Kızgınlık yumurtası

Fatih Sultan Mehmet

Meraklı Üye
Katılım
24 Eki 2016
Mesajlar
312
Tepkime puanı
57
Arkadaşlar kızgınlık yumurtası nedir? Yararı veya zararı nedir? Bilgilendirebilir misiniz?
 
yararı veya zararı olacağını zannetmiyorum ben.kuş kızışınca yumurtluyor tabi bu yumurta boş oluyor.
 
Peki bu durum 6-8 aylık kuşlarda da görülebilir mi? Bir kuşumdan şüpheleniyorum da..
 
ergen olması lazım öncelikle tabi,1 yaşından 3 yaşına kadar en çok görünen yaş diye biliyorum.
 
Kızgınlık (kronik)yumurtası.
Kronik yumurtlama tedavisinde ilk adım, kuşun tam bir diyetle beslenmesidir. Dengeli beslenmede olan bir kuş, kronik yumurtlama nedeniyle ortaya çıkabilecek sağlık problemlerinden çok az etkilenir. Sonraki adım, veteriner hekim gözetiminde, kan sayımı, kültürler ve gerekli tüm tedavilerin de içinde yer aldığı komple bir kontroldür. Hekim bu tetkiklerde; dışkıda bakteriyel veya mantar hastalıkları, yetersiz beslenme, stres ve kalsiyum eksikliğinin klinik işaretlerini arayacaktır. Sonraki adım, kuşun, gün içinde yararlandığı ışığın miktarını azaltmaktır. Günde maksimum 10 saatlik bir gün ışığı sağlanmalıdır. Bu, yumurta üretimine yol açacak olan hormon düzeyi artışını engellemeye yardım edecektir.

Kuş, günaşırı olmak kaydıyla ortalama 5 veya 6 yumurta yumurtlayacaktır. Kuş, yumurtladığında kafeste bırakmalısınız. O yumurtayı alırsanız, daha çok yumurtanın üretimi için uyarılmış olacaktır. (***)

Sonuç olarak, üreme için uyarıcı davranışta bulunmasını sağlayacak her şey çıkarılmalıdır. Karanlık, ayakkabı kutuları, çantalar, dolap, çekmece benzeri sınırlandırılmış/kuytu yerler, bir yuva olarak kullanılabilir. Böyle yerlere ulaşıp kullanmasına da engel olunmalıdır. Kuş; özellikle üreme döneminde sırtından, arkasından okşanmamalıdır. Uygunsuz bir yere oturmasının ve yumurtlamasının önlenmesi için kafesin altındaki ızgaralar çıkarılmamalıdır. Dişiler; nadiren, fırsat buldukça kendilerini tatmin etmek için favori bir oyuncak veya tüneği seçebilirler (**). Bu tür davranışa yol açan aksesuar çıkarılmalıdır. Kuşun çevresi ve oyun alışkanlıklarında da başka değişiklikler ve düzenlemelere ihtiyaç duyulabilir.

Bir erkek kuş, kronik yumurtlama olayı için çözüm değildir. Eş; yalnızca, problemi sürdürecek, onu çözmeyecektir. Kuş; sahibine daha az yakınlık gösterebilir, diğer kuşa bağlanabilir, üremek isteyebilir, sahip olunan bu güzel evcil hayvanın dostluğu kaybedilebilir.

Sorumlu sahipler olan bizler, aşırı yumurtalamasını engellemeye çalışmalıyız. Önleme; kuşlarımızın bu uyarıcılardan uzak tutulması ve dengeli/sağlıklı beslenmeyle kontrol edilmeleri yoluyla başarılabilir. Bu zorunluluklar, kronik yumurtlamayla ortaya çıkacak ikincil hastalık risklerinin azaltılması için de çok kritiktir.

Özetle, diyetini iyileştir ve geliştir, ışıktan yararlanma dönemini azalt, yumurtaları kafeste bırak, probleme katkıda bulunan cinsel uyarıcı objeleri kaldır ve fiziksel kontrol, belirti ve tedaviler için hekime danış.
 
Kızgınlık yumurtası yapmış. Almayın hemen siz aldıkça o devam edecektir. Yumurtladığı için büyük dışkılar yapar. Verdiğim adresi okuyunuz.

Yanına eş alabilirsiniz. :) En azından yavru muhabbet kuşlarını olur. Çok fazla kızgınlık yumurtası ölüme kadar götürebilir.

Aşağıa verdiğim linki adrese çubuğuna yapıştırıp enterlayınız (belki biliyorsunuzdur ben yine söyleyeyim dedim :))

http://www.muhabbetkusu.org/index.p...urtas&catid=41:hastalklar-ve-tedavi&Itemid=67

ek bilgi

http://www.muhabbetkusu.org/index.p...genel&catid=41:hastalklar-ve-tedavi&Itemid=67
 
Geri
Üst