Muhabbet kuşu Püre Yiyecek Hazırlama Rehberi

Levent ACAR

Moderatör
Yönetici
Katılım
8 Ara 2013
Mesajlar
17,392
Tepkime puanı
1,686
Selam Arkadaşlar, (Daha önce başka bir sitede paylaşmıştım)
Aşağıdaki konu yabancı bir forumdan alınmıştır. Fotoğraflar birebir alındı, yazılar ise kısaltılıp Türkçeye çevrildi. Gerçekten çok faydalı bir yazı. O kadar vitamin aramak yerine vitamini minerali direk yiyeceğinden alabileceğini gösteren bir paylaşım oldu.
Çok uğraştım ama değidiğini düşünüyorum..



Püre yiyecekler 3 ana başlık altında ele alınmıştır.

Bölüm 1. Bakliyatlar:
Bakiyatlar pişirme ya da filizlendirme yöntemi ile hazırlanırlar. Filizlendirmede tomurcuklar 0,65cm-1,25cm olmalıdır.
Kullanılan Bakliyat: Adzuki Fasülyesi, maş fasulyesi, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, buğday, kuru bezelye, nohut.


Bakliyat Karışımı
80502941040369614773.jpg

24537350229042394922.jpg

18726419257361377838.jpg


Bakliyatın Pişirilmesi
21432311461418652998.jpg


Bakliyatın Filizlendirilmesi
00777327622395161386.jpg

08810263680953522557.jpg


İsterseniz filizlenmiş bakliyatı bu haliyle kullanabilirsiniz. İsterseniz kısa süreli buharlı pişirmeye tabi tutabilirsiniz.
30472218220188025202.jpg

56874188972213001743.jpg


Sonra Robotta Kıyıyoruz.
34458333223762477955.jpg

74822169528741803074.jpg




Bölüm 2. Tahıl - Tohum:
Tahıl ve tohumlar da istenirse pişirilir, istenirse filizlendirilebilir. Filizlendirme yoluna gidilirse Tahıl-Tohum püresi dondurucuya konmamalıdır.
Kullanılan Tahıl-Tohum: Kinoa, amaranth (kuru olarak verilmemeli), arpa, yulaf, darı, kavuzlu buğday, kamut (horasan) buğdayı, karabuğday, susam, ayçekirdeği, turp tohumu
(Görsellerde arayabilmeniz için orjinal isimleri: quinoa, amaranth, barley, oats, millet, spelt, kamut, buckwheat, sesame, sunflower, radish seed)


Darı, yulaf, susam, kinoa
93945265517738432602.jpg


Amaranth
81770944934808648218.jpg


Filizlendirme karışımı
08115700384966161785.jpg


Tohum karışımı
04252968485397026466.jpg


Kavuzlu buğday, kamut (horasan) buğdayı, karabuğday
17483792492510772056.jpg


Filizlenmiş tahıl ve tohumlar
23191295997239061803.jpg

44311801311188374023.jpg


Tam bir protein karışımı sağlamak için 2 ölçek tahıl-tohum ile 1 ölçek baklagili karıştırmak önemlidir.
2ye 1 tahıl-tohum ve baklagil karışımını pişirebilir veya filizlendirebilir sonra da 1e 1 oranında sebzelerinizle karıştırablirsiniz.


2ye 1 oranında tahıl-tohum ve baklagil karışımı
83824157025197555177.jpg




Bölüm 3. Sebze (ve biraz da meyve):
Bu grup pürenin %50'sini oluşturur. Kuşların püre içinden istediklerini seçmemeleri için tüm sebzeler robottan geçirilmelidir.
Sebze karışımı 4 bölümden oluşur.


A. En önemli bölüm Yeşillikler, sebze karışımının %50sini oluşturan yeşil lifli sebzelerdir.
İçeriği: Brokoli, kara lahana, hardal yaprağı, karahindiba, havuç ya da pancar yaprağı, ıspanak, pazı, maydanoz, kişniş yaprağı


51293548299296998245.jpg

97061040512448561261.jpg

74781501327649965285.jpg

96416645277311243644.jpg


B. Turuncu ve kırmızı sebzeler sebze karışımının %30'unu oluşturur.
Örnek: Havuç, kabak, tatlı patates, kara kabak, balkabağı, kırmızı biber

C. Diğer sebzeler sebze karışımının %15'ini oluşturur.
Örnek: kabak, salatalık, biber, jalapeno, brokoli, bezelye, yeşil fasulye, mısır, pancar, kereviz, brüksel lahanası, karnıbahar.. Mevsimde ne varsa.


Çeşitli sebzeler
56841945570830945235.jpg

85636782649433906532.jpg


Kimi sebzeler az miktarda buharda pişirilebilir.
93612963884937674686.jpg

92054907378371644551.jpg


D. Kalan %5 meyvelerden oluşur. Muhabbet kuşları meyve yiyici değillerdir. Bu yüzden sebze karışımına çok az miktarda alılmalıdırlar.

95951019061758167131.jpg

80282655641655924539.jpg


Genel Yiyecek Karışımları
53161428823968283625.jpg

49074786666328546360.jpg

73696933130016723540.jpg

80180264164289817008.jpg

21874275880374495748.jpg


Hepsi kıyılmaya hazır..
84071676791789524782.jpg




Sebzeleri kıyarken her seferinde değişik kombinasyonlar denenebilir ancak temel karışım oranlarına sadık kalınmalıdır.
%50 Yeşil, %30 Turuncu / Kırmızı, %15 Diğer, %5 Meyve


87573946894167989507.jpg

04975503919498637390.jpg

74292957131229287239.jpg

76990166452250817833.jpg

26462334779537555822.jpg

44445839095733890071.jpg


Sebze karışımı buz kalıbına konulur.
53508760057426523118.jpg

31451181804160702877.jpg


Dondurucuya atılır.
29815088075645444130.jpg

87680568425119654515.jpg


Buz kalıbı kullanmak istemezseniz:
Bir tepsi alın.

35876296634265565234.jpg


Tepsinin içine streç film serin.
23239766547167500090.jpg


Sebze karışımını tepsiye yayın.
68735892860526749815.jpg


Üzerini de streç film ile kaplayın.
29957682386193526995.jpg


Arada hava kabarcığı kalmasın.
57511570969690104095.jpg


Dondurun..
Donduktan sonra bıçak ile parçalara ayırın.

45195214924922493631.jpg

44916841176563568773.jpg

14785560095941999175.jpg

00980263176507662967.jpg


Buzluk poşetinde kullanıncaya kadar saklayabilirsiniz.
91000082745091207112.jpg




Besleme

Mikrodalga fırın kullanmayıp bir gece önceden derin dondurucudan alıp buzdolabına koymak en iyi çözdürme yoludur.

Baklagil kübü
50687352673854069732.jpg

62154927875610738384.jpg


Çözülmüş hali
21112239722855621710.jpg


Sebze karışım kübü
04923613047709126398.jpg


Hepsi çözülmüş
86129399658920384950.jpg


Çimlendirilmiş Tahıl-tohum karışımını ekleyin (%50 Sebze, %33 Filizlendirilmiş Tahıl -Tohum, %17 Bakliyat)
44785811820075789097.jpg

64126469989009163238.jpg



Yaptığınız mamayı yerken kuşlarınızı izlemenin verdiği zevk pahabiçilemez.

75565705784051310313.jpg

97781487085871786815.jpg

50953152320514331751.jpg
 
Benim zibidi yanindan geçmez . keşke yese. Meyve yiyici değillerdir yazilmis meyve yerine sebze mi vermeliyiz normalde muhabbetlerimize.
 
Çok yaratıcı. Kafamda ampüller yandı. Bu mantık üzerinden ben de bir kaç püre hazırlayacağım.
 
çok güzel çokda yararlı görünüyor fakat bunları böyle yapacak birininde olduğunu sanmıyorum:)
 
Çok iyi fikir ama biraz zahmetli
 
paylaşımm için teşekkürler yararlı bir konu
bende mamada kullanmak için meyve püresi yapıp ufak parçalar halinde dondurucuya atmayı planlıyordum

-- MUHABBETKUSU.COM.TR; Flood Engellendi -->-> Yeni yazılan mesaj 21:49 -->-> Daha önceki mesaj 21:14 --

Muz elma armut uzum karpuz kavun havuç karisimi yapip yumurta mamasina katmak için püre yapmayii düşünüyorum yarari yada zarari olur mu
 
Seker orani fazla olan meyveler onlar ama bildiğim kadarıyla seker bünyelerine tuz gibi zararli ama meyve şekeri fark eder mi bilmiyorum.
 
Son düzenleme:
Levent abi,

Emek verip hazirladigin bu yazi icin cok tesekkurler... Ben evde bulunan daha basit malzemelerle ve daha sade bir pure karisim yapmayi planliyorum. Tahil grubuna haslamak kosuluyla bulgur u da ekleyebilir miyiz?
 
Son düzenleme:
mutfakta hic kullanilmayan robot var bari kuşlara mama hazirlayalim bi faydasi dokunsun
 
Çok güzel ve bilgilendirici bir konu olmuş çok teşekkür ederiz. Deneyen arkadaşlar da deneyimlerini paylaşırlarsa eğer bir o kadar daha lezzetli olacaktır konu eminim :)

Elinize emeğinize sağlık.
 
kırmızı mercimek, yeşil mercimek, buğday, nohut

bunları haşlayıp biraz ezip verebilir miyiz? yada suda bekletip filizlendirip? hiç mama yapmadım şimdiye dek, emin olamıyorum. Yumurta ve havuç karıştırmak dışında başka basit tarifler var mı?
 
Yukarıdaki açıklamlarda bakliyatların ve tohumların oranı belirtilmiş. Bu oranda verebilirsin. Buharda pişirmek en güzeli çimlendirme imkanı yoksa.

Ayrıca o basit tarifi ufak tefek dokunuşlarla çeşitlendirmek çok kolay.
Örnek: Çay kaşığının yarısı kadar; pirinç unu, mısır unu, galeta unu, irmik ekleyebilirsin mamaya.
 
çok yararlı bir paylaşım

Yukarıdaki açıklamlarda bakliyatların ve tohumların oranı belirtilmiş. Bu oranda verebilirsin. Buharda pişirmek en güzeli çimlendirme imkanı yoksa.

Ayrıca o basit tarifi ufak tefek dokunuşlarla çeşitlendirmek çok kolay.
Örnek: Çay kaşığının yarısı kadar; pirinç unu, mısır unu, galeta unu, irmik ekleyebilirsin mamaya.

bence hala cok karışık :D etimek yumurta havuç üçlüsünden sasmayayım
 
Süper bi gönderi olmuş,teşekkürler:) Emeğinize sağlık.Ben de hazırlamaya karar verdim.
 
Son düzenleme:
@Levent ACAR a tekrardan teşekkür ediyorum,çok faydalı bi paylaşım gerçekten de.Emeğinize sağlık:) Tek kus beslediğim için mama yapmayı tercih etmiodum.Sebzeleri ve yumurtayı ayrı veriodum ama bu tarz sebze püresi daha fazla vitamin ihtiva ettiğinden görür görmez hazırlıklara başladım :D Daha kuşuma verme fırsatım olmasa da sizlerle paylaşmak istedim.
Öncelikle elimde dezenfektan olmadığı için tohum çimlendirme yapmadım.Baklagil püresi ve yeşillik püresi hazırladım sadece.
Baklagil püresinin içinde ;kuru fasulye,yeşil mercimek,kırmızı mercimek,buğday var.Bunları haşlayarak yumuşattım.En son rondoda çektim.Bana sorarsanız kuru fasulye gibi taneleri daha büyük olanları ayrı çekmekte fayda var.Fasulyeleri küçülteyim die fazla çektim sanırım malzemeleri.Lapamsı oldu.Biraz fazla da pişirmiş olabilirim doğrusu.
Bu buzluğa koymadan önce
lElE5J.jpg


Yukarda Levent bey yazmış zaten.Jelatinin malzemeye iyice yapıştığına emin olun .Yoksa arasında buzlanma oluyor.
Sebze püresinde ise ;kabak,havuç,çarliston biber,marul,ıspanak,mısır var.Kabak ve havucu biraz yumuşaması ve çiğliğinden kurtulması için buharda pişirdim (çok değil ama,sertliği geçene dek).Diğerlerini çiğ kullandım.Tüm malzemeyi birlikte rondoda çektim.
Buzluğa koymadna önce;
znXnoj.jpg


Ve donmuş halleri;
oEvEM9.jpg

Y404o2.jpg


Resimdekilerden daha fazla çıktı ayrıca.Hiç yorucu değil.Bütün işi rondo ve dondurucu yapıor.Biraz pişirme kısmı da var ama hadi onu da ocak yapıo diyim hehe.Üstüne üstlük 1-2 ay yeterli geleceğini düşünürsek zamandan tasarruf bence.Gönderiden yararlanmış biri olarak paylaşmak istedim.Teşekkürler:)
 
Son düzenleme:
Geri
Üst