilirsiniz. Tabanında tel ızgara olan kafeslerde satın alırsanız kafesin temizliği daha kolay yapılabilir ve sık sık kafesin kaba temizliğini yapabilirsiniz.
------------------------------------------------------------------------
- Gazete kağıdı kullanabilir miyim ?
Muhabbet kuşları kemirmeyi çok severler, eğer kafes zemininde renkli gazete kağıdı kullanırsanız kağıttaki mürekkep kuşunuza zarar verir. Gazete kağıdı yerine mürekkepsiz teksir kağıdı kullanmanızı tavsiye ederiz.
- Gaga Taşı, İyot ve Enerji Blok, Mürekkep Balığı Kemiği, Kuş Kumu Kullanımı: Gaga taşı muhabbet kuşlarının kalsiyum ihtiyacını karşılamaları için kullanabileceğiniz bir üründür. Alçı, yumurta kabuğu ve kuş kumuna biraz su katıp donmasını bekleyerek muhabbet kuşunuz için kendi gaga taşınızı kolaylıkla yapabilirsiniz. Kuş kumu muhabbet kuşu kafesinde mutlaka bulunmalıdır. Kuş kumunu ayrı bir kapta vermenizi tavsi ederiz. Mürekkep balığı kemiği muhabbet kuşlarının kalsiyum gereksinimlerini karşılamalarını sağlar. İyot ve enerji blokları da kuşlarımızın iyot, mineral ihtiyacını karşılayan faydalı ürünlerdir. Kullanmanızı tavsiye ederiz.
------------------------------------------------------------------------
- En iyi kuş kumu:
Evcil hayvan mağazalarında çeşitli markaların kuş kumları satılmaktadır. Witte molen marka kuş kumunu tavsiye ediyoruz. Bu markanın kuş kumlarında kömür, kırmızı renkli iyotlu taneler, midye kabuğu gibi çeşitli taneler bulunur ve diğer markalardan daha zengin bir içeriğe sahiptir.
------------------------------------------------------------------------
- Kafes alıcam, nasıl bir kafes almalıyım ?
Muhabbet kuşlarının kafesin boyalarını kemirmesi onun sağlığı açısından zararlıdır. Bu yüzden metalik (altın, gümüş gibi) renklerde, özellikle krom kaplama, paslanmaz telleri olan kafesleri satın almanızı öneririz. Aldığınız kafeslerin altında tel ızgara olursa kuşun dışkısı ızgaranın altındaki bölüme düşmekte, hem kafesin temizliği daha kolay yapılabilmektedir hem de kuşun kendi dışkısını yemesi büyük oranda engellenir.
------------------------------------------------------------------------
- Ne gibi oyuncaklar almalıyım ?
Bu oyuncakları nereden bulabilirim ? Muhabbet kuşlarınız için ahşap ve halattan yapılmış oyuncakları tercih etmelisiniz. Bu oyuncakları evcil hayvan mağazalarında bulmanız kolay değildir ama kendiniz evinizde kolaylıkla yapabilirsiniz
------------------------------------------------------------------------
C. Sağlık, Davranış, Cinsiyet, Yaş, Bakım ve Temizlik
-------------------------------------------------------------------------
İçme suyu ve yemleri ne kadar sıklıkla değiştirmeliyim ?
Muhabbet kuşlarının sulukları her gün temiz bir fırça ile temizlenmeli ve taze su koyulmalıdır. Muhabbet kuşlarının yem karışımları yağlı tohumlardan oluştuğu için su içtikleri zaman suluğun içindeki suyun ve dolayısıyla suluğun yağlanmasına ve kirlenmesine sebep olurlar. Eğer suluk temizlenmesse gözle görülür bir şekilde suluğun kıvrımlı bölgelerinde kirli ve temizlenmesi zor pislikler oluşur. Kuşların yem kapları gün içinde 1-2 defa tazelenmeli ve yem kabukları üflenmelidir.
-------------------------------------------------------------------------
- Hasta olmadıkları halde antibiyotik kullanabilir miyim ?
Kuşlarımız hasta olmadığı halde antibiyotik kullanmamalıyız. Antibiyotik kuşlarımızın bağışıklık sistemini bazı mikroplara karşı güçlendirirken bazılarına karşı da zayıflatmaktadır. Bazı antibiyotikleri özellikle kış döneminde koruyucu önlem olarak kuşlarında kullanan üreticiler vardır ama yapılan doğru bir davranış değildir.
-------------------------------------------------------------------------
- İlaç tedavisinden sonra probiyotik kullanımı:
Hasta olan bir muhabbet kuşunun iyileşmesi için kullanılan antibiyotik, kuşun iç organlarının, özellikle sindirim sisteminin zarar görmesine ve zorlanmasına sebep olur. Bu yüzden antibiyotik kullanımından hemen sonra probiyotikli ürünlerin(probiyotikli yoğur) kullanılması tavsiye edilir.
-------------------------------------------------------------------------
- İlaçların kullanım süreleri ve kullanım dozları nedir ?
İlaç kullanmadan önce mutlaka bir veterinere danışmalısınız. İlaç prospektüslerinde ve ambalajlarında canlı ağırlıkları ve karşılarında da kullanılması gereken ilaç dozları yazmaktadır. İlaç dozunu ayarlarken eczaneden satın aldığınız bir şırıngayı kullanabilirsiniz. Şırıga üzerinde ölçekler mevcuttur.
-------------------------------------------------------------------------
- Dışkısını yiyor, ne yapmalıyım ?
Muhabbet kuşunuzun dışkısını yemesini engellemek için yapılacak en doğru şey tabanında tel ızgara olan kafesler kullanmaktır. Kuşunuzun dışkısı tel ızgaranın altındaki bölmeye düşeceği için kuşunuzun dışkısını yemesini büyük ölçüde engellemiş olursunuz.
-------------------------------------------------------------------------
- Kuşların tüylerinin bize bir zararı olur mu ?
Özellikle yattığınız odada kuşlarını barındırmamalısınız. Solunum yolları ile ilgili bir hastalığınız varsa veya yeni doğmuş bir bebeğiniz varsa kuşlarınızı evin içinde değil de pvc kavlı bir balkon gibi özel bir ortamda bulundurmanızı tavsiye ederiz.
-------------------------------------------------------------------------
- Asla yapılmaması gerekenler :
Kuşunuzun olduğu odada kesinlikle sigara içmemelisiniz. Sigara dumanı kuşunuzun ömrünü fazlasıyla kısaltır.
-------------------------------------------------------------------------
- Tırnak ve gaga kesilir mi ? Ne kadar sıklıkla kesilir ?
Tırnak ve gagaların kısaltılmasıyla ilgili ayrıntılı bir yazı portal kütüphanede yer almaktadır.
-------------------------------------------------------------------------
- Tatile giderken yanımda götürebilir miyim ? Ne kadar süre yolculuğa dayanabilir ? Muhabbet kuşları yolcukluklar konusunda çok hassastır. Portal kütüphanede araba ile taşıma çevirisini okumanızı tavsiye ederiz.
-------------------------------------------------------------------------
- Eş almak için en uygun zaman nedir ?
Muhabbet kuşunuza 1 yaşını geçmeden eş almanızı tavsiye ederiz.
-------------------------------------------------------------------------
- Muhabbet kuşumu evde kaç gün süreyle yalnız bırakabilirim ?
Muhabbet kuşlarını 1-2 gün süreyle evde yalnız bırakabilirsiniz. Bazen suluklarda çatlaklar olabilmekte ve suluktaki su bir kaç saat içinde tamamen yokolmaktadır. Bu tür riskleri gözönüne aldığımızda kuşumuzu 1 günden fazla süreyle yalnız bırakmamak en doğrusudur. Mümkünse 1 günden fazla süreyle bir yere gitmeniz gerekirse kuşunuzu bir arkadaşınıza veya komşunuza bırakınız.
-------------------------------------------------------------------------
- Sıcak havalarda kuşumu nasıl serinletebilirim ? Balkona koysam zararı olur mu ?
Özellikle yazın sıcak havalarda muhabbet kuşu sahipleri kuşlarının kafesini balkona koymaktadır. Karga ve kedi gibi canlılar bu durumda kuşlarınız için tehlikeli olabilmektedir. Kafesi dışarıdayken, muhabbet kuşunuz uzun süre güneş ışığı altında beklediği için veya rüzgar yüzünden kolayca hasta olabilir. Kuşlarınızı balkona koymanızı tavsiye etmiyoruz eğer koyacaksanız da çok dikkatli olmalısınız.
-------------------------------------------------------------------------
- Hastalık durumlarında ne yapmalıyım ?
Hasta kafesi ve hasta olan kuşun bakımı : Kuşunuzun hasta olduğunu anladığınız zaman ilk yapmanız gereken şey eğer birden fazla kuş besliyorsanız hasta olan muhabbet kuşunuzu ayrı bir kafese yani hasta kafesine almanızdır. Hasta kafesinde kuşunuzu ısıtabileceğiniz bir düzeneğin olması gerekir.
-------------------------------------------------------------------------
- Kafes boyalarını kemiriyor ? Bir zararı olur mu ?
Muhabbet kuşlarının kafesin boyalarını kemirmesi onun sağlığı açısından zararlıdır. Bu yüzden metalik (altın, gümüş gibi) renklerde, özellikle krom kaplama, paslanmaz telleri olan kafesleri satın almanızı öneririz. Aldığınız kafeslerin altında tel ızgara olursa kuşun dışkısı ızgaranın altındaki bölüme düşmekte, hem kafesin temizliği daha kolay yapılabilmektedir hem de kuşun kendi dışkısını yemesi büyük oranda engellenir.
-------------------------------------------------------------------------
- Müzik dinletebilir miyim ?
Muhabbet kuşlarına müzik dinletebilirsiniz.
-------------------------------------------------------------------------
- Banyo yaptırabilir miyim ? Ne kadar sıklıkla banyo yaptırabilirim ? Su sıcaklığı ne olmalıdır ?
Muhabbet kuşlarına kışın seyrek olarak yazın ise sık sık banyo yaptırabilirsiniz.
-------------------------------------------------------------------------
- Kuşumu ne kadar sıklıkla salmalıyım ? Kuşunuzu saldığınızda nelere dikkat etmelisiniz ?
her zaman yanında olun, boğazı perdelerin iplerine dolanabilir, elektrik kablolarını kemirebilir, su dolu bir kovaya veya akvaryuma düşebilir . çiçekleri kemirebilir ve zehirlenebilir
-------------------------------------------------------------------------
- Evdeki bitkiler kuşum için zararlı mıdır ? Yediği takdirde bir şey olur mu ?
Muhabbet kuşunuzu evinizde saldığınız zaman odadaki bitkilerin üzerine konup yapraklarını kemirmeye başlayabilir. Evdeki bitkiler muhabbet kuşlarınız için çok tehlikeli hatta ölümcük olabilir. Bu konuda çok dikkatli olmalısınız. papaganim.org sitesinde zararlı ve zararsız bitkiler ile ilgili kütüphanede bir makale mevcuttur. Okumanızı tavsiye ederiz.
-------------------------------------------------------------------------
- Kuşumun ceresi soyuluyor ? Ne yapmalıyım ?
Muhabbet kuşlarında cerenin üzeri özellikle dişi muhabbet kuşlarında zaman zaman soyulabilir veya cerenin üzerinde kabuk gibi yapılar oluşabilir. Bu oluşum kuşların hormon dengesiyle ve bünyesiyle ilgilidir, endişe etmenize gerek yoktur.
-------------------------------------------------------------------------
- Muhabbet kuşumun yaşını nasıl anlarım ?
Muhabbet kuşlarında göz kararı yaş tahmini ancak 3 aylık, 6 aylık, 8 aylıktan büyük ve benzeri şekilde yapılmaktadır. 1 yaşında bir muhabbet kuşu ile 10 yaşında bir muhabbet kuşu fiziksel olarak birbirine benzeyebilir. Yaşlı muhabbet kuşlarında ayaklarda pullanmalar / çatlaklar daha fazladır. Tüylerin rengi yavrulada daha canlı yaşlı kuşlarda daha soluktur.
-------------------------------------------------------------------------
- Cinsiyet tayini nasıl yapılır ?
Muhabbet kuşlarında cerenin rengine bakarak cinsiyet tayini yapılabilir. Çıplak gözle yapılabilecek başka bir cinsiyet tayini yöntemi yoktur. Bir çok papağan türünde ortak kullanılan ve %100 güvenilir olmayan bir cinsiyet tayini yöntemi daha vardır. Bu yöntemde dişi papağanın kuyruk tüyleri erkek papağandan farklı olarak yelpaze gibi açılır. Dişi muhabbet kuşlarında kuyruk tüylerinin uçarken veya bir yere konarken bu şekilde yanlara açıldığını görebilirsiniz. Portal kütüphanede cere rengi ile cinsiyet tayinin nasıl yapılacağına dair bir çeviri mevcuttur.
-------------------------------------------------------------------------
- Tüy dökümünde ne yapmalıyım ?
Tüm dökümü muhabbet kuşları açısından yıpratıcı bir dönemdir. Tüy dökümündeki muhabbet kuşları halsiz ve neşesiz olurlar, canlılıklarını kaybederler. Bir muhabbet kuşunun tüy dökümünde olup olmadığını özellikle kafasında çıkan tüy kapsüllerinden anlayabiliriz. Tüy dökümü bazen muhabbet kuşlarının aşırı derecede zayıflamasına sebep olur. Her kuşun bakım koşulları, yaşı ve bünyesi farklı olduğu için tüy dökümünün etkileri de her kuş için farklıdır. Bu yüzden muhabbet kuşlarının yıl içinde tüye girme sayıları ve dönemleri değişebilmektedir. Bu dönemi muhabbet kuşunuzun daha kolay atlatması için beslenmesine daha fazla özen göstermelisiniz. Tür dökümünde vitamin de kullanabilirsiniz.
-------------------------------------------------------------------------
- Kuşumun bulunduğu odanın sıcaklığı ne olmalıdır ?
Muhabbet kuşlarının anavatanı Avustralya'dır. Sıcak iklim kuşlarıdır. Bulundukları odanın çok soğuk olmaması gerekir.
-------------------------------------------------------------------------
- Kuşların uyku düzeni, uyuma şekli nasıldır ? Gece lambası kullanmam gerekir mi ?
Kuşların uyku düzeni insanlar gibidir. Mümkünse kuşunuzu akşamları en geç 22:00 - 23:00 gibi yatırın. Muhabbet kuşlarınız sabahın ilk ışıklarıyla uyanırlar. Kuşlarınızın çok erken saatte uyanması ve ötmeye başlaması sizi rahatsız ediyorsa akşam onları yatırırken kafeslerinin üzerine ince ve koyu renkli bir örtü koyabilirsiniz. Kuşların bulunduğu odada gece lambası kullanmanıza gerek yoktur.
-------------------------------------------------------------------------
- Kuşum çok kaşınıyor, ne yapmalıyım ?
Kuşunuz çok kaşınıyorsa ilk olarak onu elinize alıp tüylerini dikkatli bir şekilde kontrol etmelisiniz. Derisinin renginde bir kızarıklık, tüylerinde bir gariplik yoksa kuşunuza banyo yaptırabilirsiniz. Evcil hayvan mağazalarında satılan parazit spreylerini kullanmadan önce mutlaka veterinere danışmanızı tavsiye ederiz.
-------------------------------------------------------------------------
- Kuşuma tek bakabilir miyim ?
Muhabbet kuşları diğer tüm papağan türleri gibi topluluk halinde yaşamaktan, kalabalıktan keyif alırlar. Muhabbet kuşu satın alırken çift olarak almanızı, eğer tek ve yavru olarak satın alırsanız da size alıştıktan sonra, 1 yaşını geçmeden eş almanızı tavsiye ederiz. Muhabbet kuşlarının tek bakılmaması ile ilgili bir çeviri portal kütüphane bakım kategorisinde yer almaktadır.
-------------------------------------------------------------------------
- Yeni satın aldığınız kuşu ne zaman salmalısınız ?
Bir çok insan yeni satın alıp eve getirdiğiniz bir muhabbet kuşunu en azından bir süre salmamanız gerektiğini size söyleyecektir. Kimileri 1 hafta boyunca kimileri de 1 ay boyunca salmamanız gerektiğini söylerler. Bu doğru değildir. Eğer kuşunuzun sağlıklı olmasını istiyorsanız onun günlük olarak belirli sürelerle uçurmalısınız. Eğer kuşlarınıza güvenli bir ortam sağlayabilirseniz, siz yanlarından yokken bile uçabildikleri tehlikesiz bir ortamları varsa bu onlar için en mükemmelidir. Muhabbet kuşunuzun rahat bir şekilde uçabilmesi için bulunduğu ortamı tanıması, keşfetmesi gerekir. Kuşunuzu salmadığınızda, kafeste geçirdiği süre zarfında içinde bulunduğu odayı keşfetmesi mümkün değildir. Kuşunuzu satın aldığınız günde veya 1 ay sonra salsanız da yine ilk uçma denemelerinde duvarlara veya tavana çarpabilir. Kafesin dışında ne kadar çok vakit geçirirse odayı tanıması da o kadar kısa sürer.
-------------------------------------------------------------------------
- Muhabbet kuşları diğer kuşlarla aynı ortamda veya kafesde barındırılabilir mi ?
Bu konuyla ilgili portal kütüphande bakım kategorisinde bir çeviri mevcuttur. Muhabbet kuşları kendinden daha büyük veya küçük kuş türleri ile aynı ortamda bakılmamalıdır. Muhabbet kuşları büyük boyutlu ispinoz türleri, sultan papağanı gibi küçük boyutlu papağan türleri ile aynı ortamda bakılsa dahi ölümler ve yaralanmalara meydana gelebilir. Bu yüzden kimseye tavsiye etmiyoruz.
- Tellere tutunarak uyuma, geviş getirme, kusma, kur yapma, sürekli uyuma
-------------------------------------------------------------
Kuşlarıma vitamin verebilir miyim ? Ne kadar sıklıkla verebilirim ? Kuşlarınıza vitamin verebilirsiniz. Mümkünse petshoplarda 3-5 ytl ye satılan vitaminler yerine daha kaliteli ve bilinen markaların (witte molen, sera) vitaminlerini kullanmalısınız. Vitamin kullanırken mutlaka son kullanma tarihine bakmalısınız. Son kullanma tarihi geçmiş vitaminleri kullanırsanız kuşlarınızda çok ciddi sindirim problemleri, zehirlenmeler görülebilir. Kuşların suyuna her gün vitamin koymamalısınız. Vitamin kullanımı çok seyrek aralıklarla yapılmalıdır. Örneğin her ay üst üste 4-5 gün süreyle kuşunuza vitamin verebilirsiniz. Kuşlarımızın sularını hergün değiştirmemiz gerekmektedir. Hem bu sebeple hem de güneş ışığı vitaminlerin etkisini azalttığı için suyunu her değiştiğimizde kuşların suluğuna yeniden vitamin eklemeliyiz. Vitamin eksikliği durumunda görülebilecek bazı rahatsızlıklar portal kütüphanede, hastalıklar kategorisinde yer almaktadır. Sık sık vitamin kullanmak yerine kuşunuza bol bol çeşitli taze sebze ve meyve vermeniz daha doğrudur. Özellikle hastalık durumlarında kuşunuza vitamin takviyesi yapılmalıdır. Bazı antibiyotikler (vitaform, neoterramycin) vitamin katkılıdır
------------------------------------------------------------
Güvelenmiş yemleri kullanabilir miyim ?
Güvelenmiş yemleri kullanmamalı ve atmalısınız. Kullanmanız durumunda kuşlarınız sindirim sistemi ile ilgili sorunlar yaşayabilir.
-------------------------------------------------------------
Kabuksuz yem verebilir miyim ?
Muhabbet kuşlarının yem kabukları kafes ve çevresini pislettiği için bu durumdan şikayet eden muhabbet kuşu sahipleri evcil hayvan mağazalarından kabuksuz muhabbet kuşu yemi almaktadır. Kabuksuz muhabbet kuşu yemlerini tavsiye etmiyoruz. Kabuksuz yemler sadece kabuğu soyulmuş darıdan ibarettir. Muhabbet kuşlarının çok daha zengin bir yem karışımı ile beslenmesi gerekir
----------------------------------------------------------------
- Açık yem alabilir miyim ?
Açık yemler hava ve tozla direk temas halinde olduğu için her türlü mikrobu, pisliği barındırabilir. Güvendiğiniz bir yer olmadığı sürece açık yemlerden almanızı tavsiye etmiyoruz. Yem satın alırken bütçenizin elverdiği ölçüde en kaliteli yem markalarını kullanmanızı tavsiye ederiz.
-----------------------------------------------------------------
- İnsan yiyeceklerini verebilir miyim ?
Muhabbet kuşları ve insan yiyecekleri ile ilgili ayrıntılı bir yazı portal kütüphanede beslenme kategorisinde yer almaktadır. Kuşlarımıza kendi yediğimiz tuzlu, şekerli, yağlı, asitli, baharatlı, alkollü gıdaları kesinlikle vermemeliyiz. Örneğin lor gibi tuzsuz ve yağsız bir peyniri verebiliriz ama tuzlu ve yağlı beyaz peynir veremeyiz. Sularına limon suyu katmamalısınız çünkü limon asitlidir. Kola, soda, cips, çikolata gibi şekerli, yağlı ve asitli gıdarladan kuşlarımızı kesinlikle uzak tutmalıyız. Bazen çok az miktarda bal verebilirsiniz.
-----------------------------------------------------------------
- Kraker kullababilir miyim ?
Kuşlarınıza evcil hayvan mağazalarında satılan krakerlerden vermenizi tavsiye etmiyoruz. Ballı kraker adı altında satılan bir çok kraker hazırlanırken tohumları birbirine yapıştırmak için bal yerine kuşlarımız için zararlı olabilecek malzemeler kullanılmaktadır. Kendi ballı krakerinizi kendiniz yapabilirsiniz. papaganim.org sitesinde kütüphanenin beslenme kategorisinde yer alan kraker tarifi makalesini okumanızı tavsiye ederiz.
-----------------------------------------------------------------
- Yumurta mamasına neler koyabilirim ?
Yumurta maması temel olarak yumurta beyazı ve sarısı, toz halindeki tuzsuz etimek ve havuçtan yapılmaktadır. Bunların haricinde haşladığınız yumurtaların kabuklarını toz haline getirip hazırladığınız mamaya da katabilirsiniz. Özellikle kanaryalar için hazırlanan mama tariflerinde mısır unu, irmik, bebek maması, bebek bisküvisi gibi malzemelerin kullanıldığını görmekteyiz. Muhabbet kuşu için hazırladığınız yumurta mamasına bu ve benzeri malzemeler eklendiğini yabancı kaynaklarda görmemekteyiz. Bunun yerine yumurta mamasına çeşitli sebze, meyve ve vitaminler eklendiğini görüyoruz.
-----------------------------------------------------------------
- Maydanoz verebilir miyim ?
Özellikle muhabbet kuşu besleyenler arasında maydanozun muhabbet kuşlarının boğazına yapışarak ölümüne sebep olabileceği şeklinde bir dedikodu dolaşmaktadır. Bu yüzden bir çok muhabbet kuşu sahibi kuşuna mandanoz vermemektedir. Durum korkulduğu gibi değildir. Maydanoz muhabbet kuşları için eşsiz bir C vitamini kaynağıdır. Çok ince parçalara ayırıp kuşunuza verebilirsiniz.
-----------------------------------------------------------------
- Çekirdek verebilir miyim ?
Muhabbet kuşlarına kendi yediğimiz tuzlu çekirdeklerden asla vermemeliyiz. İthal muhabbet kuşu yemi markalarının içinde çok az miktarda küçük ay çekirdeği bulunmaktadır. Çekirdek de fazlasıyla yağlı bir tohumdur ve az miktarda muhabbet kuşlarımızın yem karışımına katabiliriz. Muhabbet kuşları zorlanmadan küçük ayçekirdeklerini kırarlar ve yerler.
-----------------------------------------------------------------
- Aşırı derecede yem yiyor, ne yapmalıyım ?
Muhabbet kuşunuz aşırı derece yem yiyor ve şişmanlıyorsa verdiğiniz yem miktarını azaltmalısınız ve daha fazla meyve, sebze içeren bir diet uygulamalısınız. Aşırı derecede şişmanlayan kuşlarda özellikle karın bölgesinde yağlanma meydana gelir. Kuşunuz çok az hareket etse bile soluk soluğa kalır.
-----------------------------------------------------------------
- Fazla miktarda meyve ve yeşillik yemesinin zararı olur mu ?
Kuşlarınıza fazla miktarda yeşillik vermeniz durumunda dışkının rengi gözle görülür biçimde değişir. Örneğin kuşlarınızın aşırı derecede elma yemesi onların iştahını açar ve daha fazla yem yemelerine sebep olur. Çok fazla yeşillik yemeleri durumunda ishal olabilirler. Bu yüzden yeşillikleri daha seyrek olarak ve yıkadıktan sonra bir havlu veya kağıt peçete ile kurulayarak vermenizi tavsiye ederiz.
-----------------------------------------------------------------
- Meyve/sebze ve mama yemiyor ? Nasıl alıştırabilirim ?
Muhabbet kuşlarını küçükken çeşitli sebze ve meyvelere alıştırmanızı tavsiye ederiz. Mandal veya kıskaç şeklinde çeşitli aksesurlarla meyve/sebzeleri kafeslerine asabilir veya ince ince rendeleyip ayrı bir kapta verebilirsiniz. Buna rağmen ilgi göstermiyorlarsa rendelediğiniz küçük parçaları yemlerin üzerine serpiştirebilirsiniz.
-----------------------------------------------------------------
- Yem karışımı nasıl olmalıdır, en kaliteli muhabbet kuşu yemi markası hangisidir ?
İdeal muhabbet kuşu yem karışımı ile ilgili ayrıntılı bir yazı portal kütüphanede beslenme kategorisinde yer almaktadır.Yem satın alırken bütçenizin elverdiği ölçüde en kaliteli yem markalarını kullanmanızı tavsiye ederiz. Özellikle yerli ve karton ambalajlı fakat nerede ve kim tarafında üretildiği belli olmayan bir çok yem markası evcil hayvan mağazalarında satılmaktadır. Witte Molen, Bonnie ve Vitakraft firmalarının ürettiği muhabbet kuşu yemleri en bilinen, ithal ve kaliteli yemlerdir. Bu markaları güvenle kullanabilirsiniz. Bazen evcil hayvan mağazalarındaki saklanma koşulları sebebiyle bu markaların ürettikleri yemlerde de güvelenme görülebiliyor ama bu durumda üreticileri suçlamak doğru değildir. İthal markalar haricinde tavsiye edebileceğimiz en bilinen yerli marka Mavi Boncuk'tur. Fakat bu markanın karışımı ithal markalarla kıyaslandığında kullanılan tohum çeşitliliği ve oranları olarak ideal muhabbet kuşu yem karışımından daha uzaktır.
-----------------------------------------------------------------
- Ne kadar sıklıkla sebze/meyve verebilirim ? Hangi meyve/sebzeleri verebilirim ?
Kuşlarınıza her gün meyve ve sebze verebilirsiniz. Papağanlar için hazırlanan yem karışımlarında kurutulmuş meyve, sebze, baklagil taneleri bulunmaktadır. Muhabbet kuşu yem karışımlarında bu şekilde kurutulmuş meyve, sebze parçaları yoktur. Muhabbet kuşlarınıza verebileceğiniz meyve ve sebzeler ile ilgili ayrıntılı bir yazı portal kütüphande mevcuttur.
-----------------------------------------------------------------
- Ekmek verebilir miyim ? Zararı olur mu ?
Muhabbet kuşlarınıza ekmeği seyrek olarak verebilirsiniz.
- Kuşuma yem, meyve ve sebze dışında ne gibi besinler verebilirim ?
Kuşunuza yem haricinde yumurta maması verebilirsiniz. Özellikle papağanlar için hazırlanan yem karışımlarında fasülye, bezelye gibi baklagil ve sebzeler bulunmaktadır. Siz de kuşunuza haşlanmış mısır, baklagil verebilirsiniz. Normal yeminin haricinde muhabbet kuşlarının çok severek tüketeceği bir yem de dal darıdır.
-----------------------------------------------------------------
- Filizlenmiş taneler :
Muhabbet kuşları filizlenmiş taneleri severek yerler. Bu konuyla ilgili ayrıntılı bir yazı portal kütüphande yer almaktadır.
-----------------------------------------------------------------
- Yumurta mamasını dolapta saklayabilir miyim ?
Yumurta maması günlük olarak verilip geri toplanmalıdır.
- Yemleri nasıl saklamalıyım ?
Yemlerin güvelenmemesi için naylon poşetlerde saklamamanızı öneririz.
-----------------------------------------------------------------
- Yemlerdeki renkli taneler nelerdir ?
Bazı muhabbet kuşu yemlerinde sarı, kırmızı, yeşil renklerde taneler bulunmaktadır. Bu taneler kurutulmuş ve boyanmış ekmek taneleridir.
B. Kafes ve Aksesuar
------------------------------------------------------------------------
- Ağaç dalından tünekler hangi ağaçtan olabilir ?
dut, incir ağaçları ağaç dalından tünek yapmak için en iyi seçimdir, ceviz ağacı kuşlara zarar verdiği için kesinlikle kullanmamalıdır.
------------------------------------------------------------------------
- Aksesuarlar, ayna takmalı mıyım ?
Suluklar tünekler ile aynı hizada ve tüneklerin hemen üzerinde yer almalıdır. Bu sayede kuşlar tüneklerinin üzerindeyken kolaylıkla su içebilir. Portal kütüphanede yer alan gereksiz aksusuarlar ve örnek muhabbet kuşu kafesi dizayni çevirilerini okumanızı tavsiye ederiz.
------------------------------------------------------------------------
- Kafesin konumu nasıl olmalıdır ?
Kafesinizi odanın ışık alan bir yerine koymanızı tavsiye ederiz. Muhabbet kuşunuzun kafesini kapı ve pencere önü gibi kuşunuzun hava akımına maruz kalıp hastalanabileceği yerlere de koymamalısınız. Dolap tepesi gibi yüksek yerlere kuşlarınızın kafesini koymamalısınız. Kafesin devrilmesi durumunda kuşlarınız yaralanabilir veya ölebilir.
------------------------------------------------------------------------
- Kafes temizliği ne kadar sıklıkla yapılmalıdır ?
Bir çift muhabbet kuşunun yaşadığı kafes hr hafta en azından 1-2 defa temizlenmelidir. Bazı kuşlar kafeslerini aşırı derecede kirletmektedir. Bu durumda daha sık temizlik yapılmalıdır. Kafesi temizlerken kireç kullanabilirsiniz. Kireç mikropları öldürür. İnce bir sünger yardımıyla kafes altlığını kireçle silebilirsiniz. Tabanında tel ızgara olan kafeslerde satın alırsanız kafesin temizliği daha kolay yapılabilir ve sık sık kafesin kaba temizliğini yapabilirsiniz.
------------------------------------------------------------------------
- Gazete kağıdı kullanabilir miyim ?
Muhabbet kuşları kemirmeyi çok severler, eğer kafes zemininde renkli gazete kağıdı kullanırsanız kağıttaki mürekkep kuşunuza zarar verir. Gazete kağıdı yerine mürekkepsiz teksir kağıdı kullanmanızı tavsiye ederiz.
- Gaga Taşı, İyot ve Enerji Blok, Mürekkep Balığı Kemiği, Kuş Kumu Kullanımı: Gaga taşı muhabbet kuşlarının kalsiyum ihtiyacını karşılamaları için kullanabileceğiniz bir üründür. Alçı, yumurta kabuğu ve kuş kumuna biraz su katıp donmasını bekleyerek muhabbet kuşunuz için kendi gaga taşınızı kolaylıkla yapabilirsiniz. Kuş kumu muhabbet kuşu kafesinde mutlaka bulunmalıdır. Kuş kumunu ayrı bir kapta vermenizi tavsi ederiz. Mürekkep balığı kemiği muhabbet kuşlarının kalsiyum gereksinimlerini karşılamalarını sağlar. İyot ve enerji blokları da kuşlarımızın iyot, mineral ihtiyacını karşılayan faydalı ürünlerdir. Kullanmanızı tavsiye ederiz.
------------------------------------------------------------------------
- En iyi kuş kumu:
Evcil hayvan mağazalarında çeşitli markaların kuş kumları satılmaktadır. Witte molen marka kuş kumunu tavsiye ediyoruz. Bu markanın kuş kumlarında kömür, kırmızı renkli iyotlu taneler, midye kabuğu gibi çeşitli taneler bulunur ve diğer markalardan daha zengin bir içeriğe sahiptir.
------------------------------------------------------------------------
- Kafes alıcam, nasıl bir kafes almalıyım ?
Muhabbet kuşlarının kafesin boyalarını kemirmesi onun sağlığı açısından zararlıdır. Bu yüzden metalik (altın, gümüş gibi) renklerde, özellikle krom kaplama, paslanmaz telleri olan kafesleri satın almanızı öneririz. Aldığınız kafeslerin altında tel ızgara olursa kuşun dışkısı ızgaranın altındaki bölüme düşmekte, hem kafesin temizliği daha kolay yapılabilmektedir hem de kuşun kendi dışkısını yemesi büyük oranda engellenir.
------------------------------------------------------------------------
- Ne gibi oyuncaklar almalıyım ?
Bu oyuncakları nereden bulabilirim ? Muhabbet kuşlarınız için ahşap ve halattan yapılmış oyuncakları tercih etmelisiniz. Bu oyuncakları evcil hayvan mağazalarında bulmanız kolay değildir ama kendiniz evinizde kolaylıkla yapabilirsiniz
------------------------------------------------------------------------
C. Sağlık, Davranış, Cinsiyet, Yaş, Bakım ve Temizlik
-------------------------------------------------------------------------
İçme suyu ve yemleri ne kadar sıklıkla değiştirmeliyim ?
Muhabbet kuşlarının sulukları her gün temiz bir fırça ile temizlenmeli ve taze su koyulmalıdır. Muhabbet kuşlarının yem karışımları yağlı tohumlardan oluştuğu için su içtikleri zaman suluğun içindeki suyun ve dolayısıyla suluğun yağlanmasına ve kirlenmesine sebep olurlar. Eğer suluk temizlenmesse gözle görülür bir şekilde suluğun kıvrımlı bölgelerinde kirli ve temizlenmesi zor pislikler oluşur. Kuşların yem kapları gün içinde 1-2 defa tazelenmeli ve yem kabukları üflenmelidir.
-------------------------------------------------------------------------
- Hasta olmadıkları halde antibiyotik kullanabilir miyim ?
Kuşlarımız hasta olmadığı halde antibiyotik kullanmamalıyız. Antibiyotik kuşlarımızın bağışıklık sistemini bazı mikroplara karşı güçlendirirken bazılarına karşı da zayıflatmaktadır. Bazı antibiyotikleri özellikle kış döneminde koruyucu önlem olarak kuşlarında kullanan üreticiler vardır ama yapılan doğru bir davranış değildir.
-------------------------------------------------------------------------
- İlaç tedavisinden sonra probiyotik kullanımı:
Hasta olan bir muhabbet kuşunun iyileşmesi için kullanılan antibiyotik, kuşun iç organlarının, özellikle sindirim sisteminin zarar görmesine ve zorlanmasına sebep olur. Bu yüzden antibiyotik kullanımından hemen sonra probiyotikli ürünlerin(probiyotikli yoğur) kullanılması tavsiye edilir.
-------------------------------------------------------------------------
- İlaçların kullanım süreleri ve kullanım dozları nedir ?
İlaç kullanmadan önce mutlaka bir veterinere danışmalısınız. İlaç prospektüslerinde ve ambalajlarında canlı ağırlıkları ve karşılarında da kullanılması gereken ilaç dozları yazmaktadır. İlaç dozunu ayarlarken eczaneden satın aldığınız bir şırıngayı kullanabilirsiniz. Şırıga üzerinde ölçekler mevcuttur.
-------------------------------------------------------------------------
- Dışkısını yiyor, ne yapmalıyım ?
Muhabbet kuşunuzun dışkısını yemesini engellemek için yapılacak en doğru şey tabanında tel ızgara olan kafesler kullanmaktır. Kuşunuzun dışkısı tel ızgaranın altındaki bölmeye düşeceği için kuşunuzun dışkısını yemesini büyük ölçüde engellemiş olursunuz.
-------------------------------------------------------------------------
- Kuşların tüylerinin bize bir zararı olur mu ?
Özellikle yattığınız odada kuşlarını barındırmamalısınız. Solunum yolları ile ilgili bir hastalığınız varsa veya yeni doğmuş bir bebeğiniz varsa kuşlarınızı evin içinde değil de pvc kavlı bir balkon gibi özel bir ortamda bulundurmanızı tavsiye ederiz.
-------------------------------------------------------------------------
- Asla yapılmaması gerekenler :
Kuşunuzun olduğu odada kesinlikle sigara içmemelisiniz. Sigara dumanı kuşunuzun ömrünü fazlasıyla kısaltır.
-------------------------------------------------------------------------
- Tırnak ve gaga kesilir mi ? Ne kadar sıklıkla kesilir ?
Tırnak ve gagaların kısaltılmasıyla ilgili ayrıntılı bir yazı portal kütüphanede yer almaktadır.
-------------------------------------------------------------------------
- Tatile giderken yanımda götürebilir miyim ? Ne kadar süre yolculuğa dayanabilir ? Muhabbet kuşları yolcukluklar konusunda çok hassastır. Portal kütüphanede araba ile taşıma çevirisini okumanızı tavsiye ederiz.
-------------------------------------------------------------------------
- Eş almak için en uygun zaman nedir ?
Muhabbet kuşunuza 1 yaşını geçmeden eş almanızı tavsiye ederiz.
-------------------------------------------------------------------------
- Muhabbet kuşumu evde kaç gün süreyle yalnız bırakabilirim ?
Muhabbet kuşlarını 1-2 gün süreyle evde yalnız bırakabilirsiniz. Bazen suluklarda çatlaklar olabilmekte ve suluktaki su bir kaç saat içinde tamamen yokolmaktadır. Bu tür riskleri gözönüne aldığımızda kuşumuzu 1 günden fazla süreyle yalnız bırakmamak en doğrusudur. Mümkünse 1 günden fazla süreyle bir yere gitmeniz gerekirse kuşunuzu bir arkadaşınıza veya komşunuza bırakınız.
-------------------------------------------------------------------------
- Sıcak havalarda kuşumu nasıl serinletebilirim ? Balkona koysam zararı olur mu ?
Özellikle yazın sıcak havalarda muhabbet kuşu sahipleri kuşlarının kafesini balkona koymaktadır. Karga ve kedi gibi canlılar bu durumda kuşlarınız için tehlikeli olabilmektedir. Kafesi dışarıdayken, muhabbet kuşunuz uzun süre güneş ışığı altında beklediği için veya rüzgar yüzünden kolayca hasta olabilir. Kuşlarınızı balkona koymanızı tavsiye etmiyoruz eğer koyacaksanız da çok dikkatli olmalısınız.
-------------------------------------------------------------------------
- Hastalık durumlarında ne yapmalıyım ?
Hasta kafesi ve hasta olan kuşun bakımı : Kuşunuzun hasta olduğunu anladığınız zaman ilk yapmanız gereken şey eğer birden fazla kuş besliyorsanız hasta olan muhabbet kuşunuzu ayrı bir kafese yani hasta kafesine almanızdır. Hasta kafesinde kuşunuzu ısıtabileceğiniz bir düzeneğin olması gerekir.
-------------------------------------------------------------------------
- Kafes boyalarını kemiriyor ? Bir zararı olur mu ?
Muhabbet kuşlarının kafesin boyalarını kemirmesi onun sağlığı açısından zararlıdır. Bu yüzden metalik (altın, gümüş gibi) renklerde, özellikle krom kaplama, paslanmaz telleri olan kafesleri satın almanızı öneririz. Aldığınız kafeslerin altında tel ızgara olursa kuşun dışkısı ızgaranın altındaki bölüme düşmekte, hem kafesin temizliği daha kolay yapılabilmektedir hem de kuşun kendi dışkısını yemesi büyük oranda engellenir.
-------------------------------------------------------------------------
- Müzik dinletebilir miyim ?
Muhabbet kuşlarına müzik dinletebilirsiniz.
-------------------------------------------------------------------------
- Banyo yaptırabilir miyim ? Ne kadar sıklıkla banyo yaptırabilirim ? Su sıcaklığı ne olmalıdır ?
Muhabbet kuşlarına kışın seyrek olarak yazın ise sık sık banyo yaptırabilirsiniz.
-------------------------------------------------------------------------
- Kuşumu ne kadar sıklıkla salmalıyım ? Kuşunuzu saldığınızda nelere dikkat etmelisiniz ?
her zaman yanında olun, boğazı perdelerin iplerine dolanabilir, elektrik kablolarını kemirebilir, su dolu bir kovaya veya akvaryuma düşebilir . çiçekleri kemirebilir ve zehirlenebilir
-------------------------------------------------------------------------
- Evdeki bitkiler kuşum için zararlı mıdır ? Yediği takdirde bir şey olur mu ?
Muhabbet kuşunuzu evinizde saldığınız zaman odadaki bitkilerin üzerine konup yapraklarını kemirmeye başlayabilir. Evdeki bitkiler muhabbet kuşlarınız için çok tehlikeli hatta ölümcük olabilir. Bu konuda çok dikkatli olmalısınız. papaganim.org sitesinde zararlı ve zararsız bitkiler ile ilgili kütüphanede bir makale mevcuttur. Okumanızı tavsiye ederiz.
-------------------------------------------------------------------------
- Kuşumun ceresi soyuluyor ? Ne yapmalıyım ?
Muhabbet kuşlarında cerenin üzeri özellikle dişi muhabbet kuşlarında zaman zaman soyulabilir veya cerenin üzerinde kabuk gibi yapılar oluşabilir. Bu oluşum kuşların hormon dengesiyle ve bünyesiyle ilgilidir, endişe etmenize gerek yoktur.
-------------------------------------------------------------------------
- Muhabbet kuşumun yaşını nasıl anlarım ?
Muhabbet kuşlarında göz kararı yaş tahmini ancak 3 aylık, 6 aylık, 8 aylıktan büyük ve benzeri şekilde yapılmaktadır. 1 yaşında bir muhabbet kuşu ile 10 yaşında bir muhabbet kuşu fiziksel olarak birbirine benzeyebilir. Yaşlı muhabbet kuşlarında ayaklarda pullanmalar / çatlaklar daha fazladır. Tüylerin rengi yavrulada daha canlı yaşlı kuşlarda daha soluktur.
-------------------------------------------------------------------------
- Cinsiyet tayini nasıl yapılır ?
Muhabbet kuşlarında cerenin rengine bakarak cinsiyet tayini yapılabilir. Çıplak gözle yapılabilecek başka bir cinsiyet tayini yöntemi yoktur. Bir çok papağan türünde ortak kullanılan ve %100 güvenilir olmayan bir cinsiyet tayini yöntemi daha vardır. Bu yöntemde dişi papağanın kuyruk tüyleri erkek papağandan farklı olarak yelpaze gibi açılır. Dişi muhabbet kuşlarında kuyruk tüylerinin uçarken veya bir yere konarken bu şekilde yanlara açıldığını görebilirsiniz. Portal kütüphanede cere rengi ile cinsiyet tayinin nasıl yapılacağına dair bir çeviri mevcuttur.
-------------------------------------------------------------------------
- Tüy dökümünde ne yapmalıyım ?
Tüm dökümü muhabbet kuşları açısından yıpratıcı bir dönemdir. Tüy dökümündeki muhabbet kuşları halsiz ve neşesiz olurlar, canlılıklarını kaybederler. Bir muhabbet kuşunun tüy dökümünde olup olmadığını özellikle kafasında çıkan tüy kapsüllerinden anlayabiliriz. Tüy dökümü bazen muhabbet kuşlarının aşırı derecede zayıflamasına sebep olur. Her kuşun bakım koşulları, yaşı ve bünyesi farklı olduğu için tüy dökümünün etkileri de her kuş için farklıdır. Bu yüzden muhabbet kuşlarının yıl içinde tüye girme sayıları ve dönemleri değişebilmektedir. Bu dönemi muhabbet kuşunuzun daha kolay atlatması için beslenmesine daha fazla özen göstermelisiniz. Tür dökümünde vitamin de kullanabilirsiniz.
-------------------------------------------------------------------------
- Kuşumun bulunduğu odanın sıcaklığı ne olmalıdır ?
Muhabbet kuşlarının anavatanı Avustralya'dır. Sıcak iklim kuşlarıdır. Bulundukları odanın çok soğuk olmaması gerekir.
-------------------------------------------------------------------------
- Kuşların uyku düzeni, uyuma şekli nasıldır ? Gece lambası kullanmam gerekir mi ?
Kuşların uyku düzeni insanlar gibidir. Mümkünse kuşunuzu akşamları en geç 22:00 - 23:00 gibi yatırın. Muhabbet kuşlarınız sabahın ilk ışıklarıyla uyanırlar. Kuşlarınızın çok erken saatte uyanması ve ötmeye başlaması sizi rahatsız ediyorsa akşam onları yatırırken kafeslerinin üzerine ince ve koyu renkli bir örtü koyabilirsiniz. Kuşların bulunduğu odada gece lambası kullanmanıza gerek yoktur.
-------------------------------------------------------------------------
- Kuşum çok kaşınıyor, ne yapmalıyım ?
Kuşunuz çok kaşınıyorsa ilk olarak onu elinize alıp tüylerini dikkatli bir şekilde kontrol etmelisiniz. Derisinin renginde bir kızarıklık, tüylerinde bir gariplik yoksa kuşunuza banyo yaptırabilirsiniz. Evcil hayvan mağazalarında satılan parazit spreylerini kullanmadan önce mutlaka veterinere danışmanızı tavsiye ederiz.
-------------------------------------------------------------------------
- Kuşuma tek bakabilir miyim ?
Muhabbet kuşları diğer tüm papağan türleri gibi topluluk halinde yaşamaktan, kalabalıktan keyif alırlar. Muhabbet kuşu satın alırken çift olarak almanızı, eğer tek ve yavru olarak satın alırsanız da size alıştıktan sonra, 1 yaşını geçmeden eş almanızı tavsiye ederiz. Muhabbet kuşlarının tek bakılmaması ile ilgili bir çeviri portal kütüphane bakım kategorisinde yer almaktadır.
-------------------------------------------------------------------------
- Yeni satın aldığınız kuşu ne zaman salmalısınız ?
Bir çok insan yeni satın alıp eve getirdiğiniz bir muhabbet kuşunu en azından bir süre salmamanız gerektiğini size söyleyecektir. Kimileri 1 hafta boyunca kimileri de 1 ay boyunca salmamanız gerektiğini söylerler. Bu doğru değildir. Eğer kuşunuzun sağlıklı olmasını istiyorsanız onun günlük olarak belirli sürelerle uçurmalısınız. Eğer kuşlarınıza güvenli bir ortam sağlayabilirseniz, siz yanlarından yokken bile uçabildikleri tehlikesiz bir ortamları varsa bu onlar için en mükemmelidir. Muhabbet kuşunuzun rahat bir şekilde uçabilmesi için bulunduğu ortamı tanıması, keşfetmesi gerekir. Kuşunuzu salmadığınızda, kafeste geçirdiği süre zarfında içinde bulunduğu odayı keşfetmesi mümkün değildir. Kuşunuzu satın aldığınız günde veya 1 ay sonra salsanız da yine ilk uçma denemelerinde duvarlara veya tavana çarpabilir. Kafesin dışında ne kadar çok vakit geçirirse odayı tanıması da o kadar kısa sürer.
-------------------------------------------------------------------------
- Muhabbet kuşları diğer kuşlarla aynı ortamda veya kafesde barındırılabilir mi ?
Bu konuyla ilgili portal kütüphande bakım kategorisinde bir çeviri mevcuttur. Muhabbet kuşları kendinden daha büyük veya küçük kuş türleri ile aynı ortamda bakılmamalıdır. Muhabbet kuşları büyük boyutlu ispinoz türleri, sultan papağanı gibi küçük boyutlu papağan türleri ile aynı ortamda bakılsa dahi ölümler ve yaralanmalara meydana gelebilir. Bu yüzden kimseye tavsiye etmiyoruz.
- Tellere tutunarak uyuma, geviş getirme, kusma, kur yapma, sürekli uyuma