Kafamda Deli Sorular :(

Emrah Ergul

Yeni Üye
Katılım
7 Ara 2016
Mesajlar
49
Tepkime puanı
8
Öncelikle herkese Merhaba , başlığımda belirttiğim gibi kafamda deli sorular:(

Okuyacaklarınızı kesinlikle Üretici arkadaşlar üstlerine alınmasınlar ,onların Üretim ortamları daha iyidir belki ,sadece gördüğüm buradaki ve başka forumlardan okuduğum şeylerden çıkarttığım sonuçlardır.

Üretim işi ; Benim gibi bu işi Hobi olarak yapan kişilerin ticari amaçlı değilde , sadece Hobi amaçlı beslediği kuşlardan yavru alma zevkini tadmak için uğraş veriyoruz. Ama bazen bir türlü olmuyor. Burada deneyimli kişilerden bilgi alıyoruz.( Sağolsun herkes bildiğini paylaşıyor ). Ama bir türlü olmuyor .. Ve tüm forumlarda ortak bir sürü öneri var.

Ama görüyorumki bu önerileri Üreticiler / PetShopçular kendileri uymamasına rağmen Onlar yavru alabiliyor , bizim gibi Hobiciler debelenip duruyor.

Örnek Öneriler ;
  • Kuşları yüksek bir yere koyun kesinlikle rahatsız etmeyin ; Üretimhane resimlerinden / ziyaretlerimden gördüğüm kadarı ile yerden 30 cm . yükseklikten başlayan - 2. Metreye kadar yükselen Özel Üretim kafeslerinin içinde Üretim yapanlar var. 30cm yükseklikteki Kafesten yavru alabiliniyor demekki. Kafes Yükseklik teorisi burada çürüyor.

  • Yemlemelerine dikkat etmek ; Biz Hobiciler piyasadan en kaliteli Paket yemleri almamıza karşı , Evde yumurta maması vs. kendimiz hazırlamamıza rağmen , Bir çok üretici maliyetinden dolayı Açık yem kullanmakta. Yem kalitesi teoriside burada çürüyor.

  • Kuşları yumurtlama , ve sonrasında kesinlikle rahatsız etmeyin ; Yumurtlasalar rahatsız etmeyecez ama , Yumurtası ile beraber kuşları satan Üreticiler var. Bu halde kuşlar yer değiştiriyor. PetShoplarda yumurtaya yatmış kuşların etrafında bir sürü adam dolaşıyor.Hatta bir tanesinde etrafta KEDİ dolaşıyordu . Demekki rahatsız etmeme teorisi burada çürüyor.

  • Sıcaklık 15 derecenin altına düşmesin ; Normalde yakmayacağımız kaloriferi , kuşlar üşümesin diye yakan bizler… Hasta olmamaları için elimizden geleni yapıyoruz. Bazı Üretimhaneler sadece 1 Ampul ile ısınıyor.

  • Kuşlarımızı evin içinde salıyoruz.Kanatları veya vücutları hamlamasın diye , ayrıca yazın balkona çıkartıyoruz. Güneş vs. alsınlar. Tabiki Direk güneş ışınları veya rüzgardan koruyarak. Ama üretimhanedeki kuşların böyle bir şansı olacağını düşünmüyorum. Bazıları KÖMÜRLÜKTE Üretimhane kurmaktan bahsediyor.

  • Kafes genişikleri ; Hobicilerin kuş başına düşen alanı bence daha fazla , gerek petshoplarda , gerek üretimhanelerde kafeslerin içinde bir çok kuş mevcut ve bu kuşlar devamlı çiftleşme modunda oluyorlar. Heleki Eminönünde gördüğüm kafes ve içindeki kuş sayısına rağmen hala çiftleşmeleri , Kafes ölçüleri teorisinide çürütüyor.

  • Kuşların yaşları ; Bir Üretimhanede 5 aylık kuştan yavru alanlar olmasına rağmen 1 -2 yaşında kuşa sahip Hobicinin yavru alamadığı durumlar var.
Bir Hobici olarak Yavru almak için Buradan benim çıkarttığım iki tane sonuç var ;
Ortam vs ne olursa olsun , bunlara bakılmaksızın ne yaparsak yapalım.
1 – Elimizdeki kuşlara bağlı
2 – Kuşların sürü psikolojisinden dolayı , fazla kuş olan ortamda üremeleri daha kolay oluyor.

Yavru almak için ya Elimizdeki kuşları değiştirecez, yada sadece sabırla bekleyecez o da garanti değil :(
 
Genel itibari ile katılıyorum hatta eklemek istediğim bir nokta var benim ilk tanıştığım üretici abi neredeyse kuşların seslerini bastiracak derecede turkce pop esliginde ortama sahipti. Bu da "kuslar kesinlikle sessiz ortamda olmali kuralini curutuyot" Tabi hesaba katmadığımız şeyler de var. Birincisi gerçekten iyi şartlarda üretim yapan kisiler tecrübe kazandığında kuşların tüm ihtiyaçlarını anlayıp farkedip cevap verebiliyor. İkincisi ellerinde olan seçenekler sayesinde tutmayan çiftleri değişim yapabiliyorlar.

MI 5s cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Sizin dediğiniz gibi " Sessiz ortam teoriside " elendi :)

İşte asıl konu bu ;

" Birincisi gerçekten iyi şartlarda üretim yapan kisiler tecrübe kazandığında kuşların tüm ihtiyaçlarını anlayıp farkedip cevap verebiliyor."
İşte fikrimce Böyle bir şey yok. Önerilerin / Tecrübelerin hepsinin aksi yapılsa bile yavru alınabiliyor. Kuşlara bağlı , sadece yemini suyunu vermek yeterli olabiliyor çoğu durumda

"İkincisi ellerinde olan seçenekler sayesinde tutmayan çiftleri değişim yapabiliyorlar."
Evet buna bende katılıyorum.Elimizdeki kuşların değiştirilmesi tesbiti ile aynı sanırım ....

Hobiciler tırmalamaya devam :(
Maalesef kuşlarımızada gönülden bağlandıpımız için değişimde yapamıyoruz. Sabır demekten başka bir çare yok ... :)
 
Bilgi için teşekkürler. Videolarinizi takip edeceğim Gökhan Bey.

SM-A710F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Emrah bey ne dediyseniz doğru tamamen... çok pis ortamlarda şartların en ağır olduğu yerlerde üretim oluyor.. ben de torun istemiştim yıllarca ama olmadı bıraktım artık.. en iyi yem en iyi ortam bakım hiç bir şeyin çözümü değil... sizin dediğiniz gibi bu olmadı git değiş mantığı bana da ters... o evin bireyi artık.. zaten çok isteyenin üzerine düşenin olmazmış..
 
Her şey kuşların elinde onlar istediği zaman bütün sıkıntılar çözülüyor her şey oluyor ben bu hobi de bunu öğrendim çok küçük yaşlardan beri muhabbet kuşu besliyorum orta okul yıllarımda yavru almak için çok uğraştım ama olmadı benden kaynaklanan hatalar yüzünden olmadı uzun bir süre ara verdim 2016 Şubat ayında yeniden başladım bu sefer kararlı adımlar ile sonuca vardık çok şükür şuan iyice sistemim oturdu en büyük sır bence sabır o varsa her şey oluyor bir de kuşları yavru dan almak en mantıklısı kuşlar elinizde büyüyor hal ve hareketlerine vâkıf oluyorsunuz buda netice almanıza yardımcı oluyor.
 
Doğru tespitler, kömürlükte kuş beslemek tamamen maliyetten kaçıp kuşları kullanıp gelir elde etmek, gücü olmayan bu işe girmemeli. Kuş çokluğundan kuşların seslerden etkilenip cifleşme istekleri daha da artıyor arada tek tük çıkabiliyor cifleşmeyen. Kafes yüksekliğide 1 cift kus için doğada yuksek agac dallarına yuva yapma mantigiyla yuksek yere kafesi koymalarini tercih ederler fakat uretim yerlerinde kuslar yavru ve ciflesme sesinden etkilenip ureme hormanları ağır basmakta ve yüksekliği takmamakta. Akrabalarımın kuşu sadece ak darı ile ile besleniyor 3 yasinda sanırım fakat aşırı kizismis ve canli durumda bazıları karisik kapali yem, mama, cimlenmis tohum veya cesitli sebzeler vererek gerekli ortami saglayarak yavru alamayanda oluyor bu durumda tamamen kusun huyuna bağli genetik olarak.
 
Herşeyi doğru yapsanız bile kuşlarda ana-babadan kaynaklı kısırlık sorunları veya bir takım üreme bozuklukları/hastalıkları olabiliyor. Şans faktörüde çok önemlidir.
Tecrübeli üreticiler genç çiftlerin sadece 1. ve 2. yavrularından 1. ve 2. yavrularını kendilerine damızlık olarak ayırırlar. Diğer yavrular eğer cılız eksik beslenmişse üremeleri zaman alabiliyor.
 
Gökhan arısoy püf noktasını söylemiş zaten.bende öyle yaptım.tek çiftle yavru almak zor.iyi huylu kuş olacakta şansa tabi denk gelirse.yavru alacaz filan.ben 3 çift koydum bi odaya şuan bir çiftim yuva girisini kemirmeye basladı.ayrıca daha önce yavru yapmış hatta altında yavrusuyla olan bi çift alın.daha kolay yavru alırsıniź.yavruluktan büyütücekseniz bile en az 2 çift olacakki birbirini teşviklesin.bu iş böyle yapacak bisey yok.benim bir arkadasım tek çiftle 3 sene sonra yumurta alabildi.Allah sabır versin hepimize.
 
Valla şunu söyleyebilirim. Her şeyleri tam. Gidip özel olarak hepsine banyoluk bile aldım üretimhanenin. Her gün suları değişiyor. Yemleri dolduruluyor. 2 güne bir mama veriliyor. Her gün süpürüp mob çekiyorum. Kafeslerini temizlemeye çok özen gösteriyorum. 3 ay oldu kuralı. 2 ay hiç birisinden hiçbir şekilde bir şey alamadım. Hadi dedim alışma sürecidir. Şimdi çok şükür altı boş 2 çiftim var maşallah. Ama şunu demek istiyorum ki adamın birinden kuş aldım yavruluları getirdim koydum üretimhaneye. Daha sonra boş olan kuşları getirdim. Yumurtalıları şansa bırakmak istemediğim için getirmedim orda duruyor. Yavrulara anneleri bakıyordu ama az baktıkları için ben aldım ben baktım büyüttüm sattım. Getirir getirmez yavrulu kuşlar bile yumurtladı. Adamın baktığı yer bodrum kat. Havasız içerisi kokuyor. Adam hiçbir şekilde kafesleri temizlememis etraf leş. Altı boş olan 2 takım vardı. Oda yavruları yeni büyütmüş adam satmış. Benim mamalıkları özel aldım. Kalamar kemiklerini takmak için özel aparat var. Bütün yuvalıklar kocaman folluklu. Adam ne bulursa tabana atmış kuşların pislikleriyle yapışmış her şey. Ben şunu anladım ki hiç önemsemeyince oluyor bu işler. Tabiki gene hobi amaçlı olduğu için ben bakımlarını eksik bırakmadım. Hala daha tertemiz devam ediyorum. Benim evde tek baktığım çift burda 1 buçuk sene yumurtlamadı. Üretimhaneye attığım an yumurta verdi. Ayrıca şuan yeme düşmemiş 2 yavrusu olduğu halde de 2 tane yumurta yaptı. Ve de iş etrafın kesinlikle sesli olmasında
 
Geri
Üst