Muhabbet Kuşlarında Stres

barisarslan

Meraklı Üye
Katılım
21 Eki 2016
Mesajlar
214
Tepkime puanı
52
Muhabbet kuşları insanlara karşı cana yakın, oyuncu ve mutlu kuşlardır. Kolay eğitilebilir ve kafes ortamında kolay üretilebilirler. Genel sağlık durumları kolay bozulmayan dayanıklı canlılardır. Ancak bu minik kuşların genel sağlığını bozabilen, eğitimini ve üretimini etkileyen başlıca bir faktör vardır. “Stres” diğer kafes kuşları ve hatta diğer evcil hayvan türlerinde olduğu gibi muhabbet kuşlarında da önemli bir sorundur. Sevimli dostumuzun kötü davranışlarının neredeyse tamamının sorumlusu strestir.

Muhabbet Kuşlarında Stres Belirtileri
Muhabbet kuşlarında dişiler, erkeklere oranla daha fazla strese girerler. Bunun nedeni erkek kuşların daha hareketli ve canlı mizaca sahip olmalarıdır. Erkek kuşların çok meraklı olması, çevrelerindeki değişikliklere daha kolay adapte olabilmelerini sağlar. Ancak yine de kötü çevre şartları ve kötü bakım nedeniyle çoğu zaman erkek muhabbet kuşları da strese girer. Stresin en önemli belirtileri şu şekildedir;

  • Daha az yem yeme, iştahsızlık,
  • Kafes zeminindeki gazete kağıdı veya örtüyü sürekli bozma, yırtma,
  • Hareketsizlik, (oyun oynamama, ötmeme)
  • Eş kuşlarda sürekli kavga,
  • Kafese yaklaşıldığında veya el uzatıldığında bağırma, (ileri derecede stres durumunda görülür)
  • Kafesteki yem veya kuş kumunu dağıtma,
  • Tünekte öterken alt gagası ile üst gagasını birbirine sürtme.
Stresin Yol Açabileceği Sorunlar

Stres tüm canlılarda olduğu gibi muhabbet kuşlarında da birçok sorun meydana getirebilir.
Stresten meydana gelebilecek başlıca sorunlar şunlardır;

  • Stresli kuşların bağışıklık sistemi zayıflar ve daha kolay hasta olabilirler.
  • İştahsızlık nedeniyle daha az yem yer ve zayıflarlar.
  • iştahsızlık olmadığında ise, hareketsizlik nedeniyle şişmanlar ve yağlanırlar.
  • Stresli kuşlarda kızgınlık olmadığı için eş tutmazlar veya eşleri ile kavga ederler.
  • Stres beraberinde korkuyu getirir. Bu nedenle kuşlar sizden çok daha fazla korkabilir, veya saldırganlaşabilir.
  • Stresli kuşları eğitmek, konuşturmak veya ele alıştırmak neredeyse imkansızdır.
  • Eğer kuşlar üreme döneminde stres yaşarlarsa, yumurtalarını kırabilir, hatta yavrularını öldürebilirler.
Stres Neden Kaynaklanır?
Muhabbet kuşlarında stresin başlıca nedeni kötü bakım ve çevre şartlarıdır. Muhabbet kuşları kafes ortamında, doğal ortamlarına göre çok daha nazlı yapıdadır.

Fiziksel yapıları uzun süre susuz kalabilecek şekilde olmasına rağmen, kafes ortamında taze su bulamadıklarında stres yaşarlar.

Susuzluğa uzun süre dayanabilen muhabbet kuşları, açlığa karşı çok dayanıksızdır. Acıktıkları anda yemek bulamadıklarında, vücutları hemen tepki verir ve tüyleri kabarır. Beraberinde ise stres başlar.

Tüm canlıların bağışıklık sistemini dengeleyen faktör, metabolizmadır. Metabolizma sağlığını etkileyen en önemli faktör ise, gece – gündüz dengesidir. Muhabbet kuşları bizim minik ev arkadaşımız olsa da, çok geç saatlere kadar bizimle birlikte uyanık kalmaları, onların sağlığı açısından zararlıdır ve başlıca stres nedenidir.

Muhabbet kuşlarına dokunmak, tüylerini okşamak bizler için çok keyifli olsa da aynı durum kuş için geçerli olmayabilir. Ele alışkın muhabbet kuşlarımız bile olsa, onları çok fazla elimize almak, vücutları ile oynamak, istemeden de olsa canını yakmak çok önemli bir stres kaynağıdır. Ele alışkın olmayan kuşlar için ise durum daha da vahimdir. Ele alışkın olmayan muhabbet kuşlarını mümkünse hiçbir zaman elinize almayın!
 
Geri
Üst