Mantar tedavisi hakkında...

Kuşbaz

Meraklı Üye
Katılım
25 Haz 2024
Mesajlar
190
Tepkime puanı
79
Merhaba dostlar mantar hastalıkları hakkında (özellikle kursak mantarı) tecrübeli üretici ve hobicilerden genel bir bilgi almak isterim. Yıllar evvel bir kuşumu kursak mantarından kaybetmiştim. Zaman geçtikçe araştırarak ve tecrube ederek bir takım önlemleri öğrenme gayretinde bulunduk fakat piyasada çok fazla bilgi olduğu için bir netlik kazanmak gerekiyor gibi geldi. Kimi triflucan kimi mikostatin kimi zolax kimi de zeolitli ya da sirkeli su ile beslenme gibi önerilerde bulunuyor. Greyfurt ya da limon önerilerini de gördüm. Her öneri bir diğerinin yanlış olduğunu söyleyerek ortaya çıkıyor.

Piyasada kanatlılar için oldukça etkili ve verimli takviyeler mevcut. Probiyotik, multi vitamin ve mineral, B vitamini, protein besinleri, karışık tohumlar, kaya tuzu, iyot destekli bloklar... bunların hepsjni yapmak yeterli midir? Yoksa bu mantar herhangi bir yolla bulaştığı vakit yine de kuşu etkiler mi? Etkilediği zaman hangi tedavi yöntemi uygundur? Veteriner hekime başvurmadan evvel bizler ne yapabiliriz? Hekimsiz çözebilir miyiz?


Piyasada satılan ve her cesit mantarı önleyici olduğu söylenen bir takviye gördüm, acaba sürekli ve düzenli kullanıma uygun mu ya da kullananlar var mı? Altenatifleri neler? Bu ve benzeri sorular ile net bir yol çizmeyi düşünüyorum. İlgilenen dostlara şimdiden teşekkür ederim



içeriğinde niacin adlı madde olduğu belirtilmiş. Detay verilmemiş diyebiliriz.
 
Niacin B3 vitaminidir. İçeriğini detaylı bilmek gerek sadece niacin mantarı önlemeye yetmez tabiki. Yukarıda saydığınız mantar ilaçlarının hepsi mantar tedavisinde etkindir. Biri diğerinden üstün diyemeyiz. Bana göre hastalığı önleme adı altında kürler yapmak yanlıştır. ( Antibiyotik ve benzeri ilaç kullanarak ) önemli olan bağışıklığı ve simbiyotik yapıyı güçlendirmeye yönelik önleyici takviyeler yapmaktır. Probiyotik desteği ve dengeli besleme yeterlidir. Dengeli beslemenin içinde multivitamin ve mineral desteği hatta amino asit desteği de var tabi. Ama probiyotik dışındaki takviyelerde doz aşmamaya dikkat edilmeli. Ayrıca kuşun kafesi sürekli kuru tutulmalıdır. Bide yemlerinin taze olduğundan küf içermediğinden emin olduk mu mantar hayat bulamaz. Dolayısıyla peşinen mantar ilacı vs kullanmak mantıklı değildir. Bunlar yapıldıktan sonra yine mantar mı oldu ? ( İhtimal düşük ama sıfır değil tabi ) İşte o zaman mantar ilacına ihtiyacınız var.
İlaçları birbiriyle yarıştırma olayı bilinçsiz toplumlara hastır. Bir komşumuz babaanneme doktor bana falan ilacı yazdı çok iyi geldi sana da vereyim mi ? dedi. Gerisini varın siz düşünün. Falan ilaç mantara etkili değildir denmesine sebep olan nedir biliyor musunuz ? Atıyorum kuşu trikomonas olmuştur ama o mantar sanmıştır ve mikostatin tedavisine başlamıştır. Ee kuş ölecek haliyle. Noldu şimdi ? Mikostatin mantara etkili değil.. Başka bir kuşu mantar oldu ve atıyorum trifuculan başladı. Kuş iyileşince trifuculan mikostatini döver oldu :) yani bilinçsizlikten yapılan yorumlarla yol yürünmez. Bunu zamanla öğreneceğiz. Ki maalesef veterinerlerin bir kısmı bile kuşlar konusunda bilinçsiz. Yaramı kaşıdınız oturdum yazdım bu kadar. Bu konuda kitap yazılır yemin ederim. :)
 
Valla bu konuda o kadar yaralıyım ki... Aşırı sinirliyim yani. Benim kuşum kursak mantarı oldu her veteriner bir veterinerin üzerine ilaç yüklemeye çalıştı. Verdim mi, tabiki hayır. Mikostatin kullandım. Probiyotik kullandım, multivitamin ve b vitamini kullandım. Yukarıda Selçuk hocamın da dediği gibi trikomonası mantar zanneden, mantarı trikomonası mantar zanneden mi dersiniz vs vs. Kuşlardan anlayan veteriner çok az. Mantarı önlemenin en etkili yolu hijyen ve takviye. Başka bir yolu yok. Streste bile tekrarliyor maalesef.
 
Böyle şeyler kullanmayın. Care4birds fungi stop var mantar için,kanatlı ürünüdür,beşeri değildir.
Mikostatin triflucan gibi şeyler yerine kuşlar için üretilen ilaçları kullanabilirsiniz. Artık eskisi gibi değil dünya,kanatlılar için de ilaçlar üretiliyor.
 
Size dün tanık olduğum bir olayı anlatayım. Hasta kuşu olan bir hanım efendi bana ulaştı. Daha önce kuşa tetraksilin isimli antibiyotik kullanmış ama düzelmediğini düşünmüş bana ulaşmış. Neyse kuşun dışkısını videosunu falan istedim kuş zımba gibi. Gram Hastalık belirtisi yok. Antibiyotik tedavisine boşuna başlamışsınız dedim. Neyse Probiyotik ve bağırsak destekleyici de almış. Onlara başlamasını ve bir süre devam etmesini tavsiye ettim. 2 Gün kadar devam etti. Sonra kuşun sulu dışkıladığını görmüş tekrar bana ulaştı. Bende antibiyotik tedavisi sonrası bir süre anormal dışkı görülebileceğini, ekstra bir tedaviyeye gerek olmadığını, korkmaması gerktiğini söyledim. Hanım efendi biraz evhamlı olduğundan ilaç başlamak için ısrarcı oldu. Çok ısrar edince kendisine ben ilaç başlatamam çok şüpheniz varsa veterinere götürün dedim. Veterinere götürme kararı aldı. Dedim veterinere hangi tedaviyi yaptığınızı söyleyin ona göre yol çizsin. Anlatmış veterinere. Veteriner ilaç yazıp göndermiş. Hangi ilacı yazdı dedim Oksitetraksilin yazdı dedi. Ne !!!!!!! dedim. Oksi tetraksilin dedi hatta resmini de attı gerçekten de oksitetraksilin yazmış. Nasıl olur dedim. Sizin daha önce kullandığınız ilaçla aynı etken maddeli ilaç. O hayvanlarda kullanılmaz bu kullanılır demiş !!! Şaşkınlıkla dedim bu veterinere güven olmaz. Siz başka veterinere gidin. Dinletemedim ve şuan oksitetraksilin tedavisi başladı kuşa. Hayretle seyretmekten başka çarem yoktu :) Ahh veterinerler ahhh.
 
Son düzenleme:
Size dün tanık olduğum bir olayı anlatayım. Hasta kuşu olan bir hanım efendi bana ulaştı. Daha önce kuşa tetraksilin isimli antibiyotik kullanmış ama düzelmediğini düşünmüş bana ulaşmış. Neyse kuşun dışkısını videosunu falan istedim kuş zımba gibi. Gram Hastalık belirtisi yok. Neyse Probiyotik ve bağırsak destekleyici de almış. Onlara başlayın ve bir süre devam etmesini tavsiye ettim. 2 Gün kadar devam etti. Sonra kuşun sulu dışkıladığını görmüş tekrar bana ulaştı. Bende antibiyotik tedavisi sonrası bir süre anormal dışkı görülebileceğini, ekstra bir tedaviye gerek olmadığını, korkmaması gerktiğini söyledim. Hanım efendi biraz evhamlı olduğundan ilaç başlamak için ısrarcı oldu. Çok ısrar edince kendisine ben ilaç başlatamam çok şüpheniz varsa veterinere götürün dedim. Veterinere götürme kararı aldı. Dedim veterinere hangi tedaviyi yaptığınızı söyleyin ona göre yol çizsin. Anlatmış veterinere. Veteriner ilaç yazıp göndermiş. Hangi ilacı yazdı dedim Oksitetraksilin yazdı dedi. Ne !!!!!!! dedim. Oksi tetraksilin dedi hatta resmini de attı gerçekten de oksitetraksilin yazmış. Nasıl olur dedim. Sizin daha önce kullandığınız ilaçla aynı etken maddeli ilaç. O hayvanlarda kullanılmaz bu kullanılır demiş !!! Şaşkınlıkla dedim bu veterinere güven olmaz. Siz başka veterinere gidin. Dinletemedim ve şuan oksitetraksilin tedavisi başladı kuşa. Hayretle seyretmekten başka çarem yoktu :) Ahh veterinerler ahhh.
Abi belli bir belledikleri ilaç var onun dışına çıkmıyorlar. Önceden mikostatindi şimdi mikostatin kötü oldu triflucan popüler. Seneye Allah Kerim
 
Böyle şeyler kullanmayın. Care4birds fungi stop var mantar için,kanatlı ürünüdür,beşeri değildir.
Mikostatin triflucan gibi şeyler yerine kuşlar için üretilen ilaçları kullanabilirsiniz. Artık eskisi gibi değil dünya,kanatlılar için de ilaçlar üretiliyor.
denediniz mi? Yan etkisi var mı?
 
Piyasada satılan ve her cesit mantarı önleyici olduğu söylenen bir takviye gördüm, acaba sürekli ve düzenli kullanıma uygun mu ya da kullananlar var mı? Altenatifleri neler? Bu ve benzeri sorular ile net bir yol çizmeyi düşünüyorum. İlgilenen dostlara şimdiden teşekkür ederim



içeriğinde niacin adlı madde olduğu belirtilmiş. Detay verilmemiş diyebiliriz.

İnternette şöyle bir yazı buldum

Apex MANTAX ve Apex AXTIM Ürün İnceleme ve Uyarı!​

Arkadaşlar petshoplarda satılan Apex Mantax ve Apex Axtım ürünleriyle ilgili bir konu açma ihtiyacı hissettim. Zira bu ürünleri mantar ilacı ve astım ilacı diye satıyorlar.. Gerçekten böylemi beraber bir bakalım. Bu ürünlerin içeriklerini beraber inceliyelim...

Apex Mantax
mantax.jpg
Bileşimi:
Her 1000ml. içinde
Niacin > 10mg

UYGULAMA ALANLARI
Muhabbet kuşu, papağan, kanarya, güvercin gibi evcil hayvanlarda Niacin katkısı olarak kullanılır. ( MANTAX) Kullanmadan öncesi iyice çalkalanmalıdır.

Mantax ürünüyle başlıyalım. Ürünün içeriğine baktığımızda niasin yani B3 vitamini görüyoruz.. Peki B3 vitamini mantar ilacımıdır? Yada mantarı önlermi? Tabiki hayır arkadaşlar! Ama bu ürünü googleda arattığımızda ''mantar ilacı'' ''mantar önleyici'' vs. diye pazarlıyorlar.. Petshoplar bu şekilde satıyorlar..

Screenshot_1.png
Kuş sahipleride bilgisizlikten alıp mantar ilacı diye kullanıyor. Hatta bu ürünü kuşların ayaklarına falan sürenler var :) (ayak mantarı için). Durum bu kadar vahim yani.. Eğer kuşunuzda mantar hastalığı varsa bu ürünle tedavi edemezsiniz arkadaşlar!

Mantax ürünün içeriğine koydukları vitaminde hayli dikkat çekici B3 vitamini (diğer adıyla niasin) size tanıdık geldimi? Mantar tedavilerinde kullanılan etken maddenin adı ise ''nistatin'' nasıl benzerlik :) Yani bilinçli yapılmış bir yanıltma söz konusu arkadaşlar uyarması benden...

Apex Axtım
axtim.jpg
Bileşimi:
Her 1000 ml. içinde
Biotin > 10 mg
Kals- D Pant > 15 mg

UYGULAMA ALANLARI
Muhabbet kuşu, papağan,kanarya, güvercin gibi evcil hayvanlarda Biotin ve Kals-D Pant katkısı olarak kullanılır. (AXTIM) kullanmadan önce iyice çalkalanmalıdır.

Axtım ürününe geçelim.. Bu ürünün içeriğine baktığımızda B7 vitamini yani biyotin ve B5 vitamini yani kalsiyum d-pantotenat olduğunu görüyoruz.. Peki B7 ve B5 vitamini astım ilacımıdır? Yada astıma iyimi gelir? Benim bildiğim alakası bile yok :) Ama bu ürünüde google da arattığımızda yine mantaxta olduğu gibi bunuda ''astım ilacı'' ''astım giderici'' diye satıyorlar..

Screenshot_3.png
Screenshot_4.png
Yani şimdi solunum hastası kuşu olan birini düşünün, bu ürünle kuşunu tedavi etmeye çalışıcak. Hem kuş tedavi olamadığı için hastalığı dahada ilerleyecek, hemde boşa zaman kaybı.. Piyasada böyle isim benzerlikleriyle yanıltıcı ürünler satılmasa o kuş belkide veterinerde gerçek bir tedavi görebilir...

Yani biraz firmanın iş güzarlığı arkadaşlar.. İsim benzerlikleri kullanarak insanları yanıltıyorlar.. Petshoplar zaten bişey bildiği yok.. Axtımmı oo tamam astım ilacı, mantaxmı oo tamam mantar ilacı diye satıyorlar.. Onlarında işlerine geliyor bir yandan. Elerindeki ürünü daha kolay satıyorlar...

Son olarak arkadaşlar bu iki ürünle hasta kuşlarınızı tedavi etmeye çalışmayın.. Bunlar ilaç değil vitamin katkısıdır!...
 
İnternette şöyle bir yazı buldum

Apex MANTAX ve Apex AXTIM Ürün İnceleme ve Uyarı!​

Arkadaşlar petshoplarda satılan Apex Mantax ve Apex Axtım ürünleriyle ilgili bir konu açma ihtiyacı hissettim. Zira bu ürünleri mantar ilacı ve astım ilacı diye satıyorlar.. Gerçekten böylemi beraber bir bakalım. Bu ürünlerin içeriklerini beraber inceliyelim...

Apex Mantax
mantax.jpg
Bileşimi:
Her 1000ml. içinde
Niacin > 10mg

UYGULAMA ALANLARI
Muhabbet kuşu, papağan, kanarya, güvercin gibi evcil hayvanlarda Niacin katkısı olarak kullanılır. ( MANTAX) Kullanmadan öncesi iyice çalkalanmalıdır.

Mantax ürünüyle başlıyalım. Ürünün içeriğine baktığımızda niasin yani B3 vitamini görüyoruz.. Peki B3 vitamini mantar ilacımıdır? Yada mantarı önlermi? Tabiki hayır arkadaşlar! Ama bu ürünü googleda arattığımızda ''mantar ilacı'' ''mantar önleyici'' vs. diye pazarlıyorlar.. Petshoplar bu şekilde satıyorlar..

Screenshot_1.png
Kuş sahipleride bilgisizlikten alıp mantar ilacı diye kullanıyor. Hatta bu ürünü kuşların ayaklarına falan sürenler var :) (ayak mantarı için). Durum bu kadar vahim yani.. Eğer kuşunuzda mantar hastalığı varsa bu ürünle tedavi edemezsiniz arkadaşlar!

Mantax ürünün içeriğine koydukları vitaminde hayli dikkat çekici B3 vitamini (diğer adıyla niasin) size tanıdık geldimi? Mantar tedavilerinde kullanılan etken maddenin adı ise ''nistatin'' nasıl benzerlik :) Yani bilinçli yapılmış bir yanıltma söz konusu arkadaşlar uyarması benden...

Apex Axtım
axtim.jpg
Bileşimi:
Her 1000 ml. içinde
Biotin > 10 mg
Kals- D Pant > 15 mg

UYGULAMA ALANLARI
Muhabbet kuşu, papağan,kanarya, güvercin gibi evcil hayvanlarda Biotin ve Kals-D Pant katkısı olarak kullanılır. (AXTIM) kullanmadan önce iyice çalkalanmalıdır.

Axtım ürününe geçelim.. Bu ürünün içeriğine baktığımızda B7 vitamini yani biyotin ve B5 vitamini yani kalsiyum d-pantotenat olduğunu görüyoruz.. Peki B7 ve B5 vitamini astım ilacımıdır? Yada astıma iyimi gelir? Benim bildiğim alakası bile yok :) Ama bu ürünüde google da arattığımızda yine mantaxta olduğu gibi bunuda ''astım ilacı'' ''astım giderici'' diye satıyorlar..

Screenshot_3.png
Screenshot_4.png
Yani şimdi solunum hastası kuşu olan birini düşünün, bu ürünle kuşunu tedavi etmeye çalışıcak. Hem kuş tedavi olamadığı için hastalığı dahada ilerleyecek, hemde boşa zaman kaybı.. Piyasada böyle isim benzerlikleriyle yanıltıcı ürünler satılmasa o kuş belkide veterinerde gerçek bir tedavi görebilir...

Yani biraz firmanın iş güzarlığı arkadaşlar.. İsim benzerlikleri kullanarak insanları yanıltıyorlar.. Petshoplar zaten bişey bildiği yok.. Axtımmı oo tamam astım ilacı, mantaxmı oo tamam mantar ilacı diye satıyorlar.. Onlarında işlerine geliyor bir yandan. Elerindeki ürünü daha kolay satıyorlar...

Son olarak arkadaşlar bu iki ürünle hasta kuşlarınızı tedavi etmeye çalışmayın.. Bunlar ilaç değil vitamin katkısıdır!...
Nasıl bu kadar küçülür firmalar anlayamıyorum. Yazık gerçekten. Hani vitamin diye işe yaramayan ürün satsalar bari zararları dokunmaz
 
Geri
Üst