Kuşum hırlıyor ve art arda hapşuruyor

silatnstpp

Yeni Üye

Arkadaşlar selamlar. Kuşum bu şekilde hırlıyor ve hapşuruyor. Birkaç ay önce veterinere götürmüştüm. Bronşit atlattığını hava keselerinden nefes almadığı durum ilerlerse ölebileceğini söyledi fakat inanmıyorum çünkü verdiği ilaçlar işe yaramadı kuşum da hâlâ ölmedi. Astım gibi bir şey olabilir mi? Çünkü iştahı enerjisi hep yerinde kuşumun ve bu durum sadece sabahları erken saatlerde geceleri geç saatlerde oluyor. Yine başka bir veterinere götürmeyi düşünüyorum ama sizin de fikrinizi almak istedim.

Veteriner hangi ilacı verdi ? Kaç gün ve hangi dozlarda verdiniz ? İlacı verdiğiniz günlerde az da olsa düzelme olmuş muydu ?

Veteriner hangi ilacı verdi ? Kaç gün ve hangi dozlarda verdiniz ? İlacı verdiğiniz günlerde az da olsa düzelme olmuş muydu ?
Veteriner şeffaf görünümde bir ilaç yanında da ağrı kesici vermişti.İlacı suyuna 0.5 ml her gün koydum ve bitirdik de. Ama pek bir değişim göremedim. İlacı da kendi hazırlamıştı. O yüzden ismen bilmiyorum.

Muhtemelen baytril vermiştir. Aslında kuşta büyük ihtimalle solunum yolu enfeksiyonu var. Ama üç ihtimal daha var. Troid büyümesi de olabilir. Hava keaesi akarı da Karaciğer yağlanması veya büyümesi de.
Size tavsiyem antibiyotik başlamadan önce iyot takviyesi deneyelim düzelmezse antibiyotik başlarız. Ayrıca evde ense damlası varsa ense derisine bir damla damlatın. Yoksa temin edin.

Şimdiden suluğunu alın. 5-6 saat susuz kalmalı. Cezaden iyot damlası alın marka önemli değil. Eğer %2 alırsanız yarım suluğa 1 damla damlatıp karıştırın verin. Akşam suyu alıp Yarın sabah yine susuz bırakın aynı dozda verin. Yarın akşam kuşun gelişme gösterip göstermemesibe göre bir yol çizeriz.

Muhtemelen baytril vermiştir. Aslında kuşta büyük ihtimalle solunum yolu enfeksiyonu var. Ama üç ihtimal daha var. Troid büyümesi de olabilir. Hava keaesi akarı da Karaciğer yağlanması veya büyümesi de.
Size tavsiyem antibiyotik başlamadan önce iyot takviyesi deneyelim düzelmezse antibiyotik başlarız. Ayrıca evde ense damlası varsa ense derisine bir damla damlatın. Yoksa temin edin.

Şimdiden suluğunu alın. 5-6 saat susuz kalmalı. Cezaden iyot damlası alın marka önemli değil. Eğer %2 alırsanız yarım suluğa 1 damla damlatıp karıştırın verin. Akşam suyu alıp Yarın sabah yine susuz bırakın aynı dozda verin. Yarın akşam kuşun gelişme gösterip göstermemesibe göre bir yol çizeriz.
Yazdıklarınızı gün içerisinde nerden temin edebilirim? Petshoplarda olur mu?

İyot eczaden, ense damlası mesela ivomec veya muadili bir ilaç olabilir. Onu da veterinerden temin edersiniz. 2-3 ml alsanız bile yeter toplamda 2 damla kullanacaksınız

Rica ederim. Umarım işe yarar. Kuş tünekte dururken boynunu uzatıyor mu aşağı doğru ?
Hareketi anlayamadım ama eğer dediğiniz aşağı doğru boynunu uzatıp gagasını açıp kapatma hareketi ise sıklıkla yapmıyor. Gün içerisinde 1-2 kez yapıyordur. Sürekli yaptığını görmedim. Genelde yemek yedikten sonra yapıyor.

İyot eczaden, ense damlası mesela ivomec veya muadili bir ilaç olabilir. Onu da veterinerden temin edersiniz. 2-3 ml alsanız bile yeter toplamda 2 damla kullanacaksınız
Tekrardan merhaba az önce eczaneden “İyodalin İyot ve Selenyum” markasını aldım ama eczacı bana zehirleyebileceğini söyleyip oranı düşük bir takviye verdi ben de emin olamadım.

İyot eksikliği guatr'a (tiroid bezinin şişmesine büyümesine) neden olur,bu da kuşun nefes almasını zorlaştırır. İmkanınız varsa elbette kanatlı uzmanı veterinere muayene ettiriniz. Ultrason ile akciğerlerine, tiroid bezine ve diğer iç organlarına baktırabilirsiniz.

Hocam iyot %2 lik ise yarım suluğa 1 damla demek iyotun 1 damlasını 1000 damlayla karıştırmak demektir. Yani 1 damlayı 1000 parçaya bölüp vermiş oluyoruz. Ve kuş bu suyun günlük toplam 4-5 cc sini içecek yani günlük aşağı yukarı 0.1 damla içmesi demek.
Evet örneğin ağzına 1 damla damlatmak risklidir ama suluğa 1 damla katmak hasta olmayan kuşlara da arada verilmelidir. Yine de içiniz rahat etmiyorsa antibiyotik öneririz. Veya veterinere gidersiniz. Fikir vermesi adına bu konuyu inceleyebilirsiniz.

Konu içindeki mesaj 'Solunum güçlüğü' https://www.muhabbetkusu.com.tr/threads/solunum-guclugu.98341/post-882216

Hatta forumda 4-5 benzer vaka var. Bir göz atın.

Son düzenleme:
Geri