Muhabbet Kuşunun Tüylerini Yolması

Uğur GENÇ

Moderatör
Katılım
24 May 2013
Mesajlar
7,981
Tepkime puanı
552
Birçok insan, büyük papağanlarının, yalnızlık ve üzüntü yüzünden kendi tüylerini yolmaya yöneldiğini söylerler. Bir defa tüy yolmaya başladıklarında genellikle kötü bir alışkanlık haline geldiğinden engellemek çok zor olmaktadır. Ancak bu davranış biçiminin yalnızca Amazon veya diğer büyük papağan türleri için söylenmiş olması ile konu çarpıtılmıştır. Muhabbet kuşları veya sultan papağanı gibi daha küçük papağanlar türleri de tüylerini yolmaktadırlar.
Eğer bir muhabbet kuşuna tek olarak bakmakta iseniz ve sürekli olarak çok yoğun şekilde ona bakıp ilgilenemiyorsanız, tüylerini yolmak zorunda kalacaktır. En iyisi, ona mümkün olduğu kadar kısa sürede eş almak olacaktır. Bu, onun tüylerini yolarak kendine zarar vermesini önler.
Bir muhabbetkuşunun, tüylerini yolarak öz kıyım veya kendini cezalandırmaya yöneldiği andan itibaren, empati kurarak sabırla yaklaşım gerekmektedir. Herhangi bir olayda, bazı ilaçlar (mesela mineraller, özel besin ilaveleri) ile kuşun yeni tüylerinin büyümesini desteklemek için veteriner hekimle temas kurulmalıdır.Tüyleri yolunmuş bir muhabbetkuşu diğerlerine göre güzel görünmemesinin yanında, sağlıklı ve tüylü bir arkadaşından çok daha hızlı şekilde üşüyecektir.
Lütfen, muhabbetkuşunuzun, tüy yolmaya neden başladığını tam olarak belirleyiniz. Eğer, yalnızsa, ona başka bir kuşun gerçek dostluğunu sağlayın. Uzun yıllar boyunca muhabbet kuşları ve papağanların tek başına bakımlarının (uzmanların görüşü) zeki ve sosyal olan bu hayvanlara işkence anlamı taşıdığı bilinen bir gerçektir.
Ayrıca, kuşun sıkılıp sıkılmadığı da önemlidir. Kuşlara, birçok uygun oyuncak ve tırmanması için değişik olanaklar sunulmalıdır. Buna ek olarak, tüylerini yolan kuşa, tatma hislerini uyaracak farklı meyve ve sebzeleri sunularak can sıkıntısından kurtulmasına yardım edilmelidir. Düzelen kuş geleceği için emek sarfedecektir. Bunun için salkım halinde akdarının ve yulaf çeşitleri verebilirsiniz.
Bazı olaylarda kuşlar, kendi tüylerini yolmazlar. Onlar, bu kötü davranışı gösteren diğer kuşların kurbanı olur.
Bedeninde tüysüzlük nedeniyle derisi görülen her kuşun kendi tüylerini yolduğu da düşünülmemelidir. Eğer kafası kel kalırsa , başka bir kuş neden olmuştur. Anatomik yapıları nedeniyle kuşlar, kendi başlarındaki tüyleri yolamazlar.Buna ek olarak, olası hormonal problemler de düşünülmelidir. Bazı koşullar altında kuş, daha büyük alanlardaki tüylerini kaybedebilir. Lütfen veteriner hekime danışınız.
Eğer küçük tüysüz bölgeler meydana gelirse, lütfen onlara daha yakından bakın. Kuşun, kaşıntılı bir egzaması olabilir. Bu durumda,çaresiz kuşun, tüylerini neden yolduğu tamamen anlaşılacaktır. Tüy yolunmasının mutlaka can sıkıntısı veya cinsel yalnızlık sonucu olmadığını görüyorsunuz. Ancak bu davranış, tırnaklarını yiyen insanlarda olduğu gibi kötü bir alışkanlık haline gelebilmektedir.
Tüy yolan kuşların oldukça büyük bölümü, devamlı zihinsel baskı altında bulunanlar gibi kendilerini yok etme eğilimi gösterir.


Alıntıdır
 
Geri
Üst