BeautiBird
Onursal Üye
- Katılım
- 15 Şub 2024
- Mesajlar
- 4,522
- Tepkime puanı
- 1,193
Kuşlarda Yumurta Sıkışması
Kuşlarda yumurta sıkışması sık görülen ve acil müdahale gerektiren bir durumdur. Kuşunuz çiftleştikten sonra, ortalama bir yumurtlama süresi olur. Bu süreçte kuşunuzu gözlemleyerek yumurta kontrolü yapmanız önemlidir. Örneğin muhabbet kuşlarında yumurtanın gelme süreci 1 ila 2 hafta arasındadır fakat 10 günü geçen her gün sıkışma ihtimali de artar.Not: "Benim kuşumun eşi yok, bu yüzden yumurtlamaz ve yumurta sıkışması da olmaz" şeklinde düşünmeyin. Çünkü dişi kuşlar çiftleşmese bile, kızgınlık yumurtası yapabilirler. Bu yumurtalar dölsüz (boş) yumurtalardır ve kızgınlık yumurtası da yumurta sıkışmasına yol açabilir.
Yumurta Sıkışması Neden Olur?
- Yavru kuşu eşe atmak
- Fazla kilo
- Mineral ve vitamin eksiklikleri (Özellikle kalsiyum,d vitamini,magnezyum ve bakır önemlidir)
- Hareketsiz yaşam
- Yaşlılık
- Stres
- Yumurta kanalındaki sorunlar
- Enfeksiyonlar
Yumurta Sıkışması Belirtileri Nelerdir?
- Kuyruk ve kanat düşüklüğü, yumurta olduğuna işarettir
- Kabızlık veya nadir dışkılama (dışkılar büyük olabilir)
- Halsizlik ve iştahsızlık
- Sessizlik
- Gözleri kapama, etrafla iletişimi kesme
- Karında şişlik
- Kanlı dışkı
- Popo bölgesinde kanama veya akıntı
- Çömelme
- Popo deliğinin şişmesi
- Popo deliğinin kırmızılaşması veya morarması
- Popo deliğinin açılıp kapanması
- Nefes almada zorluk veya hızlı nefes alıp verme
- Felç
Tedavisi
Yumurta sıkışması ciddi sağlık sorunlarından biridir. Yumurtanın sağlıklı bir şekilde dışarı çıkmaması, ölümle sonuçlanma riskini taşır. Ne yazık ki, ölümler de yaşanmıştır. Yumurtayı bilen birisinin çıkarması gerekir. Eğer yumurta kuşun içinde kırılırsa, veteriner hekim tarafından kabukların çıkarılması gerekir.
Böyle durumlarda, ilk başvurulacak yer uzman kanatlı hekimleridir. Ancak uzman birine ulaşma imkânı olmayanlar, evde şu yöntemleri uygulayabilirler:
Evde Uygulanacak Yöntemler
Kuşun ağzına 1 damla, popo deliğine (kloak) 2 damla zeytinyağı damlatılır. Ayrıca birkaç damla zeytinyağı ele damlatılarak, kuşun popo kısmına oval hareketlerle masaj yapılır. (Zeytinyağı yoksa, ayçiçek yağı veya mısır yağı da kullanılabilir).
Temiz bir bez veya havlu, sıcak suya daldırılır, sıkılarak fazla suyu alınır. Ardından kuşun karın kısmı bu bezle genişçe ısıtılmalıdır ve 10 dakika boyunca devam edilmelidir.Dikkat edilmesi gereken nokta, bezin el yakmayacak sıcaklıkta olmasıdır. Ara ara bezi sıcak suya batırıp tekrarlayabilirsiniz. Bu işlemin amacı, kuşun karın bölgesini sıcak tutarak karın kaslarını gevşeterek yumurtanın çıkışını kolaylaştırmaktır. 10-15 dakika bu işlem uygulanıp karın kasları gevşetildikten sonra,baş parmağa yağ damlatılarak yavaş hareketler ile acele etmeden masaj yapar gibi yumurtayı çıkış kanalına doğru ittirmeye çalışın fakat basınç uygulamayın.
Yumurtanın çıkmasıyla birlikte, poponun iç kısmı da dışarı çıkabilir. Böyle durumlarda temiz bir kulak çubuğunu zeytinyağına batırın ve nazikçe içeri itin. Eğer popoda yara oluşursa, Baticon veya rif ampul kullanabilirsiniz.
Yumurtlama Sonrası Süreç
Kuş yumurtadan sonra bitkin olabilir. Eğer tünekte duramıyorsa, tünekleri kaldırın ve kafes tabanına temiz, rahat bir şeyler serin, böylece kuş dinlenebilir. Vitaminli su hazırlayıp verin. Ayrıca probiyotik takviyesi vermek de doğru olacaktır. Kuşun enerjisini kaybetmemesi için yemini çay tabağına koyarak yakın bir yere koyun.Suyunu ise yakınına asabilir veya birkaç yudum içirerek yardımcı olabilirsiniz. Kafesten birkaç gün dışarı çıkarmayın ve odasını sıcak tutun. Bu süreçte kuşu sık sık gözlemleyin.
Yumurta Sıkışmasını Engellemek İçin Alınacak Önlemler
Yukarıda belirtilen sebeplerden kaçının. 1 yaşından küçük yavruları çiftleştirmeyin. Beslenme programlarına özen gösterin.
Haftada 1 kez multivitamin,
Haftada 3-4 kez probiyotik,
Haftada 2 kez B vitamini,
Haftada 2 kez aminoasit takviyesi düzenli olarak verilmelidir.
Aminoasit içeren bir vitamin kullanıyorsanız, ayrıca aminoasit takviyesi satın almanıza gerek yoktur. Ayrıca mineral takviyesi de gereklidir. İyot, çinko, demir, kalsiyum gibi önemli mineralleri içeren kombine ürünler tercih edebilirsiniz. Ancak aldığınız ürünün içindeki minerallerin yeterli oranda olduğundan emin olun.
Bu yazı izinsiz kopyalanamaz.