Muhabbet Kuşu Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir ? - Bayram AKYILDIZ

muhabbetkusu

Yönetici
Site Yöneticisi
Katılım
16 Ocak 2013
Mesajlar
3,078
Tepkime puanı
52
Yaklaşık 3 yıldır denemelerim ve gözlemlerim sonucu tespit ettiklerimi sizlerle paylaşmak istedim.

Genelde biz üreticiler tabi direk görselliğe ve hareketli olup olmadığına bakıyoruz… Bu ne kadar doğru ve ya yanlış size kalmış…!!!! Ama yurt dışından gelen kuşların bir çoğu aşırı şekilde çalıştırılmış, kanatlarında tüy çıkan yerlerde iltihap, kanatları tutuk uçma özelliğini yitirmiş, dölleme sorunu ve düzensiz yumurtlayan, ve en önemlisi eşe atıldığında aniden çöken kuşlara rastlıyoruz… Bir çok kuşta ise iç hastalığı olup ilaçla ayakta duran kuşlarda kaçınılmıyor. Bu kuşlar genelde önce içten kurumaya ve yem yememeye başlıyor.. Bunu yaşamadım diyen yalan söyler toplu seçmece kuş alıp ta bunu yaşamayan yoktur sanırım..

KUŞ ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ…

1-) Önce alacağınız kuşu uzaktan takip edip hareketlerini ve canlılığını kontrol etmelisiniz..

2-)Tüy kalitesine ve renk canlığına bakmalısınız tüyleri parlak ve düzgün olması gerekmektedir…

3-) Kuşu elinize aldığınızda alt kısmına bakıp ıslaklık veya kıç kısmına cıvık dışkı yapışmış mı kontrol ediniz eğer varsa başka bir kuşa yöneliniz….

4-) Elinize aldığınız kuşun kilo kontrolü yapın bunu nasıl anlarız diyenlere göğüs kemiği elinizi rahatsız edici bir şekilde orta kısmı bıçak gibi sivri olur. Bu tarz kuşlarda iç kurumayla beraber beraberinde başka hastalıklarda taşıyabilir..

5-)Elinize aldığınız kuşun kursak kısmını yoklayın bazen yem doluymuş gibi gözükür kursakları yağ yapmış veya kursak iltihaplanması olmuş tur.. Bu tarz kuşlar çok elinizle yokladığınız zaman kursağa yapışmış bir et gibi hissedersiniz eğer yokladığınızda yem tanelerini farketmiyorsanız bu ilerde alacağınız kuşta sorun çıkacağı anlamına gelir..

Nasıl bir sorun mu !!!!

Kursak yağlanması veya iltihaplanması zamanla kursaktan başlamak şartıyla karın bölgesine kadar iner ve kuşun bütün vücudunu sarar ve uçamayacak şekilde gelir ve olabilir nede yumurtlayabilir. Bir tavuktan farkı kalmayacaktır.. Belli bir süreç içerinde bu şekilde yaşayarak ölür…

6-)Bazı kuşların özellikle dişilerde en önemlisi kıç kısmını üflediğiniz zaman morarma, koyu buruşmuş bir şekilde sarılık ve bazen de sarı şekilde misket gibi olmuş bir et parçası görülebilir..

Bu kuşlar neden ve nasıl mı olmuş.. !!!!

Bu tarz kuşlar bazıları yaşını doldurmamasına rağmen bu şekilde oluyor.. Vücut yapısı tam oturmamış kuşlarda eşe atıldığında yumurtlama zorluğu çeker ve bazen de kabuksuz yumurtlaya bilir.. Bu şekilde uzun süre erken yumurtlatılan kuşlar yumurtalıkları tahriş olduğundan dolayı bu hale gelir.. Bazı yaşını doldurmuş dişlerde alt yapısı düzgün ama alt kısmında morarma olan kuşlar ise uzun süre yumurtlatılıp yavru alınmış kuşlardır bu tarz kuşlara pek talep duymayın…Bir kuşun az yumurtlamış veya hiç yumurtlamadığını anlamak için kıç kısmının bulunduğu bölgedeki halkaya bakın o halka ne kadar kalınlaşmışsa yumurtlayıp yumurtlamadığını anlarsınız sizde elinizdeki kuşlarınızı inceleyerek ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız..

7-) Kuş seçerken dikkat edeceğiniz en önemli yerden biri çene altı….

Aldığınız kuş ne kadar hareketli ve tüyleri canlı olursa olsun bu şekilde olan kuşlara çok dikkat edin.. Elinize aldığınız kuşu sağ ve solda çene bitiminin yanlarında tüy olmayan bir bölge göreceksiniz o bölgeye baktığınız zaman sağlıklı kuşlarda bildiğimiz kuşun doğal deri rengi olur..

Fakat iç hastalığı olan ve yeni başlayan kuşlarda en iyi bu yerden takip edebilirsiniz.. İç hastalığı olan kuşlarda çene altın tüy olmayan bölge dışarıya doğru şişme görülür ve bu şişkinlikle beraber koyu bir şekilde kırmızılık, veya morarma görülür bu tarz kuşları aldığınızda direk eşe atmayın direk antibiyotik tedavi ve daha sonrasında vitamin takviyesi yapın yaklaşık 1 veya 2 ay kadar gözlemleyin.. Gözlemler sonucu gelişmeleri kontrol ettikten sonra eşe atın..
Bu tür kuşları kendi kuşlarını ile karıştırıp aynı yemlikden ve aynı sulukdan su içtirmeyiniz yoksa elinizdeki kuşlarınızdan da olabilirsiniz ..
Bu tarz kuşların çoğu tedavi edilmediği takdirde 3 ila 6 ay içerisin de ölüyorlar kimisi eşte, kimisi yumurtada, kimisi de yavru bakarken aniden kabarıp, kuruyup ölmesine sebebiyet veriyor..

NOT: Bu yazmış olduğum yazıdan hoşlanmayan kişiler de de olacaktır ama kimse kusura bakmasın herkesin alın teriyle kazandıkları ve ne zor şartlar altında bu hevesleri uğruna para harcadıklarını ve sonunun hüsran olmasına göz yumamam..
 
çok teşekkürler, gerçekten çok faydalı bilgiler vermişsiniz. elinize emeğinize sağlık.
 
paylaşım için tesekkürler eline sağlık muhammet
 
Geri
Üst