- Katılım
- 8 Ara 2013
- Mesajlar
- 17,392
- Tepkime puanı
- 1,686
Selam Arkadaşlar, (Daha önce başka bir sitede paylaşmıştım)
Aşağıdaki konu yabancı bir forumdan alınmıştır. Fotoğraflar birebir alındı, yazılar ise kısaltılıp Türkçeye çevrildi. Gerçekten çok faydalı bir yazı. O kadar vitamin aramak yerine vitamini minerali direk yiyeceğinden alabileceğini gösteren bir paylaşım oldu.
Çok uğraştım ama değidiğini düşünüyorum..
Püre yiyecekler 3 ana başlık altında ele alınmıştır.
Bölüm 1. Bakliyatlar:
Bakiyatlar pişirme ya da filizlendirme yöntemi ile hazırlanırlar. Filizlendirmede tomurcuklar 0,65cm-1,25cm olmalıdır.
Kullanılan Bakliyat: Adzuki Fasülyesi, maş fasulyesi, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, buğday, kuru bezelye, nohut.
Bakliyat Karışımı
Bakliyatın Pişirilmesi
Bakliyatın Filizlendirilmesi
İsterseniz filizlenmiş bakliyatı bu haliyle kullanabilirsiniz. İsterseniz kısa süreli buharlı pişirmeye tabi tutabilirsiniz.
Sonra Robotta Kıyıyoruz.
Bölüm 2. Tahıl - Tohum:
Tahıl ve tohumlar da istenirse pişirilir, istenirse filizlendirilebilir. Filizlendirme yoluna gidilirse Tahıl-Tohum püresi dondurucuya konmamalıdır.
Kullanılan Tahıl-Tohum: Kinoa, amaranth (kuru olarak verilmemeli), arpa, yulaf, darı, kavuzlu buğday, kamut (horasan) buğdayı, karabuğday, susam, ayçekirdeği, turp tohumu
(Görsellerde arayabilmeniz için orjinal isimleri: quinoa, amaranth, barley, oats, millet, spelt, kamut, buckwheat, sesame, sunflower, radish seed)
Darı, yulaf, susam, kinoa
Amaranth
Filizlendirme karışımı
Tohum karışımı
Kavuzlu buğday, kamut (horasan) buğdayı, karabuğday
Filizlenmiş tahıl ve tohumlar
Tam bir protein karışımı sağlamak için 2 ölçek tahıl-tohum ile 1 ölçek baklagili karıştırmak önemlidir.
2ye 1 tahıl-tohum ve baklagil karışımını pişirebilir veya filizlendirebilir sonra da 1e 1 oranında sebzelerinizle karıştırablirsiniz.
2ye 1 oranında tahıl-tohum ve baklagil karışımı
Bölüm 3. Sebze (ve biraz da meyve):
Bu grup pürenin %50'sini oluşturur. Kuşların püre içinden istediklerini seçmemeleri için tüm sebzeler robottan geçirilmelidir.
Sebze karışımı 4 bölümden oluşur.
A. En önemli bölüm Yeşillikler, sebze karışımının %50sini oluşturan yeşil lifli sebzelerdir.
İçeriği: Brokoli, kara lahana, hardal yaprağı, karahindiba, havuç ya da pancar yaprağı, ıspanak, pazı, maydanoz, kişniş yaprağı
B. Turuncu ve kırmızı sebzeler sebze karışımının %30'unu oluşturur.
Örnek: Havuç, kabak, tatlı patates, kara kabak, balkabağı, kırmızı biber
C. Diğer sebzeler sebze karışımının %15'ini oluşturur.
Örnek: kabak, salatalık, biber, jalapeno, brokoli, bezelye, yeşil fasulye, mısır, pancar, kereviz, brüksel lahanası, karnıbahar.. Mevsimde ne varsa.
Çeşitli sebzeler
Kimi sebzeler az miktarda buharda pişirilebilir.
D. Kalan %5 meyvelerden oluşur. Muhabbet kuşları meyve yiyici değillerdir. Bu yüzden sebze karışımına çok az miktarda alılmalıdırlar.
Genel Yiyecek Karışımları
Hepsi kıyılmaya hazır..
Sebzeleri kıyarken her seferinde değişik kombinasyonlar denenebilir ancak temel karışım oranlarına sadık kalınmalıdır.
%50 Yeşil, %30 Turuncu / Kırmızı, %15 Diğer, %5 Meyve
Sebze karışımı buz kalıbına konulur.
Dondurucuya atılır.
Buz kalıbı kullanmak istemezseniz:
Bir tepsi alın.
Tepsinin içine streç film serin.
Sebze karışımını tepsiye yayın.
Üzerini de streç film ile kaplayın.
Arada hava kabarcığı kalmasın.
Dondurun..
Donduktan sonra bıçak ile parçalara ayırın.
Buzluk poşetinde kullanıncaya kadar saklayabilirsiniz.
Besleme
Mikrodalga fırın kullanmayıp bir gece önceden derin dondurucudan alıp buzdolabına koymak en iyi çözdürme yoludur.
Baklagil kübü
Çözülmüş hali
Sebze karışım kübü
Hepsi çözülmüş
Çimlendirilmiş Tahıl-tohum karışımını ekleyin (%50 Sebze, %33 Filizlendirilmiş Tahıl -Tohum, %17 Bakliyat)
Yaptığınız mamayı yerken kuşlarınızı izlemenin verdiği zevk pahabiçilemez.
Aşağıdaki konu yabancı bir forumdan alınmıştır. Fotoğraflar birebir alındı, yazılar ise kısaltılıp Türkçeye çevrildi. Gerçekten çok faydalı bir yazı. O kadar vitamin aramak yerine vitamini minerali direk yiyeceğinden alabileceğini gösteren bir paylaşım oldu.
Çok uğraştım ama değidiğini düşünüyorum..
Püre yiyecekler 3 ana başlık altında ele alınmıştır.
Bölüm 1. Bakliyatlar:
Bakiyatlar pişirme ya da filizlendirme yöntemi ile hazırlanırlar. Filizlendirmede tomurcuklar 0,65cm-1,25cm olmalıdır.
Kullanılan Bakliyat: Adzuki Fasülyesi, maş fasulyesi, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, buğday, kuru bezelye, nohut.
Bakliyat Karışımı
Bakliyatın Pişirilmesi
Bakliyatın Filizlendirilmesi
İsterseniz filizlenmiş bakliyatı bu haliyle kullanabilirsiniz. İsterseniz kısa süreli buharlı pişirmeye tabi tutabilirsiniz.
Sonra Robotta Kıyıyoruz.
Bölüm 2. Tahıl - Tohum:
Tahıl ve tohumlar da istenirse pişirilir, istenirse filizlendirilebilir. Filizlendirme yoluna gidilirse Tahıl-Tohum püresi dondurucuya konmamalıdır.
Kullanılan Tahıl-Tohum: Kinoa, amaranth (kuru olarak verilmemeli), arpa, yulaf, darı, kavuzlu buğday, kamut (horasan) buğdayı, karabuğday, susam, ayçekirdeği, turp tohumu
(Görsellerde arayabilmeniz için orjinal isimleri: quinoa, amaranth, barley, oats, millet, spelt, kamut, buckwheat, sesame, sunflower, radish seed)
Darı, yulaf, susam, kinoa
Amaranth
Filizlendirme karışımı
Tohum karışımı
Kavuzlu buğday, kamut (horasan) buğdayı, karabuğday
Filizlenmiş tahıl ve tohumlar
Tam bir protein karışımı sağlamak için 2 ölçek tahıl-tohum ile 1 ölçek baklagili karıştırmak önemlidir.
2ye 1 tahıl-tohum ve baklagil karışımını pişirebilir veya filizlendirebilir sonra da 1e 1 oranında sebzelerinizle karıştırablirsiniz.
2ye 1 oranında tahıl-tohum ve baklagil karışımı
Bölüm 3. Sebze (ve biraz da meyve):
Bu grup pürenin %50'sini oluşturur. Kuşların püre içinden istediklerini seçmemeleri için tüm sebzeler robottan geçirilmelidir.
Sebze karışımı 4 bölümden oluşur.
A. En önemli bölüm Yeşillikler, sebze karışımının %50sini oluşturan yeşil lifli sebzelerdir.
İçeriği: Brokoli, kara lahana, hardal yaprağı, karahindiba, havuç ya da pancar yaprağı, ıspanak, pazı, maydanoz, kişniş yaprağı
B. Turuncu ve kırmızı sebzeler sebze karışımının %30'unu oluşturur.
Örnek: Havuç, kabak, tatlı patates, kara kabak, balkabağı, kırmızı biber
C. Diğer sebzeler sebze karışımının %15'ini oluşturur.
Örnek: kabak, salatalık, biber, jalapeno, brokoli, bezelye, yeşil fasulye, mısır, pancar, kereviz, brüksel lahanası, karnıbahar.. Mevsimde ne varsa.
Çeşitli sebzeler
Kimi sebzeler az miktarda buharda pişirilebilir.
D. Kalan %5 meyvelerden oluşur. Muhabbet kuşları meyve yiyici değillerdir. Bu yüzden sebze karışımına çok az miktarda alılmalıdırlar.
Genel Yiyecek Karışımları
Hepsi kıyılmaya hazır..
Sebzeleri kıyarken her seferinde değişik kombinasyonlar denenebilir ancak temel karışım oranlarına sadık kalınmalıdır.
%50 Yeşil, %30 Turuncu / Kırmızı, %15 Diğer, %5 Meyve
Sebze karışımı buz kalıbına konulur.
Dondurucuya atılır.
Buz kalıbı kullanmak istemezseniz:
Bir tepsi alın.
Tepsinin içine streç film serin.
Sebze karışımını tepsiye yayın.
Üzerini de streç film ile kaplayın.
Arada hava kabarcığı kalmasın.
Dondurun..
Donduktan sonra bıçak ile parçalara ayırın.
Buzluk poşetinde kullanıncaya kadar saklayabilirsiniz.
Besleme
Mikrodalga fırın kullanmayıp bir gece önceden derin dondurucudan alıp buzdolabına koymak en iyi çözdürme yoludur.
Baklagil kübü
Çözülmüş hali
Sebze karışım kübü
Hepsi çözülmüş
Çimlendirilmiş Tahıl-tohum karışımını ekleyin (%50 Sebze, %33 Filizlendirilmiş Tahıl -Tohum, %17 Bakliyat)
Yaptığınız mamayı yerken kuşlarınızı izlemenin verdiği zevk pahabiçilemez.