Günden güne zayıflama, göğüs kafesinin dışarı, jilet görünümü ile çıkması ve sivrilmesi ( hızlı kilo kaybıyla birlikte önce yağ doku, sonra kas dokusu eriyince bu görüntü oluşuyor) yemek yiyormuş gibi yapması ama ağzında çevirip bırakması, kabarma, halsizlik, çevreye karşı duyarsız olması gibi belirtiler gösteriyor. Çeşitli araştırmalara dayalı makalelerde muhabbet kuşlarının %65 oranında kuruma hastalığına sebep olan ve megabakter denilen bu mantarı taşıdıkları, çeşitli sebeplerle bağışıklıkları düştüğü zaman da bu kuruma hastalığına yakalanabildiklerinden bahsediliyor. Benim kuşlarım 6-8 saat yoldan geldiler ve 1 haftadır mantar, akar tedavisi görüyorlar. Stres, yol, ortam değişiklikliği ile bağışıklıkları düştü normal olarak. Akarları ya da mantarları büyük oranda geriledi ama mavi olanın kuruma hastalığına yakalanması çok kötü oldu. Şimdiye kadar flukan denediğim ve yine elle beslediğim 2 kuşu en fazla 2 hafta yaşatabildim. Bu sefer daha farklı bir tedavi deneyeceğim. Flukan + flagyl + sitraks belirli oranlarla elle besleme mamasına karıştırılıp veriliyor. Umarım bu sefer başarılı olurum
Şöyle bir tedavi buldum ve bunu denemeye karar verdim. Ancak sonucun ne olacağını hiç bilmiyorum.
solunum yolu enfeksiyonu yok ise.
Kullanılacak ilaclar.
1. Nidazol tablet 250 mg ( ezcaneden alınacak )
2. Triflucan şurup ( eczaneden alınacak )
3. Sitrax şurup ( eczaneden alınacak)
Bu ilaçlar temin edilip.
Yarım su bardağı elle besleme mamasi hazırlanacak içine
Nidazol tabletin yarışı kırılıp toz haline getirelcek
Triflucan şurup 5 milim ( siringanin 5 yazan yerine kadar)
Sitrax şurup 3 milim ( siringanin 3 yazan yerine kadar)
3 ilaç elle beslemeye iyice karıştırıldıktan sonra 2 saate bir kuşa 2 milim( siringanin 2 yazan yerine kadar) elle besleme mamasi kursaktan verilecek.
Önemli not : ( Kuş tedavi süresince en az 25 derece en fazla 35 derece olan bir ortamda tutulmali )
Ayrıca kuşun 100 ml lik suluguna
Çeyrek nidazol tablet eritilecek
Triflucan şurup 5 milim konulacak
Sitrax surup 3 milim konulacak
Günlük olarak suluk değişecek.
Kuşun önüne rahat yiyebilcegi tohumlar.
Aspur, beyaz dari ve yulaf karıştırılıp konulacak (alıntıdır)