Kuş Yemi Kaç Derecede Muhafaza Edilmeli?

BeautiBird

Onursal Üye
Kuş Yemi Kaç Derecede Muhafaza Edilmeli?
Kuş yeminin uzun süre bozulmaması için dikkat etmeniz gereken birkaç husus vardır:

Sıcaklık
Bunlardan birisi yemi sıcaktan korumaktır. Sıcaklık faktörü bakterilerin hızlıca üremelerine olanak sağlar, sıcaklık arttıkça bakteri üremesi de artar.

Nem
Sıcaklık gibi nem oranı da önemlidir. İdeal nem oranı %40-60 arasındadır. Düşük nem virüslerin, yüksek nem ise bakteri ve mantarların üremesini kolaylaştırır.

Kuru depo sıcaklığının 15-20° ve max %60 nem oranında sabit tutulması önerilir.

Bunlarla birlikte, yemin hangi kapta durduğuna da dikkat etmek gerekir.
Plastik, alüminyum,metal kaplar kullanılmamalıdır,cam veya porselen saklama kapları kullanılabilir. Kavanoz kapağının hava almayı engelleyen vakumlu olması da bozulmayı önler. Bambu vakumlu kapak tercih etmenizi öneririm.

BONUS: DEFNE YAPRAĞI
images

Defne yaprağının içindeki laurik asitin böcek kovucu özelliği vardır. Yem kavanozunun içerisine 1-2 adet kurutulmuş defne yaprağı parçalanıp eklenebilir.

Son düzenleme:
Konu sabit. teşekkürler.

Ben yazlıktayım cam kavanoza koydum yemi ağzını da sıkıca kapatıp buzdolabında muhafaza ediyorum. Kilerde saklayayım demiştim Gold wings premium ağzını ne kadar kapatırsam kapatayim güvelenmisti.

Güncel..

Bilgilendirme için teşekkürler. Nem ne kadar az o kadar iyi bana kalırsa. Nem nerdeyse her şeyi bozar.

Son düzenleme:
Bilgilendirme için teşekkürler. Nem ne kadar o kadar iyi bana kalırsa. Nem nerdeyse her şeyi bozar.

Yardımcı olabiliyorsak ne mutlu.
Konuyu yazmadan evvel araştırdım öncesinde. Saklama koşulları nasıl olmalı vs.
Maksimum %60 nem öneriliyor.

Ahşap dolapta tutuyorum serinliği fena değil fakat yine de güvelenmisti. Sonrasında doğal içerikli nem tutucu paketlerden aldım (kedi kumu olabilir içini açmadım.) Rafa 3er 5er bıraktım. Bütün yem ve tohumlar uzuun süredir tertemiz.

Canlıların tümünün temel ihtiyacı sudur. Su ve oksijen olmadan 1-2 istisna canlı haricinde yaşam olmaz. Buna güve de dahil, bakteri de mantar da hatta virüs de dahildir. Onun için vakumlu poşetler ürünlerin bozulmasını engellemektedir. Dolayısıyla nem ne kadar az o kadar iyi 👍

Ahşap dolapta tutuyorum serinliği fena değil fakat yine de güvelenmisti. Sonrasında doğal içerikli nem tutucu paketlerden aldım (kedi kumu olabilir içini açmadım.) Rafa 3er 5er bıraktım. Bütün yem ve tohumlar uzuun süredir tertemiz.
Kritik noktalardan birisi nem seviyesi aslında. Düşük olursa da ürünler bayatlar kurur,yüksek olursa da mantar küf oluşabilir.
Ve alınan yem taze olmayabilir veya farklı şekilde üretilmiş olabilir. Versele Laga kullanıyorum uzun süredir,o kadar dayanıklı yem ki,uzun süre kavanozunda kalan yemler taş gibi duruyordu halen.
Diğer bir sebep ise kullanılan saklama kaplarında nem olması ıslaklık olması. Örneğin cam kavanoza yem konulacak ise kaynar suda dezenfekte edilmeli ve iyice kuruması gerekli,nemli kalmamalı. Peçete ile silince sonra yemi içine koyunca yemler yapışabilir kavanoza.
Yani birçok faktör söz konusu.

Bir de poşet klipsleri çok iş görüyor. Her kullanımdan sonra hafifçe bastırıp havasını aldırıyorum ve poşet klipsi ile kapatıyorum. mandal şeklindeki klipsler hiç hava aldırmıyor. Poşetlerin sağlam olması lazım tabi. Delinmeye karşı nispeten kalın olmalı. Ömrü daha da uzuyor tohumların. Yememezlik ettiklerini de görmedim çok şükür. Bayatlamiyor kolay kolay. Ezcümle nem tutucular ve klipsler işimi baya kolaylaştırdı. Ucuz yoldan halloldu. Tabi defne yaprağı da olmazsa olmaz. Evdeki bulgurda bile vardır defne yaprağı. Yazın güç bela yaptığımız bulguru da defne yaprağı ile muhafaza ediyoruz :)

Bir keresinde saklama kabında fasulye ya da başka bir ürün böceklenmişti. Sık fasulye yapıp yemeyiz. Neyse saklama kabını fark edince şok olduk böcekler kabı bile yemiş izlerini bile geçirmişler kaba. Neyse sonra defne yaprağı kullanmaya başladık. Saklama kapılarımızda defne yaprağı var. Böceklenme sorunu ortadan kalktı böylece. Çok etkili bir ürün zaten.
Yalnız ben geçen kuşlarıma sağlık tohumu vereyim dedim poşeti açtım içine bir sürü defne yaprağı katmışım 🤣🤣
Abartmışım yani. Kaç yaprak vardı içinde 😅
Kararında olmak lazım 😀

Kap plastik miydi ? Nasıl kabı yemişler ? Bu böcekleri anlamak da zor iş 😂

Geri