Muhabbet Kuşu Hastalıkları

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Tevfik AKTUNÇ
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
T

Tevfik AKTUNÇ

Guest
Muhabbet Kuşlarında Soğuk Algınlığı Belirtileri

Soğuk algınlığı muhabbet kuşlarında çeşitli derecelenmeler içinde görülür. Hafif geçen soğuk algınlıklarında, kuş tüylerini kabartır. Eskisi kadar hareketli oyuncu değildir. Çoğunlukla tüylerini kabartmış bir durumda, kafesin bir köşesine çekilip uyuklar. Daha aşırı durumlarda yeme karşı tümüyle ilgisizlik, soluk almada güçlük ve hatta kendini kaybetme durumları görülebilir.

Nedenleri : Muhabbet kuşları, yüksek ve düşük ısıya karşı dayanıklı varlıklardır. Isı değişimlerine de ani olmamak koşuluyla tahammül gösterebilirler.


Bununla birlikte, kafeslerin açık pencere ve kapılar arasında bırakılması, içinde bulunduğu sıcak odadan soğuk bir yere aktarılması, salmaların köşe köşe rüzgarlarına hava akımlarına açık yerlere kurulması, bütün bir geceyi ıslak tüylerle geçirmeleri gibi nedenlerle soğukalgınlığına tutulabilirler.

Önlenmesi : İlk önlem olarak kuş sıcak bir yere, tercihen özel donanımlı hasta kafesine alınmalıdır. İçme sularına damlatılacak bir iki damla eriyikle hafif durumlar için etkili tedavi sağlanmış olur. Muhabbet kuşlarının fazla su içmedikleri göz önune alınarak, onları susatmak amacıyla, ağızlarına bir damla bal damlatmakta yarar vardır. Kuş hastalığın belirtileri üzerinden atmaya başladığında, sevdiği yiyeceklerle güçlendirilmelidir.

Muhabbet Kuşlarında Nezle Belirtileri

Muhabbet kuşunun aksırması, burnunda ve gözlerinde akıntının başlaması, nezlenin en bariz belirtisidir. Bu durum giderek kuşun burun deliklerinin tıkanmasına, solunum güçlüğü çekmesine neden olur. Eğer önlem kısa zamanda alınmazsa hastalık kafeste veya salmada bulunan
kuşlarada kolayca yayılarak daha büyük boyutları ulaşır.

Nedenleri : Üşütmeyle büyük bir bağlantısı olmakla birlikte mikrobik bir hastalıktır. Soğuk algınlığını nedenleyen etkenler nezle yol açabileceği gibi, nezle bir kuşun kafes içinde bulunmasıyla, onun göz, burun veya ağız akıntısındanda diğer kuşlara geçmesi olasıdır.

Önlenmesi : İlk önlem olarak kuş diğerlerinden ayrılarak daha sıcak bir yere, tercihen bir hasta kafesine alınmalıdır. Gözlerdeki çapaklar ve burundaki akıntı asitborikli suyla silinmelidir. Kuş eğer soluk almakta zorluk çekiyorsa bir tüy parçası tuzlu suya batırılarak burun deliklerine sokulmalı ve
tıkanıklık giderilmelidir. Hastalık geçinceye kadar soğuk algınlığında vitamince zengin besinlerle kuş güçlendirilmelidir. Hastalık tümüyle geçtikten sonra, hasta kuşun bulunduğu kafes ve tüm kafes gereçleri sodalı sıcak sularla yıkanarak kurutulmalıdır.
 
Benim kuşumdada hapşırmalar basladı sizlerin sayesinde artık nasıl önlem alacağımı biliyorum.
 
Hayırlı ramazanlar ÇOOOK MERAK ETTİĞİM BİR SORU:::
Üç aileyi herkes kendine aynı dükkandan kuş aldı ve hepimizin kuşu oldu:( önce biz almıştık bir hafta sona bizim çiftin teki oldu sonra o tek kalan kusumuzu aldığımız yere götürüp orada civil civil olan çift aldik elh onlar iyiler ilk geldiklerinde sadece duruyorlardi Yemleri değiştirdik o dükkandan aldığımız yemeden şüphelendım ilkin ya sizce neden geçen dükkana gittim kabarık ta oturan çok kuşu vardı adamın dükkandan midir sizce???????
 
Son düzenleme:
Merhaba yardımcı olabilirsiniz sevinirim. Hatta çok sevinirim. Beyaz muhabbet kuşumun sağ gagasının yanında siyah kan pıhtısına benzer bir yara var. Ne olduğunu anlayamadım. Fotoğraf atsam yardımcı olur musunuz?
 
çok bilgilendirici ve güzel olmuş :)
 
Kuşun 32 günlük ve Bugün Behlül kafasını sırtına koydı sonra ise zıplamaya ve uçamaya başladı bir sıkıntı var mı
 
Geri
Üst