Minerallerin Gücü Beslenme konusunda altın bilgiler

Selçuk YÜKSEL

Onursal Üye
Katılım
17 Ara 2016
Mesajlar
6,547
Tepkime puanı
2,030
CANLILARDA MİNERAL DESTEĞİNİN ÖNEMİ

· Canlıların yaşamlarına sağlıklı olarak devam edebilmeleri için çeşitli mineral ve iz elementlere ihtiyaç duymaktadırlar. Örneğin Kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, İyot ve klor gibi minerallere ihtiyaç duymaktadırlar.

İYOT

İyot, konusu en önemli konulardan biri olduğu için en başa aldım. Zira iyotun normal diyetle alınması çok sınırlıdır. Hatta sıfıra yakındır. Buna rağmen genellikle hem yetiştiriciler hem veterinerler tarafından dosya altı yapılır. Önemsenmez. İlginç bir şekilde takviye ürünlerin çoğunda da bulunmamaktadır . Dolayısıyla diyetlerine ek olarak vermek elzemdir. İyot, tiroksin ve troid bezinde tiroit hormonunun üretimi için gereklidir. İyot yetersizliği sonucunda sıklıkla guatr (troid bezinin büyümesi) görülür. Muhabbet kuşlarında iyot eksikliği anormal kursak büyümesine de neden olabilir.

Hayvanda genel sinirlilik hali ve saldırganlığa neden olur. En önemlisi de kuşta solunum yolu enfeksiyonu varmış gibi nefes darlığı görülebilir. Veterinere gidersiniz antibiyotik yazar eve geri gönderir sizi. Ancak gram işe yaramaz tabi.

Kalsiyum ve Fosfor


Eksiklikleri :

•Kötü yumurta kabuğu oluşumu
•Kötü kemik sağlığı
•Sağlıksız kalp
•Nöbetler
•Sinirlilik

YÜKSEK KALSİYUM SEVİYELERİ

•Kusma
•Kabızlık
•Karın ağrısı
•Topallık
· Böbrek taşı sorunu
· Yavrunun yumurtadan çıkamama problemi

Mesela iskelet ve yumurta kabuklarının sağlıklı oluşumu için en başta gelen mineraller kalsiyum ve fosfordur.
Kan pıhtılaşabilmesi için de kalsiyum gereklidir. Kan pıhtılaşması için ayrıca k3 vitamini de çok önemlidir.

· Potasyum :

Potasyum, vücuttaki sıvı dengesini kontrol etmeye ve kalp kasının düzgün çalışmasına yardımcı olan, bir mineraldir. Başkaca bir çok görevi vardır ancak konuyu çok uzatmamak adına geçiyorum.

Potasyum eksikliğinde
Kas kasılmaları, uçamama tutunamama yürüyememe vs görülür.

Magnezyum


Magnezyum, hücresel metabolizma ve kemik gelişiminde temel işlevlere sahiptir. Etkisi kalsiyum ve fosfor ile ilintilidir. Magnezyumunda sayfalara sığmayacak işlevi vardır ancak kısa geçiyorum.

DEMİR

Demir, hemoglobin ve birçok enzim üretimi için gereklidir. Demir yetersizliği anemi diye bilinen hastalık ile sonuçlanmaktadır Demir tüy renginin canlılığı için de gereklidir.

· BAKIR

Bakır, hem senzeti ve elastin üretiminde görev alan lizil oksidaz gibi çeşitli enzimlerin önemli komponenti olarak gereklidir. Bakır yetersizliği, kemik kırılganlığında artış ve bozulmuş tüy rengi ile ilişkilidir. Bakır yetersizliği yumurta üretiminde düşmeye ve kabuksuz, şekilsiz ve buruşuk yumurta oluşumlarına neden olabilmektedir
Bakır eksikliği olan bir diyetle beslenen genç yavrular 2-4 hafta içinde topal hale gelir. Kemikler kırılganlaşır.

SELENYUM

Selenyum ventriküler miyopati, beyaz kas hastalığı ve eksudatif diyatezin önlenmesinde E vitaminini “püskürtme’’ etkisine sahip olması ile birlikte selenyum da ekzokrin pankreatik fonksiyon ve tiroid hormon üretiminde görevlidir. Selenyum yetersizliği sonucunda gelişme geriliği, tüy yapı bozukluğu, yağ sindirim bozukluğu ve pankreatik atrofi görülebilmektedir.Selenyum E vitamini ile yakından ilişkilidir. E Vitamini, selenyumun bir antioksidan olmasını sağlar. Birbirlerinin işlevini desteklerler.

MANGAN

Mangan, normal kemik ve yumurta kabuğu üretimi, üreme ve gelişim için gereklidir. Mangan yetmezliği bulunan kümes hayvanlarında kondrodistrofi, kısa, kalın bacaklar, çıkıntılı karın ve gelişme geriliği şekillenebilmektedir. Sadece Tohumla beslenen hayvamlarda eksikliği sık görülür.

ÇİNKO

Çinko, vücutta insülin ve birçok enzimin üretimi için gereklidir. Çinko yetersizliği sonucunda uzun kemiklerde kısalma ve kalınlaşma, dizlerde büyüme, dermatitis ve T hücre fonksiyonunda bozulma görülebilmektedir.

· Ayrıca çinko A vitaminin çalışmasına yardımcı olmaktadır. A hipovitaminozisi bulunan hayvanlarda sağaltımın başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için diyete yeterli düzeyde çinko ilavesi yapılması gerekmektedir.

Çinko, kanatlı hayvanlarda büyüme, bakım ve kemik gelişimi, tüy gelişimi, enzim yapısı ve işlevi ve iştah kontrolü gibi diğer işlevler için gereklidir. Ayrıca tüy yolmaya da sebep olur. Kuş yanındaki kuşların tüyünü yolma, eğer yalnızsa kendi tüyünü yolma eğilimindedir.
 
Yararlı bilgiler için teşekkürler, konu sabit.
 
Bilgilendirme için teşekkürler. İlgili mineraller, potasyum hariç, depovit multimineral ürününde mevcut görünüyor. Yalnız açıklamada güvercinler için olduğu belirtilmiş. Başka öneriniz var mı yoksa en ideali bu mu?

 
Bu ürün olur. Potasyum içermemesi ilginç. İçeriyordur muhtemelen. Üreticiye sormak gerek. Güvercinler için de olur muhabbetler için de tavuklar hatta koyunlar için de 👍 Sonuçta mineral takviyesi. suda çözünen formdaysa tadından yenmez.
 
Formu hakkında bilgilendirme yapılmamış. Siz nasıl veriyorsunuz bu takviyeleri , önerdiğiniz bir ürün var mı?
 
Haftada bir yarım suluğa mercimek tanesi kadar yeterli olur
 
Geri
Üst