KİRALIK EVDE KARTONPİYER YİYEN DİŞİ KUŞ SORUNU

ofkelialabalik

Yeni Üye
Değerli Kuşseverler,

10 aylık uysal, sevimli, arkadaşcanlısı erkek kuşumuzun yanına, bir ay önce bir aynı yaşlarda yabani bir diş kuş sahiplendik. Erkek Kuşumuz genelde evde biri olduğu için çoğu zaman yuvasının dışında oyuncaklarıyla takılan bir hayvan, bu yüzden yeni dişi kuşumuzu da odayı öğrenmesi için saldık. Kuşu sahiplendiğimiz kuş satıcısı aynı kafese koymamızı söylediği için ayrı bir kafes almadık. Şansımıza erkek kuşumuz yeni arkadaşıyla tatlı bir şekilde ilgilendi, ilgileniyor.
Evvelsi gün kuşların odasındaki kameradan kuşların durumuna baktığımızda dişi kuşun perdeye çıkıp kartonpiyeri koparıp koparıp attığını gördük. Evden bir süreliğine ayrılmıştık ve kuşları yuvalarına koyamamıştık-yakalanmıyorlar.
Evde huzurumuz kaçtı. Zira uysal olan kuşumuz dışarı çıkmak isterken şimdi kiralık evde kartonpiyer masrafımızın artmaması için kemirgen dişi kuşu salmak istemiyoruz. Ama yürek de dayanmıyor, dişi kuş dışarı çıkmak istiyor. Erkek kuşu saldık, dişi kuşun kuyruğu üzüntüden eğildi. Ben bu sabah ikisini başka bir odada oynamaları için tekrar saldım, dişi kuş o odadaki kartonpiyeri de koparıp atmaya başlayınca ikisini de yuvaya almak durumunda kaldım.

Lütfen bana bir çözüm önerir misiniz?

Erkek kuşu salıp dişi kuşu yuvadan dışarı çıkarmamak en kolay seçenek, ama oldukça yanlış geliyor-dişi kuşa duygusal bir eziyet olur bu. Farklı bakış açıları ve çözümler için yardıma ihtiyacım var.

Evet dişi kuşu salmamak insani bir davranış olmaz. Dışarıya salınıp rahatça uçup takılması gerekir. Kafese tıkmak asla doğru değil.

Kuşlar kemirmeyi severler. Aslında dişinin yaptığı anormal bir şey değil.

Size öneriler;
Kuşu geri vermek,
Perdenin ordaki kartonpiyeri gizlemek,
Kuşları çıkarırken yanında birilerinin olması ve takip etmesi perdeye çıkıp kartonpiyeri yiyeceği zaman müdahale etmek

Bu davranışının birden fazla nedeni olabilir. Mineral eksikliği yaşaması, stresli olması, oyun amaçlı, sindirim problemi yaşıyor olması, yuva kurmaya hazırlanması, gaga bileyleme vs
İlk önce multi mineral ve multi vitamin takviyesi yapmalısınız. Ayrıca probiyotik kullanmak da bir çok sorunu çözmede yardımcıdır.
Kafeste kalamar ve gaga taşı bulundurun mutlaka. Kemirme içgüdüsünü onları kemirerek gidersin. Dediğim takviyeleri yaptıktan sonra 2 gün kadar kafesten çıkarmayın. Bir ihtimal vazgeçer. Ama alışkanlık haline getirmiş ve oyun amaçlıysa maalesef çözüm olmayacaktır. Eğer ısrarla devam eserse. Dişiyi değişmek durumunda kalabilirsiniz. Ama öncesinde dediklerimi yaparak ona şans verin mutlaka.

Yanıtlarınız için çok teşekkür ederim. Yuvalarında gaga taşı, mineral bloğu, kalamar kemiği asılı. Bu sabah sizin önerdiğiniz gibi gerwit multivitamin koydum sularına. Dün nefeslerinde stres kaynaklı olduğunu düşündüğüm ses duyduğum için kekik çayı içirdim kuşlara. Yarın da probiyotiklerini koyacağım dediğimiz gibi. Bu süreçte kafeslerini hiç açmamak oldukça zor olacak. Çünkü modları çok çabuk düşüyor kafeste kalınca. Gün doğumuyla çıkmak istiyorlar haklı olarak.

Kartonpiyeri gizlemenin bir yolunu bulamadım. Önceki konularda birinin çözüm olarak kartonpiyere kuşların yemek istemeyeceği bir koku sürdüğünü okudum. Ama buna cesaret edemedim. Kuş kartonpiyeri kemirmesin diye dün bekçi olarak bekledik fakat başka işler de olduğu için bu evde huzursuzluk yarattı ve kuş tekrar kartonpiyeri yedi.

Kuşu aldığımız yere geri vermek muhtemelen kuşu şu anki bir aylık da olsa alıştığı sıcak yuvadan yol kenarında asılı büyük bir kafese geri koyacağından kuşu strese sokup ölümüne sebep olabilir düşüncesindeyim. Bir an önce, kartonpiyeri olmayan başka bir eve sahiplendirme yapabilirsem ne mutlu.

Önerdiğim multi mineraldi hocam. Gereit multi vitamindir. Örneğin depovit multi mineral tozu olabilir ( kırmızı toz ) karadeniz pette bulabilirsiniz. Ve mutşaka probiyotik !

Geri