kuş lambaları

levent5050

Meraklı Üye
Katılım
12 Tem 2017
Mesajlar
171
Tepkime puanı
34
KUŞ LAMBALARI

Hayat için ışık.
Neden kuşlar özel aydınlatmaya ihtiyaç duyarlar?
İnsanlardan farklı olarak kuşlar güneş ışığının doğal bir parçası olan UV-ışınlarını görürler. UV ışınları üreme ve beslenmeye ilişkin davranışları etkiler - UV ışıksız bir hayat kuşlar için, insanların yaşantılarında her şeyi sadece siyah beyaz görmesine eşdeğerdir.
Evin iç kısımlarındaki odalarında tutulan bir kuş yeterince UV-Işığı alamaz. Güneş ışığı pencereden geçtiğinde, bu güneş ışığının büyük bir kısmı pencere camı tarafından süzülür ve evdeki alışagelmiş ışık kaynakları da UV-Işını yaymazlar.
Eğer bir kuş serbest ortamda dışarıda tutulmuyorsa (bulundurulmuyorsa), UV-Işığının mutlaka tedarik edilmesi gerekir.

UV-IŞIĞININ ETKİLERİ
• D3 vitamininin üretilmesi
• Görüş kabiliyetini sağlaması
• Besin almayı sağlaması
• Davranışlar
• Kuluçka Davranışları

D3 vitamininin üretilmesi
D3 vitamini kuşların sağlıklı kemik gelişimi için vazgeçilmezdir. Kuşların aksine birçok hayvan çeşidi derileri vasıtasıyla güneş ışığından D3 vitaminini sentezler. Bunu özellikle mümkün kılan spektrumun UVB-sahasıdır.
Kuşlar buna karşın bu işlemin gerçekleşmesi için derilerini kullanamazlar zira derileri tüyleri ile örtülüdür. Bir çok kuşta Troid-Bezleri kan dolaşımındaki D3 preparatlarını toplar ve tüy köklerinde konsantre halde tutar. Bunlar temizlik esnasında tüylerin aralanmasıyla UVB-ışınlarına maruz kalırlar. Kuş bir dahaki temizliği esnasında da tekrar UV-ile işlenmiş materyali absorbe eder ve Pre-Vitamin D olarak vücuda ulaşır. Karaciğer ve böbrekler de bunu o zaman D3 vitaminine dönüştürürler.

Görüş kabiliyetini sağlaması
Gözün retina tabakası çeşitli almaçlara sahip olup, bunlar ışığı çeşitli dalga boyları konusunda seçer ve renk bilgilerini beyine aktarılmasını sağlarlar. İnsanlarda almaç üç farklı tür olup, ki bunlar bize ana (temel) renklerden üç tanesini ki bunlar kırmızı, yeşil ve maviyi algılamamızı sağlarlar. Bu üç renkli görüş kabiliyeti olarak adlandırılandır. Bu üç rengin kombinasyonları bize binlerce farklı renk kombinasyonunu algılamamızı sağlar. Kuşların dördüncü bir almacı vardır ki bu UV-Işığa karşı hassas tepki verir ve bu nedenle de dördüncü bir ana rengi diğer bir ifadeyle UV’yi algılayabilirler. Bu da dört renkli görüş kabiliyeti olarak adlandırılandır.
İnsanda UV-Işığı göz merceğinden geçemez. Fakat kuşlarda buna karşılık bu kısıtlama yoktur. En yeni araştırmalar hatta bazı kuşların beş temel renk görebildiğini (yani beş renkli görüş kabiliyetine sahip olduğunu) ve iki farklı UV-Dalgaboyunu da ayırt edebildiğini göstermektedir.

Besin almayı sağlaması
UV-Algılaması seçici beslenme durumunda önemli rol oynar. Olgun meyveler kuşlara farklı bir renkte görünürler. Polen tozlu çiçekler UV-Reflektif ışıklar yayarlar ki bu kuşların onlara doğru yönelmesini sağlar. UV ile kırmızının tonları daha kırmızı yeşilin tonları da daha yeşil. Yeme konusunda isteksiz bir kuşun iştahı bu şekilde UVA-Işığı vasıtasıyla tetiklenebilir.

Davranışlar
İyi ayarlanmamış bir ışık kaynağı gözbez sistemini etkiler ki bu da kuşun hayatının bütün alanlarına yansır. Dengesiz ışık böylece huzursuzluğa, şiddetli kemirme-parçalama güdüsüne, halsizliğe, kan sorunlarına ve metabolizma bozukluklarına yol açabilir.

Kuluçka Davranışları
Kuş tüyleri UV-Işığını yansıtır ve bu Tüy-Yansıması kuşların cinsiyet ayrımını yapabilmesinde de rol oynar. Kuşlar UV-Işığını tek başına bir renk olarak ya da renkleri de tanıyabilecek konumda olduğundan gün ışığının UV bölümü başka bir kuşun görülebilir algılamasını oldukça değiştirebilir.
Böylece insan gözüne göre siyah olarak algılanan Mynah-Kuşları, kuşların gözleri ile çok renkli olarak algılanır. Bazı kuş türleri cinsiyeti ayırt edebilmek için UV-Işığına ihtiyaç duyarlar.

Gün Işığı Süresinin Kuş Üzerindeki Etkileri
Kuşlar ışığı iki şekilde gerçek olarak algılarlar. İlk önce göz vasıtasıyla, bu durumda gözün retina ağ tabakası ışığın yoğunluk, renk bileşimini ve yönü hakkında sahip olduğu bilgileri iletme yeteneğine sahiptir. Bu bilgiler ondan sonra iki yöne aktarılır, görme sinirleri üzerinde beyine ve özel bir yoldan Hipofiz bezlerine ulaşır.
Kuşlar gözleri üzerinde bulunan harderian bezi ve niktitan membran gibi özel bezler sayesinde başka bir tür ışığı da algılayabilirler. Bu bezler gün ışığının süresini ölçer (Fotoperiyot) ve bu bilgiyi pineal gland’a (beyin epifizine) iletir.
Hipofiz bezleri gibi epifiz bezileri de salgı sistemi düzenleyicileri gibi davranırlar ve kuşun bütünüyle madde değişimlerini etkilerler.
Kuşunuzun olabildiğince uygun sağlıkta olması için bu ışığı gün doğduktan bir saat sonra açmalı ve gün batımından da bir saat sonra tekrar kapamalıdır. Bu bir kumandalı saat vasıtasıyla daha kolay hale getirilebilir. Böylece doğal yıl evresine uygun olarak gün ışığı süresi, aynı şekilde üreme için doğal evre ve bunu takiben kuşun tüy değişimini tamamlaması kontrol altında tutulur.
Üreticiler ışık periyodunun 14-16 saate yükseltilmesiyle suni olarak çiftleşme ve üreme dönemlerinin ortaya çıkarabildiğini bilirler. Birçok durumda bu zaman dilimi kademeli olarak daha da esnetilmelidir. Eğer kademeli olarak zaman diliminin esnetilmesi başarı sağlamıyorsa, aniden zaman diliminin uzatılması arzulanan başarıya ulaştırabilir.

Sözlük:
niktitan membran: Bazı hayvanlarda (kuşlar) üçüncü göz kapağını oluşturan zar.
harderian bezi: Kanatlılarda harderian bezi (glandula membranae nictitantis) komeanın temizlenmesi, yıkanması ve üçüncü göz kapağının yağlanmasıyla görevli multilobuler ve bileşik tubuloalveolar yapıda bir bezdir. Bu hücreler gözün lokal antijenik stimulasyonunda primer yanıt olarak antikorları üretir ve böylece mikrobiyel invazyonlara karşı gözü korur.
pineal gland: beyin epifizi, kozalaksı bez.
hipofiz bezi: Organizmanın endokrin aktivitesinin büyük bir bölümünü kontrol eder.
fotoperiyot : 1-Gün ışığına maruz kalma süresi. 2- Bir organizmanın ideal faaliyeti için gerekli gündelik süre.

epifiz bezi: Beynin arka ucunda, mercimek tanesi büyüklüğünde bir bezdir. Epifiz başlangıçta ışık duyumlu iki organ iken sonradan tek kalmıştır. Omurgalıların bir çoğunda silik bir retina yapısında iken, memelilerde ise salt bir salgı yapısındadır. Sinir lifleri ile hebenula kavşağına bağlı olan ve epifiz hücrelerinden oluşmuş epifiz bezi Melatonin ve özellikle Seratonin gibi biyojen aminler salgılarlar. Epifiz bezleri salgıladığı hormon ile eşey bezlerinin vaktinden önce gelişmesini engeller. Uyku ve uyanıklık periyodunu ayarlar.

Alıntıdır....

Kaynakça:
http://www.papaganlar.com/Yazar/Oku/kuslarimiz-icin-hayati-uv-lambalari-805

Gesendet von meinem SM-N910F mit Tapatalk
 
Paylaşım için teşekkürler.
Her zaman gün ışığı tercihimdir. Yaz aylarında gündoğumu ve günbatımında, kış aylarında her güneş çıktığında görmelerini sağlamaya çalışıyorum. Eğer bu imkan yoksa tabiki kullanılmasında yarar olacaktır.
 
UV lambalar kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli unsur lambanın kafese dik şekilde konuşlandırılmasıdır. Bu da her kafes için ayrı lamba kullanmayı gerektiriyor. Bundan dolayı katlı kafeslerde ve boxlarda kullanıma uygun olmuyor.
 
Geri
Üst