Merhaba efendim size de
Normalde ben hastalıklardan çok anlamam. Ama baloncuklu veya yeşil dışkı enfeksiyon diye okumuştum. Ama dediğim gibi bu konuda çok yetkin değilim.
Önceki kuşunuzun da kuruma hastalığından kaybedip bu kuştada baloncuklu dışkı ve sorunlar yaşamanız dikkatimi çekti. Demek ki bakım koşullarında bir sıkıntı var bence. Burada kuşa bakamıyorsunuz gibi sitem ettiğimi düşünmeyin ne olur. Yanlış anlamayın yani. Tabii ki kuşunuza en iyi şekilde bakmaya çalışıyorsunuz ki burada çözüm arıyorsunuz. Aldığınız iki kuşta da sıkıntı olması bana anormal geliyor çünkü. Kuşların hastalanmasına neden olan ana sebebi bulursak bir daha sıkıntınız olmaz.
1. Temizlik: kafesinizde ızgara var. Dışkıya temas etmez eğer sık temizlik yapıyorsanız. Haftalarca kafes kağıdını değiştirmiyorsanız bunu sıklaştırın. Mama gibi şeyler veriyorsanız bu kapların temizliğine özen gösterin. Sulukları en ideali günlük değiştirmektir. Suyu değiştirirken de güzelce yıkayın ki mantar oluşmasın. Kafesi de en azından şu dönemde elma sirkesi ile silebilirsiniz.
2. Beslenme koşulları: hayat pahalandı. Açık yem kullanıyor olabilirsiniz. Açık yemler ucuzdur ama kalitesi de ona göredir. İçinden kuş dışkısı çıkan açık yemler bile var.
Yeminiz akıllı yemlik değilse muhtemelen yemliğin üzerini üfleyip üfleyip yeni yem ekliyorsunuz. Evet kabuklar üfleyince gidiyor ama tozları kalıyor dipte. O tozları elemek için çok ince aralıkları olan, hanımların toz gidermek makarna süzmek gibi şeylerde kullandığı tel eleklerden alabilirsiniz. Yemi üfledikten sonra elekten geçirdiniz mi toz falan kalmaz.
Yemlerin açık olması muhtemelen bayat ve yazın güvelenmeye böceklenmeye müsait olması demektir. Şu an zor ama yazın falan özellikle yemde ipliksi ağ gibi şeyler görürseniz o yemi dışardaki kuşlara verin.
Verdiğiniz su içme suyu olsun. Günlük değiştirmeye özen gösterin. Vitamin, probiyotik gibi şeyler kattığınızda onu 24 saatten fazla tutmayın. Yarardan çok zarar getirir bu tür şeylerin çok tutulması.
Vitamininiz dandik olabilir, son kullanma tarihi geçmiş olabilir. Özellikle petshoplarda satılan 10-15 liralık vitaminler boyalı sudan farksız. Kendini kanıtlamış vitaminler tercih edin. İnanın vereceğiniz fazlandan 20 lira sizi birçok sorundan kurtarır.
Kuşunuzu sadece yemle besliyorsanız bağışıklığı düşük olur, hastalıklara açık olur. Beslenme konusu çooook geniş bir konu. Ben hiç bilmiyorsunuz gibi sıralayayım siz araştırın ek takviyeleri. Yumurta maması, probiyotik, bira mayası, elektrolit, gervit gibi kaliteli bir multivitamin, dal darı, sağlık tohumları.
3. Ortam nemi ve havalandırma: bu özellikle önemli ve atlanan bir konu. Ortamın nem seviyesi ne kadar yüksek olursa o kadar çok mantar ürer anlamına gelir. Bu tür hastalıklar kuşun bağışıklığını düşürünce virüsler etkin hale gelir. Ondan sonra salmonella, ecoli gibi virütik hastalıklar baş gösterir. Özellikle iki kuştada rahatsızlık oluşması bende bu tür bir ihtimali güçlendirdi. Nem, rutubet öyle pis bir şeyki dışardaki tavuğun virüsünü bile su damlacığıyla muhabbet kuşuna bulaştırır. Yani siz çok güzel yemler, sular verirsiniz ama ortam mantarlaşmaya ve virüs yayılımına çok müsait olabilir. Mesela mutfaklar nem konusunda çok fenadır. Kuşunuz mutfakta çok neme maruz kalıyor olabilir.
Bu yüzden havalandırma da önem kazanır. Kuş hem nemli hem havalandırması olmayan bir yerde üstüne bir de iyi beslenmiyorsa o kuş hasta olmasında ne yapsın? Kuşun bulunduğu odayı sabah ve akşam 5'er 10'ar dakika havalandırmayı ihmal etmeyin. Kapıyı da açıp cereyana neden olmayın tabi bunu yaparken. Havalandırmanın bir güzel özellliği de kuşun dışkısında biriken amonyok buharını bir miktar uzaklaştırması. Bu genellikle üreticilerin sorunu ama bilginiz olsun diye yazdım.
4. Ani ısı değişimleri: ani ısım değişimleri kuşun bağışıklığını baskılayabilir dolaylı yoldan. Bağışıklığı zayıflayan kuş da virütik hastalıklara daha açık hale gelir.
Ben en çok nem ve açık yem ihtimali üzerinde duruyorum.